Publicitat

Catalunya va detectar quasi 300 nius de vespa asiàtica

L'abella assassina

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha detectat 289 nius de vespa asiàtica a Catalunya l'any 2017 en setze comarques diferents. Així ho ha confirmat el Govern en una resposta parlamentària a una pregunta formulada per C's sobre les mesures adoptades per minimitzar els efectes d'aquesta espècie invasora sobre l'apicultura i la biodiversitat.

Els ruscos de vespes asiàtiques s'han anat trobant per tot el territori català i la seva presència preocupa molt als apicultors. La vespa asiàtica, també coneguda com a 'vespa assassina' és una espècie invasora que acaba amb les abelles autòctones i s'està expandint molt ràpidament. Es va detectar per primera vegada a Europa, a França, l'any 2004, en un carregament que va arribar en vaixell des de la Xina. Va arribar a la península Ibèrica pel País Basc via Irun segons ha confirmat l'Associació d'Apicultors de Guipúscoa i l'Institut Entomològic d'Irun.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha informat de les mesures que està duent a terme per mantenir el control. Entre les mesures, destaca l'elaboració d'un protocol d'actuacions per al control de la vespa asiàtica que es va actualitzant periòdicament així com una «Fitxa de seguiment del control de la Vespa velutina a Catalunya». Aquesta fitxa ha estat distribuïda als Agents Rurals i als apicultors.

La Generalitat també va encarregar un estudi al CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona) on es preveia la seva expansió per les zones més humides de Catalunya, encara que l'espècie ha fet també algunes incursions en zones de clima mediterrani.

Els ruscs d'aquesta espècia invasora s'han trobat distribuïdes per comarca de la següent manera. La Garrotxa: 77; La Selva: 49; El Pla de l'Estany: 40; El Gironès: 40; Vallès Oriental: 31; Baix Empordà: 16; L'Alt Empordà: 14; El Maresme: 14; Osona: 2; Berguedà: 2; El Vallès Occidental: 2; El Ripollès: 1; El Moianès: 1 i en el Baix Llobregat, el Barcelonès i el Garraf per primera vegada durant l'any 2018.

El Govern ha explicat que continuarà "col·laborant amb el sector apícola per tal de reduir al màxim possible els efectes d'aquesta espècie sobre la biodiversitat durant els propers anys. El manteniment de les accions probablement no podrà erradicar l'espècie totalment, però sí minimitzar els seus efectes".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 botifler1914, sINTACA, 27/11/2018 - 10:54

Si en vez de llamarse Avispa asiática, fuera castellana o española, ya la habrían erradicado.
Son imposibles de erradicar, lo uníco es hacer las panales de abejas de entradas más pequeñas para que la avispa no pase.

#2 Ganxet, Reus, 27/11/2018 - 09:55

O sigui, C's en versió vespa.

#1 Guineu O, BarnaU, 26/11/2018 - 21:51

A wue esperan los CDR a salir en defensa de catalunya ante l invasion de estas avispas asesinas importadas por España para destruir nuestros panales... estas tambien pican pero sin porras.