Publicitat
Política · 23 d'Octubre de 2009. 18:16h.

"L'endemà de la independència seríem un protectorat francès"

El director adjunt de La Vanguardia Enric Juliana posa com a exemple "l'any 1640"

El director adjunt de La Vanguardia Enric Juliana, ha augurat durant l'acte de lliurament del XIIIè Premi Ramon Trias Fargas d'Assaig Polític que "em començaré a creure la qüestió de l'independentisme el dia que vegi un partit profrancès". "Si som independents -ha afegit- l'endemà ens convertiríem, com ja va passar l'any 1640, en un protectorat de la República Francesa".

Juliana, delegat d'aquest diari a Madrid, va reclamar també una "major atenció" dels catalans sobre Espanya. "Seria un gravíssim error -va afirmar- que Catalunya en aquests moments es desentengués  de la idea que s'ha de seguir pensant en termes d'Espanya" tot i que va admetre que aquest pensament, en l'etapa actual, "comença a sonar herètic".

"Fins i tot en la hipòtesi que un dia fóssim independents hauríem de seguir pensant  en Espanya" va afegir alhora que va posar com a exemple Portugal. "La geografia en ha posat en un lloc i d'aquest lloc difícilment ens mourem", va insistir. El guardo -lliurat per la Fundació Catalanista i Demòcrata Trias Fargas- ha recaigut enguany en el professor valencià Josep Vicenç Boira.

Publicitat
Publicitat

59 Comentaris

Publicitat
#59 Pierre, Toulouse, 26/10/2009 - 02:33

Jordi (Bcn),25/10/09,23:28: Jordi, et passes tres pobles dient aixo de que
Catalunya es una simple i vulgar regio espanyola que a mes practica el genocidi cultural contra la majoria de la seva població que te com a llegua propia, materna, el castellà.

#58 Jordi, Bcn, 25/10/2009 - 23:28

Aquesta home fa platejaments paleolitics. Estem al segle XXI, si Catalunya és independent l'únic marc de relació que ha de tenir és amb l'UE. França és un simple i vulgar estat europeu que a més practica el genocidi cultural contra la nostra cultura.

#57 ton, sallent, 25/10/2009 - 19:43

Kropotkin, a tu no t´ha afectat l´inmersió linguistica, escrius molt be el castellà.

#56 Alejandro, Barcelona, 25/10/2009 - 16:52

FRAN DE LLINARS, desconec el cas de suisa, pero alemanya es el pais federal per excelencia. Per ex, laeorport de Munich esta controlat directamernt per la regio de Baviera (la regio mes rica d\'alemanya), i no pel govern cntral d\'angela merkel.

#55 Cansat de sanguneres patriotes, Barcelona, 25/10/2009 - 12:12

Inclús amb la independència s'ha de seguir pensant en Espanya. Jo entenc als morts d gana i fracassats, q no tenen res a perdre, però els que tenim una empresa sabem el q costa prosperar. Independència? Ok, però no liderada per burros i somiatruites