Publicitat
Política · 30 de Març de 2011. 23:38h.

L'alcalde de Vic va rebutjar un homenatge a les víctimes d'ETA

Jacint Codina, de CiU, no volia que penetrés "l'espanyolisme" a la ciutat, segons un periodista

El periodista Miquel Macià, que va retransmetre l'atemptat de Vic per a Ràdio Vic, afirma que el llavors alcalde, Jacint Codina, de CiU, es va oposar a un homenatge a les víctimes de la Guardia Civil. Macià, actualment director del diari electrònic Nació Digital, és una de les persones entrevistades per Albert Om en el reportatge de TV3 sobre l'atemptat d'ETA ocorregut ara fa 20 anys. L'homenatge va trigar 18 anys amb José Montilla a la presidència de la Generalitat i Josep Maria Vila d'Abadal a l'alcaldia.

El periodista afirma que "Jacint Codina havia dit que l'espanyolisme polític està intentant entrar a Vic i una de les formes era a través del culte, o el recordatori o les operacions entorn de les víctimes i que ell estava disposat a impedir que l'espanyolisme entrés a Vic pel caràcter simbòlic que tenia". També afirma, en defensa del llavors alcalde, que el fet que des d'algunes associacions de víctimes "se'l criminalitzés i es criminalitzés Vic encara va endurir més la seva posició."

El seu antecessor, Pere Girbau, també de CiU, expressa per la seva banda la sensació que "ETA no havia d'atemptar aquí" perquè "si tenim un sentiment de catalans com ells de bascos perquè havien de venir aquí". L'aleshores vicepresident del Govern espanyol, Narcís Serra, considera que "Vic va ser escollit perquè era Catalunya i hi havia els Jocs Olímpics".

El llavors regidor d'Esquerra, Carles Furriol, que estava a favor del tancament de la caserna, manifesta tanmateix que "no estàvem ni molt menys d'acord amb l'atemptat terrorista. Només faltaria".

El periodista Antoni Batista ha destacat, en aquest sentit, la "fascinació morbosa" que ETA produïa en sectors independentistes i Àngel Colom també ha remarcat que una part de l'independentisme s'emmiralla "en el procés basc".

La mort, l'endemà de l'atemptat, dels dos activistes d'ETA que van participar en la matança, el valencià Joan Carles Monteagudo -que havia militat a Terra Lliure- i Félix Erezuma, també ha estat abordat.

L'alcalde Pere Girbau admet que "va agradar una solució expeditiva" mentre que Martxelo Otamendi sospita d'una execució sumaria de la Guardia Civil. L'advocat José Maria Fuster Fabra, que ha defensat guàrdies civils, recorda tanmateix que "Zubieta va sobreviure" en al·lusió al tercer membre de l'escamot.

El llavors lehendakari José Antonio Ardanza reconeix que "ens van quedar molts dubtes" mentre que Narcís Serra assegura per la seva banda que "no es pot dir que la policia ha acuat precipitadament contra persones que han matat criatures amb una bomba".

El periodista de La Vanguardia Bru Rovira, que va estar a Vic i a l'enterrament de Erezuma, afirma que va el fèretre va ser rebu "com un heroi de la pàtria basca".

Publicitat
Publicitat

33 Comentaris

Publicitat
#33 antonio, español , 14/05/2011 - 20:20

he visto hp pero como este ninguno, repugnante, cerdo, asqueroso, esta es la clase politica de cataluña pero si hitler es un santo al lado de este hijoput....................-
Una cosa te digo alcaldito la vida son ciclos cuando cambie te enteraras te lo dice una victima de vic

#32 Núria, BCN(CAT), 01/04/2011 - 20:58

Un alcalde amb dignitat i decènia. Un alcalde com cal !!!! L'us i abus que l'esqpanyolisme ha fet de les victimes d'ETA és FASTIGOS! Com sempre o els dones la raó i deixes que ho manipulin tot i ho tergiversin o ets excomulgat. Estic amb l'alcalde de Vic. A la merda l'us i abus de les victimes

#31 eloi, Sort, 01/04/2011 - 19:05

El alcalde no quiere españolismo en Vic ya le gusta como está llena de moros...

#30 Joan Besora, Lloret de Mar, 01/04/2011 - 17:59

...(continua) i per tant a nosaltres s' ens feia molt difícil fer-lis costat. Per una persona d' avui dia és fa difícil ententre la situació d' aquells moments.Malgrat tot a tothom se li va encongir el cor quan vàrem veura els inocents morts.Avui dia -afortunadament- tot és molt diferent.

#29 Joan Besora, Lloret de Mar, 01/04/2011 - 17:53

Én aquells moments era molt dificil prendre partit per un o per els altres ja que per molts catalans de la meva edat -62 anys- ETA representaba l'enemic número del franquisme que havia anihilat el nostra pais i a la nostra gent. La Guardia Civil representava el bras armat de la cruel dictadura..