Publicitat
Política · 6 de Setembre de 2020. 19:49h.

“L'avi de Puigdemont era requetè”

Conxa Rodríguez, historiadora: “Va ajudar les tropes de Franco”

“L'avi de Puigdemont era requetè”

Una unitat de requetès durant la guerra civil

La historiadora especialista en el carlisme Conxa Rodríguez revela en una entrevista a e-notícies que un dels avis de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, va ser “requetè a la guerra civil del 36 al 39 i per l'Empordà va entrar en diverses ciutats amb els requetès”.

Rodríguez assegura que aquesta dada “està demostrada” i insisteix que l'avi de l'expresident català va formar part dels requetès que “van ajudar les tropes de Franco”. “Ell alguna vegada ha dit que té orígens carlins. No ho ha amagat”, afegeix la historiadora.

El requetè va ser una organització paramilitar carlista amb més de 60.000 combatents que es va crear a principis de segle XX i va participar en la guerra civil lluitant amb el bàndol nacional. El nom de l'organització prové de què van usar alguns batallons carlins durant la primera guerra carlina (1833-1840).

Conxa Rodríguez també indica que a Catalunya “hi ha famílies que es van dedicar al carlisme durant tot el segle XIX”. “Tant en el carlisme com en l'independentisme actual, a la Catalunya interior, sí que hi ha un caràcter de llinatges i de clans que d'una generació a una altra persisteix la línia política”, assenyala.

La historiadora troba una relació entre els feus carlins i independentistes. “Geogràficament l'interior de Catalunya, que és on l'independentisme és molt més fort, coincideix amb els enclavaments carlins de segle XIX”, sosté. També veu coincidències en la motivació política perquè tots dos moviments defensen “allò local contra el que ve de fora”.

“Hi ha uns elements d'insurrecció, de defensa del territori, de defensa del que és local, de voler agafar competències a l'Estat central en benefici del que és local, i aquí coincideixen l'independentisme amb el carlisme”, conclou Rodríguez.

Publicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#17 D.Xixons, Saragossa, 07/09/2020 - 20:45

M'havia interessat pel llibre que presenta aquesta periodista, per al veure que dues vegades durant l'entrevista confon la nissaga dels Tristany per la dels Benet d'Ardèvol , nissaga que no han existit mai com a tal,. Doncs Benet era el nom del pila del primer Tristany. Conxa, Conxa molt poc rigurosa en història i molt visceral en l'actualitat.

#16 D.Xixons, Saragossa, 07/09/2020 - 20:30

Crec que s'ha parlat poc de les guerres carlines . Per això em va semblar interessant el que podia dir aquesta periodista. Molt a l'inici del video em va decebre la manera tan visceral del q

#15 Montse, Barcelona, 07/09/2020 - 15:23

Sería de desear una segunda parte con Conxa Rodríguez. sr. Rius. Muy didáctica, argumenta muy bien y se le nota que sabe de lo que habla. Muestra unos aspectos que no tocan los historiadores de la ceba o de puntillas. Otro posible entrevistado futuro podría ser Josep Lluis Marfany. Ahí lo dejo.

#14 Onofre, La Fullaca(Osona), 07/09/2020 - 12:42

la majoria dels pagesos benestants d'Osona eran carlins...més endevant franquistes i ara independentistes com ho ha estat el clero osonenc

#14.1 Decebut, bcn (tbn), 07/09/2020 - 16:17

Sí, amb alguns eslabons intermitjos: tradicionalisme, Lliga, catalanisme moderat, etc...

#13 Gerard de sarria, SARRIA, 07/09/2020 - 08:15

Més han ajudat a Espanya tots aquests comunistots que ara viuen de conya s les entitats metropolitanes. I a més molts són castellans.

#13.1 Pan con tomate y jamón Ibérico, La peste amarilla destroza cerebros..., 07/09/2020 - 11:08

En la madrasa separatista ademas de a Pedo, hoy han puesto de guardia a Gerardo, el troll racista... ¡Que olor a estiércol...!

#13.2 pepe, andorra, 07/09/2020 - 14:31

si, ahora se queja el separata de los comunistas, pero bien q les pagaron para q se cargaran a Durruti, al q no podian ver ni en pintura. Q por cierto, q bien les conocia Durruti, q no fueron ni separatas, ni la UGT ni los patronos los q consiguieron las ocho horas para todos los trabajadores del mundo, no, fueron la CNT y la FAI.