TV3 ha dedicat minuts dels seus programes estrelles a parlar del Tsunami Democràtic, una entitat anònima que va convocar l’ocupació de l’aeroport del Prat. Els espais Planta Baixa, Tot es mou, Preguntes Freqüents i els Telenotícies han explicat què és el Tsunami Democràtic i quina és la xarxa social que s’ha de fer servir per contactar amb ells i rebre les seves convocatòries.
El programa de Ricard Ustrell ha entrevistat aquest dijous els coordinadors del Tsunami Democràtic, un moviment anònim i sense portaveus per “motius de seguretat”, segons han explicat a l’espai informatiu. També assegura tenir contacte amb el “nucli fundador” des d’abans de la publicació de la sentència i comunicar-se amb el grup fundador “a través d’un servei de missatgeria digital que ens permet comunicar-nos de forma anònima i encriptada”.
“Nosaltres no sabem el nom i cognom de les persones que ens han respost les preguntes, però podem tenir seguretat, perquè ja fa temps que tenim un contacte, que son lés persones que formen part del grup fundador”, afirma el programa de TV3.
Tsunami Democràtic afirma que “va sorgir de la consciència de molta gent amb l’objectiu de demostrar que cal una solució per poder exercir el dret a l’autodeterminació”, i anuncien “accions continuades en el temps i molt clares, estratègicament pensades per assolir els objectius”.
Planta Baixa ja va posar el focus sobre aquest moviment el passat 10 d’octubre, quan Ricard Ustrell va entrevistar el coordinador del Postgrau de Continguts Social Media de la UB, Juanjo Boté, sobre la seguretat i les particularitats de Telegram, el sistema de missatgeria que fa servir Tsunami Democràtic. Ustrell va destacar que era per “evitar l’espionatge de l’Estat” i l’expert va assenyalar que es l’aplicació permet “missatgeria secreta”.
D’altra banda, el Telenotícies Migdia d’aquest dijous també ha entrevistat el professor de ciència Polítiques de la UB Enric Luján per preguntar-li sobre el líderatge del moviment. Luján creu que és “previsible” que siguin les mateixes persones que l’1-O “es va dedicar organitzativament, logísticament a comprar les urnes i fer-les passar per la frontera”.
“Aquesta gent és molt bona -afegeix el professor- i des de la perspectiva tècnica són molt curosos, molt sofisticats i saben molt bé el que es fan”. “Pel simple fet de tenir domini i destresa tècnica pots tenir domini sobre un país”, conclou Enric Luján.
També la periodista Pilar Rahola ha parlat sobre aquesta entitat anònima als programes Preguntes Freqüents i Tot és mou. al magazín dels dissabtes a la nit, Rahola va explicar el 28 de setembre que “el tsunami neix com un moviment, una xarxa, de reacció a una situació repressiva”.
La periodista va afegir aquest dimarts, l’endemà de l’ocupació del Prat, que “estem davant d’una protesta nova”. “No sabem qui hi ha al darrere, però hi hem fet confiança amb una gent que està treballant adequadament per fer una protesta prolongada i contundent a l’Estat”, va afirmar.