Política · 14 de Febrer de 2015. 10:31h.

La Val d'Aran com a nació

Mas signa la llei que reconeix el dret del poble aranès a decidir el seu futur

La Val d'Aran com a nació

Signatura del pacte

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, durant l’acte de confirmació solemne de la llei de règim especial de l’Aran que “si a Catalunya se li reconegués a Espanya el mateix dret que reconeixem a l’Aran, segur que Catalunya se sentiria més respectada i més ben acollida, i, per tant, la relació i la convivència seria molt més fàcil”.
 
El cap de l’Executiu ha puntualitzat que la relació entre Catalunya i l’Aran és diferent de la que té l’Estat espanyol amb Catalunya i, en aquest sentit, ha subratllat que “si Catalunya perd autonomia com a conseqüència d’aquest procés de recentralització a Espanya, l’Aran guanya autonomia en el seu marc de relació amistosa amb Catalunya”.
 
Atur Mas ha advertit també que aquest “és un contrast” i  que “ el respecte mutu entre els pobles i el reconeixement clar de la capacitat  i el dret que tenen els pobles a decidir el seu futur en llibertat” és un motiu d’orgull.
 
Per això, ha insistit que “quan hi ha aquesta capacitat de respecte, de reconeixement, de sentit democràtic, les coses funcionen, funcionen amb normalitat i a més es poden fer apostes de futur, de llarga visió, de llarg termini i de llarg horitzó”.
 
Durant l’acte, el president Artur Mas ha signat la llei publicada en llengua aranesa, que  avui mateix ha estat publicada al Diari Oficial de la Generalitat , i conjuntament amb el síndic, Carlos Barrera, també ha rubricat l’acta de lliurament solemne de la llei.
 
El cap de l’Executiu ha subratllat que la signatura d’aquesta llei és sobretot “un acte de reconeixement  pel que significa l’Aran i de respecte per la seva identitat” i ha puntualitzat que  “no es tracta de fer un reconeixement simbòlic sinó donar-li contingut”.

Per això, “el reconeixent de la identitat, la cultura i la llengua aranesa ha d’anar acompanyat del  reconeixement de  l’autogovern de l’Aran”,  ha reblat el president. 
 
La llei, que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 21 de gener per majoria absoluta, amb 121 vots a favor, reconeix la realitat nacional occitana amb identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística; estableix el règim especial propi de l’Aran per protegir-ne el caràcter singular, els drets històrics, la identitat, el dret i l’organització institucional, política i administrativa, i en garanteix les competències, els recursos i l’autonomia perquè governi els seus interessos.
 
Igualment, la llei també reconeix la divisió territorial en sis terçons, la bandera, l'escut, la festa, l'himne, els drets lingüístics, amb l'aranès com a llengua pròpia i d'ús preferent a les administracions, i la capitalitat de Vielha, i defineix les funcions del Conselh Generau d'Aran i els seus òrgans.
 
Finalment, la nova llei també recull el dret del poble aranès a decidir el seu futur i estableix que una comissió bilateral Generalitat-Conselh Generau d'Aran revisarà el model de finançament del territori en un termini màxim de tres anys.
 
A l’acte també hi han intervingut el cap de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística de l’Aran, Jèp de Montoya, que ha fet una breu introducció històrica, i el síndic Barrera. L’himne de la Val d’Aran ha posat el colofó a aquest acte.
 
Hi han assistit també el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, l’alcalde de Vielha-Mijaran, Alex Moga,; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, i el  delegat de la Generalitat de Catalunya a l’Alt Pirineu i Aran, Albert Alins, entre d’altres autoritats.

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#31 ambaixadorCAT, UK, 16/02/2015 - 10:48

Ben fet, hem de donar exemple. En el nou estat català el propi estat ha de ser el que lluiti per la conservació de la nació Aranesa (o la part de la nació occitana que queda en territori català). I si volen la independència és una qüestió que han de decidir només ells.

#30 Gregari, BCN, 15/02/2015 - 18:40

Aquesta si que es bona! Una altra nació, un altre estat d'Europa, ja ja ja quin crack aquest tio

#29 Joan, Vielha, 15/02/2015 - 10:03

Para aquellos ignorantes e insoltones deciros que los que nos sentomos Araneses tenemos clarísimo que pertenecemos a la Nacion Occitana.....su lengua , su cultura, sus tradiciones, etc, nada tienen que ver con la española. Los españolistas como siempre insultando e intoxicando. Todo pura ignorancia.

#29.1 ambaixadorCAT, UK, 16/02/2015 - 10:52

és l'únic que saben fer: des de la ignorància més profunda intenten ridiculitzar la realitat d'una forma repugnant i prepotent.
viuetz era val de Aran

#28 jan, Vielha, 15/02/2015 - 10:00

Para todos aquellos que os gusta despreciar y insultar a Aran y los araneses deciros unas cuantas cosas:
Como Aranes que soy deciros que nunca me he sentido español, ni catalan, ni Lleidatà, ...todo son imposiciones sin respetarnos nuestros deseos.
Siempre me he considerado Aranés, ni nada mas...

#27 Carlos Gomez, Bcn, 14/02/2015 - 23:18

Igul esta sugiriendo la creacion en un futuro de una Andorra bis mas nostrada, por si las cosas en la original o en Suiza se ponen chunguitas para los intereses de la patria.
Es bien conocida la aficion de estos convergentes por los ahorradores avis Florencis y su amor por esos sitios pintorescos.