La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha afirmat ara que serà "implacable" amb les actituds violentes que s'han viscut durant les protestes a Barcelona arran de les restriccions decretades per la Generalitat per fer front a la segona onada de la pandèmia per coronavirus, malgrat que el mateix Executiu ha estat tolerant amb els aldarulls protagonitzats per l'independentisme com els que hi va haver a la plaça Urquinaona després de la sentència del procés.
Després que el conseller de l'Interior, Miquel Sàmper, manifestés divendres en un tuit que "cap espai ni concessió als que busquen la desestabilització practicant violència extrema en un moment tan crític en la lluita contra la covid"; la consellera Budó ha insistit que "des del Govern serem implacables amb les actituds violentes que hem vist en els darrers dies i de saqueig a començos de les nostres ciutats".
Aquesta postura contrasta amb la que va mostrar el Govern amb les protestes que va protagonitzar l'independentisme després de la sentència del Suprem, amb aldarulls al carrer, talls de carreteres i enfrontaments amb els cossos policials. L'aleshores president de la Generalitat Quim Torra, que en la commemoració del primer aniversari de l'1-O va animar els CDR a apretar, va trigar 48 hores a condemnar la violència i els disturbis registrats a Catalunya i va fer atribuir la violència a "grups d'infiltrats".
L'exdiputada de la CUP, Mireia Boya, el va desmentir i va afirmar el 17 d'octubre de l'any passat que "sabeu perfectament que aquests joves als carrers no són grups violents, són els vostres fills, filles, néts, nebots, que han perdut la por i es defensen de la violència policial. Són allà demanant un futur digne. Parleu-hi i veureu". L'endemà, en canvi, l'aleshores conseller d'Interior Miquel Buch va afirmar que els responsables dels incidents protagonitzats els darrers cinc dies "no són independentistes".
Quan e-notícies va demanar el 22 d'octubre de l'any passat a Budó si el Govern se sentia responsable d'"alguna manera" de la violència, la consellera de Presidència va assenyalar que "en cap cas criminalitzaria ni vincularia els joves a la violència". "Jo el que he vist aquests dies és que milers i milers de joves han sortit a manifestar-se cívicament i pacíficament pels nostres carrers", va sentenciar.
Arran dels aldarulls, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, va manifestar en una entrevista el 4 de novembre a El País que "no considero violència cremar un contenidor" i, d'altra banda, va acusar la Policia, que va donar suport als Mossos d'Esquadra, d'exercir "violència gratuïta". El cert és que també es van viure altres episodis violents com quan un grup d'encaputxats van agredir un agent dels Mossos que havia caigut a terra durant una càrrega policial a Passeig de Gràcia entre crits de "mateu-lo, mateu-lo!".
L'exconsellera Clara Ponsatí, per la seva banda, va aprofitar la seva intervenció en l'acte del Consell per la República a Perpinyà del febrer passat per homenatjar "als de la Meridiana, als de les marxes de llibertat, als que van ocupar l'aeroport i als de la batalla d'Urquinaona". "A mi no em sobra ningú del món independentista, i menys un exiliat, que tenen tot el meu respecte", va dir Torra preguntat per les declaracions de l'ara eurodiputada.
