Política · 4 de Març de 2020. 15:44h.

Laura Borràs veu un gest de "colonització" passar-se al castellà

Demana “treure’s del damunt l’actitud de submissió"

Laura Borràs veu un gest de "colonització" passar-se al castellà

Borràs, durant l'acte (fotos: @fnec)

La diputada de JxCat, Laura Borràs, ha demanat no passar-se al castellà quan alumnes ho demanin en considerar aquesta petició una "manca de respecte" i un gest de "colonització". Ho ha dit en un acte a la la Universitat Pompeu Fabra organitzat per la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC), que recull El Món, i on també han participat la traductora Diana Corominas i l’exprofressor Josep Maria Virgili, tots del grup Koiné.

L'exconsellera ha reclamat als alumnes catalanoparlants “treure’s del damunt l’actitud de submissió i colonització” respecte el castellà. “Ens hem de fer forts amb això, és de justícia, perquè si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú més”, ha remarcat.

També ha explicat que quan ella era professora a la UB es negava a canviar al castellà quan li ho demanaven amb l'argument que "estaven vulnerant els drets de la resta perquè s’havien matriculat sabent que la classe era impartida en català”. “No veuen que sigui una manca de respecte perquè no respecten els drets lingüístics. Aquesta actitud de submissió i colonització ens l’hem de treure del damunt”, ha manifestat.

Al seu costat, Josep Maria Virgili, ha defensat que és “fals” que el castellà sigui “la llengua comuna” dels ciutadans de l’Estat espanyol. “En comptes de dir això, que és fals perquè no és veritat, haurien de dir que és la llengua d’una part dels ciutadans de l’Estat espanyol, una llengua d’imposició a una altra part, als que parlen català, basc o galaicoportuguès. Haurien de demanar disculpes per aquesta imposició, però això lluny de la realitat, no ho faran”.

Virgili ha considerat que les institucions catalanes no tenen polítiques lingüístiques més decidides perquè “saben que si fan alguna cosa a favor del català hi ha Cs i el PP que muntaran un sidral”. “Llavors anem amb aquests peus de plom i no toquem res i no en parlem i la llengua acaba sent un problema que s’amaga: trobo que hem de dir prou, s’ha acabat el bròquil, què vol dir aquesta subordinació lingüística constant al castellà?”, ha preguntat.

També ha dit que els catalanoparlants s’han de persuadir que “dins dels Països Catalans no hem de parlar una altra llengua si no és el català, i si és un nouvingut que fa dos dies que ha arribat, que m’ho digui i li parlaré castellà o la llengua que jo sàpiga”. L’exprofessor s’ha preguntat “en quin món vivim i en quin cap cap això d’anar canviant sistemàticament de llengua”. “Si no canviem d’actitud el català desapareixerà”, ha sentenciat.

vir.jpg

Publicitat
Publicitat

75 Comentaris

Publicitat
#60 Gerard de sarria, SARRIA, 06/03/2020 - 15:42

La notícia on la veus. Potser és que això no és denunciï cada dia... Si vols parlar castellà a Salamsnca t hi pots esplais molt bé... A Lisboa o a París pots fer ho pero ja no és el mateix.

#59 El PSC es la "CHACHA" del 'separatismo' ..., PSOE-PSC-UnidasPODEMOS-COMUNES="TONTOS-ÚTILES" del 'separatismo' ..., 05/03/2020 - 15:37

¿Por qué los 'separatas' han pasado
de ser "4-GATOS" hasta el =47%=
en 40 años?

NO-NO es por 'CULPA'
de la 'pérfida' ESPAÑA,
NI-NI del INDOLENTE de RAJOY...

és "GRÀCIES"
al 'Plà d'ADOCTRINAMENT
ANTI-ESPAÑOL',
URDIDO y PERPETRADO
por el 'PUJOLET'...

y a que
el Gobierno-ESPAÑOL
sigue 'MISSING'
y AUSENTE de

#58 Lepero, Barcelona/Tabarnia, 05/03/2020 - 12:28

Yo creo que escribo catalán mejor que el 95% de catalanes, porque siempre lo he leído, pero, desde que es arma política, que lo utilicen ellos.

#57 Lepero, Barcelona/Tabarnia, 05/03/2020 - 12:15

Esta quiere ser famosilla sí o sí. Sólo le falta ir a Sálvame. El de luxe, naturalmente.

#56 Perico, Matadepera, 05/03/2020 - 11:29

"No ven que sea una falta de respeto porque no respetan los derechos lingüísticos": ¡¡¡y lo dice ella, en el único país europeo que practica la inmersión obligatoria en la enseñanza desterrando la lengua materna de un alto porcentaje de niños, ella, la koine-nazi, con esa infinita cara dura que Dios le ha dado!!!