El sobiranisme va impulsar en l'anterior legislatura una comissió d'investigació para tractar la possible operació de l'Estat per perseguir enemics polítics denunciada en el documental "Les clavegueres d'Interior" -produït per Mediapro i emès per TV3-, però en canvi ha evitat que el ple d'aquest dijous voti la proposta de Cs, el PSC-Units, CatECP i el PPC de crear una comissió d'investigació sobre un presumpte espionatge de periodistes i polítics per part del Govern.
La Junta de Portaveus, amb majoria sobiranista, ha decidit la retirada d'aquest punt de l'ordre del dia en la reunió que s'ha fet abans de l'inici del ple. Aquesta decisió ha generat les queixes dels quatre grups que havien impulsat la proposta i han forçat una votació per alterar l'ordre del dia i tornar-la a incloure, però els vots de JxCat, ERC i CUP ho han tornat a impedir.
El portaveu de C's, Carlos Carrizosa, ha manifestat que "suposa una flagrant vulneració del dret dels diputats a veure reflectit i substanciat en el ple el decidit a la Junta de Portaveus, i un gravíssim precedent". "Protestem enèrgicament contra la vulneració dels drets dels diputats, a qui no es deixa parlar d'aquelles coses que molesten a la majoria parlamentària", ha afegit.
La diputada del PSC, Assumpta Escarp, també ha pres la paraula per exposar que "no deixa de ser curiós que el dia internacional de la llibertat de premsa es deixi d'incloure una comissió d'investigació que estudia entre altres coses l'espionatge a periodistes".
Elisenda Alamany (CatECP) també s'ha sumat a les crítiques: "a deu minuts de començar un ple ens sembla molt cutre dir que és per un tema formal dir que avui no podem encomanar una comissió d'investigació d'aquestes característiques". "A qui li fa por la transparència?", s'ha preguntat.
El portaveu del PPC, Alejandro Fernández, ha acusat la majoria sobiranista de cometre "un atac gravíssim a la democràcia" i ha remarcat que "crea un precedent molt greu". "S'han passat la presumpció de democràcia pels respectes", ha reblat.
Finalment, Natàlia Sànchez (CUP) ha argumentat que s'havia pactat que cada grup plantejaria una sola proposta de resolució i ha anunciat que els anticapitalistes donaran "tot el suport per investigar l'espionatge per part dels cossos policials a partits polítics, a periodistes, a moviments socials a qui calgui".