La sentència que del TSJC que condemna el conseller d'Exteriors, Bernat Solé, a un any d'inhabilitació i a 16.800 euros de multa per "desobediència greu" per la seva participació en el referèndum de l'1 d'octubre quan era alcalde d'Agramunt pot sentar precedent per a la resta d'alcaldes i alcaldesses investigats per participar en el referèdu.
Solé ha admès en la roda de premsa al Palau de la Generalitat que "aquesta és una sentència als centenars d'alcaldes i alcaldesses que van estar al costat de la ciutadania durant l'1 d'octubre i als més de dos milions de persones que van votar".
També ha afirmat que "condemnant-me a mi es condemna a tot el món local compromés amb el país i amb la democràcia" i ha donat "tot el meu escalf i suport als alcaldes i alcaldesses que tenen causes judicials obertes". "La judicialització no s’atura, i arriba a tots els àmbits. N'hem tingut mostres molt recents i avui ho tornem a comprovar amb la sentència que demana la meva inhabilitació", ha afegit.
El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, ha qualificat la sentència de "venjança" perquè, segons ell, "no obeeix a cap lògica de la justícia". "Solé és el primer alcalde inhabilitat per situar-se al costat dels seus veïns i veïnes, per situar-se al costat de la democràcia i la llibertat, i amb ell, es condemna als més de dos milions de catalans que van votar l'1-O".
Finalment, ha exigit "la fi de la causa general contra l’independentisme", "la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats", "la rehabilitació de tots els represaliats i l’arxivament de les causes pendents" i "la celebració d’un referèndum d’autodeterminació".