Publicitat
Política · 19 de Novembre de 2014. 17:06h.

L’Ajuntament de Barcelona insta a retirar l’estàtua a Madrid de Blas de Lezo

CiU, ERC i ICV-EUiA aproven una moció de rebuig a l’almirall que va capitanejar el bombardeig a la ciutat el 1714

L’Ajuntament de Barcelona insta a retirar l’estàtua a Madrid de Blas de Lezo

Una imatge de l'acte d'inauguració a Madrid de l'estàtua de Blas de Lezo

La Comissió de Presidència i Règim Interior de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres una moció d’urgència presentada per ERC per expressar el malestar del consistori a l’homenatge de l’Ajuntament de Madrid a l’Almirall Blas de Lezo i l’insta a retirar aquesta estàtua.

CiU, ERC i ICV-EUiA han aprovat aquesta moció de rebuig -el PSC s’hi ha abstingut i el PP hi ha votat en contra- al recent homenatge a Blas de Lezo que es va celebrar a Madrid, per recordar a l’almirall que va capitanejar el bombardeig de la capital catalana entre el 1713 i el 1714.

El passat 15 de novembre el rei Joan Carles va inaugurar a la Plaza de Colón de Madrid una estàtua de bronze, obra de l'escultor madrileny Salvador Amaya, dedicada a l'almirall Blas de Lezo, mort el 1741 a Cartagena de Indias, poc temps després d'haver aconseguit una victòria militar contra la flota de l'imperi britànic.

La iniciativa de dedicar l'estàtua, de set metres d’alçada i 35.000 quilos, va sorgir de l'Asociación Pro Monumento Blas de Lezo, i ha rebut el suport de l'Ajuntament de Madrid i de l'armada espanyola.

La proposta s’emmarca en una proposició no de llei que el PP va presentar fa un any al Congrés dels Diputats sobre “la reivindicació i difusió de la figura i valors” de Blas de Lezo.

El regidor del grup Unitat per Barcelona, Joan Laporta, ha criticat el fet que “aquest homenatge arriba justament l'any del tricentenari del setge i la caiguda de Barcelona a mans de les tropes borbòniques”, tot assenyalant que Blas de Lezo va tenir un protagonisme destacat al capitanejar el bombardeig de la ciutat entre el 1713 i el 1714”.

Laporta ha afirmat que “els interessos del govern espanyol no són coincidents amb els de la ciutat de Barcelona”. “Bombardejar la ciutat de Barcelona no ens sembla una contribució generosa i lleial, -tal com es va dir-, ni ho podem considerar ser un ‘español ejemplar’”, ha sentenciat.

Publicitat
Publicitat

66 Comentaris

Publicitat
#40 clara, neiva, 29/10/2016 - 04:32

no puedo creer lo que mis ojos leen!!!!!que nos la manden para acá, que nosotros si lo queremos!!!no lo merecen, y ademas su mas gloriosa batalla fue acá, vergüenza debería darles!!!

#39 amadeus, Barcelona, 20/11/2014 - 18:43

Un exemple de vida pasada poc exemplar:
El 1818 marxà a Cuba, on es va fer ric principalment amb el mercadeig d'esclaus.Tot i que el comerç d'esclaus havia estat prohibit a principis del segle XIX, Güell va seguir portant a Cuba negres forçats a l'esclavitud fins a la dècada dels vuitanta.

#38 amadeus, Barcelona, 20/11/2014 - 18:36

Juzgar hechos del pasado con una mirada critica actual suele dar unos resultados cuando menos curiosos.
Seguramente tendríamos que quitar la mayoría de estatuas y nombres de las calles.

#37 Joanjo, bcn, 20/11/2014 - 12:02

Madrid no és Espanya i encara menys té nivell per ser-ne la capital. Vergonya aliena

#36 Jesús, Murcia, 20/11/2014 - 11:51

Catalanes, daros cuenta que cuando los españoles quieren dicen que os quieren y os aman, en realidad quieren decir que aman a los que os bombardean, y por eso rinden tributo y sentido homenaje a este tipo.