Publicitat
Política · 17 de Gener de 2012. 20:29h.

La Sindicatura veu indicis de "responsabilitats penals" al Memorial Democràtic

Detecten relacions laborals encobertes i assignacions de contractes a dit per part d'una empresa assessora

La Sindicatura veu indicis de "responsabilitats penals" al Memorial Democràtic

Saura, amb el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal

La Sindicatura de Comptes veu indicis de delicte en la gestió del Memorial Democràtic durant el govern del tripartit. El Memorial Democràtic depenia directament del Departament d'Interior i Relacions Institucionals, dirigit per Joan Saura.

La Sindicatura, mitjançant Emma Balseiro, que ha elaborat l'informe Programa 131, Participació Ciutadana i Qualitat Democràtica, presentat aquest dimarts al Parlament, ha afirmat que veu indicis que podrien constituir "responsabilitats penals".

"Almenys de manera inicial, es poden haver produït conductes irregulars que podrien comportar responsabilitats penals i, per tant, -la Sindicatura- no es pot pronunciar favorablement sobre el compliment de la legalitat en l'execució del Programa -131-", afirma en les conclusions.

La Sindicatura detecta relacions laborals encobertes i assignacions de contractes a dit amb empreses que no compleixen els requisits i es beneficien "directament o indirectament" de més de 800.000 euros.

El portaveu de CiU a la Comissió de la Sindicatura de Comptes, David Bonvehí, ha denunciat l’existència de "greus irregularitats en matèria de subvencions i contractació pública en el Memorial Democtràtic".

El diputat ha afirmat que l'informe denota "la confusió entre l’activitat pública i els interessos econòmics", i evidencia "una contractació sistemàtica de determinades empreses vinculades".

Bonvehí ha assegurat que "no es vol focalitzar la indignació sobre una sola persona, però és cert que el màxim responsable polític era l’exconseller de Relacions Institucionals Joan Saura".

Segons l’informe, la direcció general de la Memòria Democràtica va disposar dels serveis de l’empresa STOA, que assessorava en l'elaboració de bases i convocatòries, valorava sol·licituds de potencials beneficiaris de subvencions, i assessorava i licitava els processos de contractació.

També executava alguns dels projectes, i va participar en les convocatòries 2009-2010 amb un contracte d'assistència i assessoria del Pla d'Actuació dels Espais de la Memòria de Catalunya.

Entre les irregularitats que remarca la Sindicatura, consta l'existència de vinculacions societàries entre l'empresa assessora i altres dues empreses, a més d'indicis de relacions laborals encobertes, contractes menors que s'haurien d'haver fet amb convocatòries públiques.

Les dades revelades per la Sindicatura de Comptes han mostrat "desviacions en el pressupost inicial de l’activitat subvencionable i manca de justificants". David Bonvehí ha posat d’exemple les obres d’adequació del nou local de l’Institut Internacional per la Pau que inicialment era de 180.544,31 euros i finalment va ser de 280.952 euros.

D'altra banda, la diputada del PPC, Maria José García Cuevas, ha exigit al Govern que "revisi les subvencions i contractes i recuperi els imports de les irregularitats detectades al Memorial Democràtic".

Per a García Cuevas "és lamentable com el govern anterior va malbaratar els impostos dels catalans i mostra la incompetència del tripartit per gestionar els recursos públics com demostra l'informe de la Sindicatura".

"Segons l'informe l'evident tracte de favor a empreses privades fa dubtar de l'objectivitat, el rigor i la manca d'imparcialitat en la valoració i concessió de les subvencions", ha afegit.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#7 Badoret, Barcelona, 18/01/2012 - 16:22

Tots els departaments que varen tenir els corruptes d´ICV, varen enxufar, a tots els seus, i a més varen quedar-se amb els calers dels ciutadans de Catalunya, amb les seves decisions. Conec mes d´un que rebia subvencions dels "seus" com ells mateixos deien. Lladres comunistes, i amics...

#6 Pedro, Badalona, 18/01/2012 - 11:53

¿Institut Internacional per la Pau? Lo que nos cuestan los pacifistas y si yo les contase los trapicheos de toda esta panda de pacifistas subvencionados......

#5 carlos, bcn., 18/01/2012 - 09:51

Trobo a falta les declaracions ue sempre fa la Camats quan es tracta de criticar a als altres . Seguim investigan arbres de la Mayol, despese de Saura etc aquet es el balanc dels pijos ecologistes

#4 teresa, Lleida, 18/01/2012 - 07:39

Jo crec que tots els politics tindrian que passa comptes el acabar el mandat, el cas del Sr. Saura i de molts altres els i buscan una feina fantàstica al Senat cobran un sou que molts voldrian gaudir per pràcticament no fe res, es una jubilacio d`or per no fer res, tots son igual .

#3 eric, barcelona, 17/01/2012 - 21:51

Aquesta notícia no és nova. Va sortir fa mesos després que la Sra. Ortega filtrés el mateix informe a la Vanguardia española