Publicitat
Política · 28 d'Octubre de 2010. 18:29h.

Les contradiccions del PPC amb el català

Va aprovar a Girona i Tarragona un reglament d'ús com el de Barcelona

Les contradiccions del PPC amb el català

Sánchez-Camacho, en una foto d'arxiu

El PPC va donar suport als reglaments d'ús de la llengua als ajuntaments de Tarragona i Girona, que tenen una norma pràcticament calcada a la de Barcelona, i el qual van recórrer davant el TSJC per inconstitucional. Si la presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, compleix l'anunci de recórrer contra tots els reglaments que donen ús preferent a la llengua catalana, portarà a la justícia uns acords subscrits pels seus mateixos regidors.

A banda de Barcelona, Tarragona i Girona, les normatives aprovades per la major part de les corporacions locals són les mateixes i només es diferencien per matisos. Així, a l'Ajuntament de Tarragona, el reglament d'ús es va aprovar l'any 1992 amb el suport dels populars. Quatre anys després, a Girona, l'alcalde Joaquim Nadal va aconseguir la seva aprovació per unanimitat de tot el consistori. Un any després, a Lleida, els regidors populars es van abstenir en l'aprovació del reglament d'úsos lingüístics.

A Cornellà de Llobregat, els regidors del PP també van votar a favor del reglament mentre que a Sabadell l'any 2000 l'Ajuntament va aprovar per unanimitat el reglament d'ús del català. Després Aleix Vidal Quadras va impugnar el reglament i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va obligar l'Ajuntament a rectificar deu articles. L'any 2004 es va tornar a aprovar per unanimitat.

En el cas de Cornellà, els capítols tombats a Barcelona pel TSJC es relativitzen. En lloc d'afirmar imperativament que "les actuacions internes [...] s'han de fer en català", el reglament de Cornellà afegeix un "normalment" en cadascun dels articles referits a l'ús el català per a les seves tasques i relacions.

Altres ajuntaments han fet servir opcions de l'estil de Cornellà com el "generalment" o "de manera general" per referir-se a l'ús del català, però han restringit aquest matís al capítol II. A més, aquest capítol no ha estat suspès pel TSJC i, per tant, està fora de la polèmica. A la resta de l'articulat, el que sí que ha quedat provisionalment tombat per la Justícia, els ajuntaments comparteixen la formulació de la capital catalana i opten per l'imperatiu de l'ús del català en l'organització municipal, amb l'administració i les relacions institucionals dins de l'àmbit català.

Entre els ajuntaments que tenen aquest reglament s'hi compten els de Mollet del Vallès (1990) amb l'alcaldessa Montserrat Tura, Montcada i Reixac (1990) amb l'alcalde José María Campos (PCC), Tarragona (1992), amb l'alcalde Joan Miquel Nadal (CiU), Mataró (1996) amb l'alcalde Manuel Mas (PSC), de Cambrils (1996), amb l'alcalde Josep M. Panicello (CiU), Lleida (1997) amb l'alcalde Antoni Siurana (PSC) o Castellbisbal (2009), amb l'alcaldessa María Dolores Conde (PSC) i Rubí (1994), Girona (1996), Begur (2001) i Igualada (2001).

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#16 Josep Antoni, Lérida, 03/11/2010 - 17:07

Lo del PP es vergonzoso, le está pasando como al PSOE, ya no se sabe ni qué ideología tienen. El futuro político pasa por confiar en partidos como UPyD y Ciudadanos, trasladando la política a la ciudadanía. Necesitamos una nueva Ley Electoral mucho más justa.

#15 Fabio Lozano, Denia, 03/11/2010 - 14:59

PP significa Paradoja Permanente.
Y no es de recibo que nos digan "los otros partidos también caen en contradicciones", defendiendo una cosa importante en un sitio y la contraria en otra. Eso no justifica la política pronacionalista y antinacionalista, proidentitaria y antiidentitaria del PP

#14 lonely_, Girona, 03/11/2010 - 11:41

Francesc: UPyD es constitucionalista, la misma Constitución en virtud de la cual existen las comunidades autónomas y la Generalitat.

#13 Maribel, Barcelona, 31/10/2010 - 19:05

la llengua és un gran instrument sobretot la utilitzen molts polítics impotents...

#12 lorena, barcelona, 30/10/2010 - 02:31

Por cierto... lo de tarragona fué hace 18 años! Anda que sacarlo ahora...
Mientras tanto me sumo a los que creen que C's, una y otra vez, vende titulares a costa del trabajo de otros.