Publicitat
Política · 7 d'Octubre de 2019. 18:46h.

L'absentisme torna a créixer després de la crisi

Va costar 5.400 milions d'euros el 2018

L'absentisme torna a créixer després de la crisi

L'absentisme laboral -injustificat i no- ha crescut fins a màxims històrics. Així ho ha posat de manifest Foment del Treball, que ha alertat dels "perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera".

La patronal ha apuntat que l'absentisme laboral creix contínuament des del 2014 i el primer trimestre de 2019 va tancar ja en màxims històrics. Segons es desprèn en el XIV Informe del Mercat Laboral i Negociació Col·lectiva presentat per la patronal, a Espanya, durant el primer trimestre de 2019, l'absentisme justificat va provocar la pèrdua del 5,2% de les hores pactades, mentre que l'injustificat un 1,4%. A Catalunya, aquestes magnituds van ser del 5,3% i l'1,5% respectivament. Foment del Treball destaca que, "en ambdós casos, es tracta dels valors màxims de tota la sèrie històrica".

Els empresaris recorden que "l'absentisme laboral va suposar durant el 2018 uns costos de 5.400 milions d'euros, la qual cosa és el 0,4% del PIB" i estimen que "té un cost de 344€/any per empleat".

La patronal catalana ha apuntat que l'absentisme laboral "és un dels principals factors de preocupació per les empreses pels perjudicis en les despeses directes i indirectes que genera. Primerament, per la pèrdua de les jornades laborals que representen els procediments de baixa per absentisme, tot afegint els costos directes associats; i, seguidament, pel retard en el ritme de treball a conseqüència de la reducció de mà d'obra, sobrecàrrega de treball sobre els recursos humans disponibles, pèrdues de producció, qualitat inferior, etc".

Foment del Treball reclama una sèrie de mesures per limitar l'absentisme, entre les quals figura donar més poder a les mútues, potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada o suprimir l'obligació empresarial del pagament de la prestació des del 4t al 15è dia de la baixa.

La patronal també considera oportú fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels Serveis Públics de Salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses i un control de les llistes d'espera amb l'objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#2 Sarah, Tabàrnia, 08/10/2019 - 08:53

Aaah! ¿Y la patronal no "ha apuntado" que se toleran unas condiciones laborales propias de países subdesarrollados? ¿La Patronal no "considera oportuno" averiguar por qué ocurre? ¿La patronal no "reclama medidas" para que todo trabajador tenga derecho a un sueldo digno? Yo no conozco a NADIE que practique el absentismo por hobby.

#2.1 Veciana, Barcelona, 08/10/2019 - 15:23

Pues yo he conocido a gente que trabaja tres meses al año. El resto,de baja y vacaciones.

#1 Soloesmiopinion, Tabarnia, 07/10/2019 - 19:24

En una Catalunya cada vez más funcionarizada y apesebrada, es lógico que se dispare el absentismo.