Publicitat
Política · 15 de Març de 2017. 12:57h.

L’ANC proposa la independència unilateral

Si no hi ha un referèndum pactat

L’ANC proposa la independència unilateral

Una manifestació de l'ANC

El Secretariat de l'Assemblea Nacional de Catalunya ha aprovat per unanimitat el nou full de ruta en què proposa la proclamació "efectiva" de la independència, que pot ser, segons conclou, conseqüència d'un 'sí' al referèndum o bé "de forma directa" des del Parlament per "l'impediment coercitiu" del referèndum o per supressió de les institucions catalanes.

El document, al qual ha tingut accés l'ACN, ara es traslladarà a les bases de cara a l'assemblea general de finals d'abril i fixa també que que davant de "la impossibilitat física" de realitzar un referèndum o davant d'una intervenció de l'autogovern, l'entitat sobiranista organitzarà "les mobilitzacions necessàries".

La proposta de ponència de l'Assemblea dibuixa tres escenaris. El primer contempla l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica i la convocatòria del referèndum, amb pregunta binària i clara, i sense un mínim de participació ni d'aprovació. "Ambdós actes polítics seran entesos per l'ANC com a accions d'obediència a noves lleis catalanes i al poder legítim" des de les eleccions del 27-S. Si el 'sí' guanya, l'ANC instarà el Parlament a proclamar "immediatament" la independència i a desplegar la legalitat catalana al marge de l'Estat.

El segon dels escenaris contempla "ingerència" per part del govern espanyol a les institucions catalanes abans que es pugui aprovar la llei de transitorietat i convocar el referèndum. En aquest escenari, l'ANC defensarà d'entrada "la sobirana del poble català" i apostarà pel "reconeixement únic de les institucions catalanes".

Si per "impossibilitat física" el referèndum no es pot celebrar, o se suspèn, s'inhabilita o s'intervenen les institucions, l'ANC "organitzarà les mobilitzacions necessàries" perquè el Parlament aprovi la llei de Transitorietat i proclami la independència. "Exercint el dret a l'autodeterminació, obeeixi el mandat democràtic" del 27-S.

Ara bé, l'Assemblea defensa també que qui pugui exercir la "desconnexió", en paral·lel a una mobilització ciutadana, sigui l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECAT), un òrgan d'inscripció voluntària per a tots els càrrecs electes que impulsa l'Associació de Municipis per a la Independència a la qual l'ANC donaran suport.

"En aquest context l'AECAT assumirà la màxima representació legítima, sobirana i institucional de Catalunya per completar el procés d'independència, inclosa la capacitat per proclamar la independència, la confecció, l'aprovació i la sanció de les normes jurídiques de la nova legalitat i la convocatòria immediata de noves eleccions”, diu.

El tercer dels escenaris augura que a través d'ingerència o "mesures coercitives" es pugui impedir la celebració del referèndum, tot i que un cop estigui ja aprovada la llei de transitorietat. "L'ANC només considerarà com a vigent la legislació sortint d'aquesta llei i en farà obediència", afirma la proposta de ponència.

En aquest context es donarà suport a les institucions catalanes, també en forma de mobilització ciutadana, s'activarà també si cal l'AECAT i es buscarà el suport de la comunitat internacional.

Publicitat
Publicitat

55 Comentaris

Publicitat
#37 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 16/03/2017 - 12:09

"Espanya no pot invocar l’estat de setge per destruir el dret d’autodeterminació"

De Zayas, relator especial de l’ONU en drets humans .

#36 PQG , Metrópolis , 16/03/2017 - 09:49

Una independencia unilateral difícilmente sería reconocida por la comunidad internacional y menos con el apoyo mostrado a la independencia con los apoyos mostrados el 27S o el 9N por mucho que tomen la calle para compensar por sus votos insuficientes

#35 Jordi Perpinyà, Perpinyà (Catalunya), 15/03/2017 - 19:41

"Declarem que no existeix en Dret Internacional cap norma que prohibeixi les declaracions unilaterals d'independència. Declarem que quan hi ha contradicció entre la legalitat constitucional d'un Estat i la voluntat democràtica, preval aquesta segona, [...]"

Tribunal Internacional de Justícia

#35.1 Eloi, Terrassa, 15/03/2017 - 20:42

Declaracions unilaterals d'independència ?, explica aixó al teu estat, el francés a veure que et diu.
Nen no saps ni el que dius. El teu xouvinisme francessista t'ho impedeix.

#35.2 Sally, Calafell, 15/03/2017 - 23:11

És clar, jo puc abocar-me al balcó de casa meva i declarar la independència del meu carrer. Qui em va a dir res? Una altra cosa és que em facin cas. I la segona frase tothom sap que és absolutament falsa. Pregunta-li a la Rahola, a veure què et diu.

#35.3 PQG , Metrópolis , 16/03/2017 - 09:53

En este caso has sacado un extracto de la sentencia sobre Kosovo, y el tribunal dictó legal su DUI teniendo en cuenta que fue una votación casi unánime y por la violación de los derechos humanos que cometió serbia contra Kosovo. Ni Cataluña ni el sur de Francia sufren situaciones análogas

#35.4 PQG , Metrópolis , 16/03/2017 - 09:57

Por no decir que a diferencia de los Kosovares el porcentaje de catalanes que quiere la independencia no llega al 37% del censo. Con una situación ni parecida, gracias a dios y un apoyo que no llega ni al 50% del censo electoral dificilmente podrás utilizar el caso Kosovar como precedente

#34 Grauero, Gurugú, 15/03/2017 - 18:27

"La ANC propone la independencia unilateral, Si no hay un referéndum pactado"
Venga, daros prisa, que pactado no lo habrá, no esperéis mas, cuanto mas esperéis peor.
Ademas estáis en racha, Europa y el mundo esta pendiente de vosotros.

#33 Sopa de lletres, Bcn, 15/03/2017 - 18:07

Si no ho fa la CAT ho farà la AECAT, la UPA, la NSU o CCG (confederació dels capgrossos), és a dir, la cosa ja és al sac i ben lligat, caldrà començar a repartir els càrrecs de la nova república si no ho han fet ja fa temps. Els uniformes amb medalles tambè que hi ha força Goerings voltant.