Publicitat
Política · 4 de Juliol de 2010. 10:12h.

Laporta, el nou Macià?

'L'avi' va fundar Esquerra un mes abans de guanyar les eleccions

Laporta, el nou Macià?

Laporta, amb Puigcercós i un simpatitzant, en el darrer acte d'ERC en el que va participar: l'homenatge a Companys, ara poden ser rivals

El ja expresident del Barça, Joan Laporta, participarà dijous vinent en el primer acte important des que va confirmar el seu pas a la política a través del seu web el passat dia 2. Laporta ha confirmat la seva presència a un sopar organtizat per l'entitat Suma Independència amb l'objectiu de constituir una candidatura independentista a les properes eleccions al Parlament. El sopar tindrà lloc a  l'Hotel Catalònia Berna (Roger de Llúria, 60 de Barcelona) a dos quarts de deu del vespre.

De moment han confirmat la seva presència -a més de Joan Laporta-, el catedràtic Enric Canela (Suma Independència), Santiago Espot (Catalunya Acció), mossèn Dalmau i fins i tot personalitats properes a Reagrupament com l'expresident del Parlament Heribert Barrera, el doctor Moisès Broggi o Toni Strubell.

La idea dels promotors és promoure un coalició independentista atès que Laporta ja ha constituït Democràcia Catalana i Santiago Espot, que el presenta dijous al Col·legi de Periodistes, Força Catalunya. La incògnita és saber si Reagrupament, que ha d'escollir els seus candidats dissabte vinent, s'integraria en aquesta coalició o quedaria despenjada.

Joan Laporta ha preferit de moment crear el seu propi partit en comptes d'integrar-se en la formació de l'exconseller Carretero. A més, els relacions entre la direcció de Reagrupament i els promotors del sopar no són fluïdes. La secretària general, Rut Carandell, s'havia de reunir amb Enric Canela i altres mesos enrera, però van suspendre la trobada unilateralment després que es filtrés a la premsa.

La filtració va provocar recels en Reagrupament, però de fet van ser sectors d'Esquerra -que van tenir coneixement de la reunió- qui ho van filtrar als mitjans de comunicació. Carretero, d'altra banda, tampoc ha cultivat les relacions amb Santiago Espot, promotor del boicot a la Copa del Rei entre d'altres iniciatives.

En el cas que Laporta decideixi presentar-se a les eleccions té, d'entrada, una cursa contra el temps perquè ja és juliol i agost és un mes poc hàbilt per activitats polítiques. Però fonts consultades també han recordat que Esquerra es va fundar el març del 1931 a partir de tres organitzacions: l'Estat Català, de Francesc Macià; el Partit Republicà Català, de Lluís Companys, i el grup de L'Opinió, de Joan Lluhí; i Macià va esdevenir president de la Generalitat.

De fet, en les primeres eleccions després de la caiguda de la dictadura, Macià ni tan sols partia de favorit enfront l'Acció Catalana d'intel·lectuals com Jaume Bofill i Mates, Lluís Nicolau d'Olwer o Antoni Rovira i Virgili, però es va acabar imposant el seu carisma.

Publicitat
Publicitat

66 Comentaris

Publicitat
#66 ANTON, san jose, 05/07/2010 - 17:41

Los españoles dicen que nosotros los catalanes tenemos el cerebro pero ellos tienen los huevos.....bueno pues hay que reconocer que este tio los tiene bien puestos, quiza sea el momento de trabajar con las mismas armas, yo pienso votarlo

#65 Ramon, Barcelona, 05/07/2010 - 15:27

Els espanyolistes prefereixen Macià a Laporta perquè Macià és mort. No pretendran que ens empassem que potser els agradaria que, en lloc d'animar penyistes i discutir amb el xofer, Laporta declarés la guerra a Espanya i l'envaís amb un escamot.

#64 Fran, Llinars, 05/07/2010 - 13:38

Encara q ni de conya soc ni sere catalanista,es un insult a la intel-ligencia comprar Macia amb Laporta.

#63 9mm parabel·lum, Tret a la nuca, 05/07/2010 - 13:28

Els serbis continuen jugant amb foc i s'acabaran cremant

#62 (SI), Catalunya, 05/07/2010 - 12:45

Rectificació: El sopar serà a les 9 del vespre.