Publicitat
Política · 11 de Setembre de 2010. 13:48h.

L'alt càrrec del Govern més independentista

El delegat del Govern a la Catalunya Central crema el Decret de Nova Planta

L'alt càrrec del Govern més independentista

Jordi Fàbrega, en el moment de cremar el Decret de Nova Planta

El portantveu de decidim.cat i delegat del Govern a la Catalunya Central, Jordi Fàbrega, ha cremat el Decret de Nova Planta al Fossar de les Moreres. L'alt càrrec ho fa fet per expressar el "rebuig a les lleis espanyoles que restringeixen el nostre fer com a poble sobirà".
 
Fàbrega, abans de fer la crema simbòlica, ha recordat que els Decrets de Nova Planta són un conjunt de decrets signats per Felip V després de la Guerra de Successió en virtut dels quals s'aboliren els Furs i Constitucions dels territoris de la Corona d'Aragó i es canvià l'organització territorial catalana.

El Decret de Nova Planta prohibeix l'ús de la llengua catalana a l'Administració de justícia de Catalunya:
 El decret de Nova Planta de Catalunya abolia la Diputació del General, les Corts Catalanes, el Consell de Cent, etc. Substituïa el virrei per un capità general, dividia Catalunya en corregiments, com a Castella, i en desapareixien les tradicionals vegueries. S'hi establia el cadastre, per gravar propietats urbanes i rurals, i els beneficis del treball, el comerç i la indústria.

Igualment, el castellà hi passava a ser llengua oficial, especialment de l'escola i els jutjats. També es van tancar les universitats catalanes, que havien donat suport a Arxiduc Carles d'Àustria, i es creava la Universitat de Cervera.

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#26 Pero qué tozuda es la realdiad, bcn, 13/09/2010 - 13:04

gracias a Felipe V y sus herederos,
España participó del Siglo de las Luces propio del s. XVIII ¿lo hiciieron posible Casanova y los catalanes que defendían el feudalismo anterior a 1714? ja ja ja

#25 Subvenciones Al Carajo (SAC) nueva lista al Parlament, bcn, 13/09/2010 - 12:57

elmiinación de TODAS las subvenciones, se ahorraría una pasta gansa, y compensar con deducción de 10% a mecenazgos privados, y reducción 5% de IRPF. Que apoquinar en los tramos de ahora, para luego regalar subvenciones, no tiene sentido

#24 La parte conrratante de la 1ª parte es..., bcn, 13/09/2010 - 12:51

Felipe V heredó un estado en bancarrota y colapsado. Al final de su reinado 40 años después España volvía a figuirar entre las potencias mundiales, basta ver la reorganización de audiencias y virreynatos americanos, el fin de la encomienda, la ocupaicón de California, etc.

#23 La parte contratante de la 1ª parte es la parte..., bcn, 13/09/2010 - 12:48

LOS decrestos de Nueva Planta y buen gobierno, pues hubo varios, fueron BUENOS, MUY BUENOS, reorganizaron la administración caótica de los Austrias que no funcionaba e impulsaron la modernización del país ¿a vosotros os gustaba más el medievo? pues da igual estamos en el s. XXI

#22 Soledad, Madrid, 12/09/2010 - 21:47

Eliminación de las subvenciones a los grupos políticos
¡ sí sólo fuera eso?!
Regeneración es lo se necesita