Publicitat
Política · 18 de Desembre de 2018. 18:01h.

Les defenses reclamen el català en el judici al Suprem

L’advocat Jordi Pina demana traducció simultània

Les defenses reclamen el català en el judici al Suprem

Jordi Pina

Les defenses dels líders independentistes a la presó reclamen “el dret a poder expressar-se en català” al Tribunal Suprem- L'advocat de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez, Jordi Pina, ha argumentat en la vista prèvia al judici per l'1-O que és “un dret innat” poder expressar-se “en la seva llengua materna”.

“Demanarem d'aquest tribunal que s'arbitren els mecanismes oportuns perquè pugui haver traducció simultània”, ha explicat Pina, després de considerar que “un altre dret que possiblement se'ls vulneri és el dret de poder expressar-se en català en l'acte del plenari”.

Pina ha afirmat que “presentaré un escrit informant al tribunal que, en el cas que això no vagi al TSJC, els meus demandants sol·licitaran d'aquest tribunal, per no veure vulnerat aquest dret, que és un dret innat de poder expressar-se, a més tenint en compte les penes tan elevades de presó, poder expressar-se en la seva llengua materna”.

En la vista prèvia del judici contra els líders independentistes, aquest dimarts al matí han intervingut els advocats dels 18 acusats de rebel·lió i sedició, entre altres delictes. La majoria dels advocats han reclamat que el Tribunal Suprem desisteixi de fer aquest judici, i el passi al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC.

Per justificar-ho, bona part dels advocats han assegurat que ha estat la fiscalia la que ha marcat quin tribunal se n'havia d'encarregar. Però en el seu torn de paraula, el fiscal Jaime Moreno ho ha negat. És més, ha assegurat que la fiscalia no ha buscat de manera activa que la causa es jutgi al Tribunal Suprem.

Moreno ho ha dit just a l'inici de la seva intervenció, i ha afegit que no s'han vulnerat els drets dels acusats, sinó que aquests drets només s'han vist afectats. I ha afirmat també que els acusats no tenen dret a un "jutge de lloc", sinó al jutge que marquin les normes jurídiques, i que això s'ha complert.

“El resultat va implicar un atemptat greu a l'interès general. I això depassa la competència de la comunitat autònoma. I pel que fa al procediment d'aplicació podem dir el mateix: requeria de la intervenció de dos poders, el legislatiu i l'executiu, que ultrapassaven l'àmbit de la comunitat, perquè es va requerir la intervenció del president del govern central i es va requerir igualment una majoria absoluta en què va intervenir el Senat”, ha argumentat.

“El delicte de rebel·lió no és un delicte que exigeixi resultats. Però a més, va haver-hi una derogació de la Constitució i una declaració d'independència publicada pel diari oficial de la Generalitat. Això no queda circumscrit al territori, sinó que afecta tot el territori nacional”, ha afegit.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#2 Montserrat, Barcelona, 19/12/2018 - 09:17

Que parlin en la llengua que vulguin i que fins i tot declarin amb el metge al costat, perque la falacia de la vaga de fam era per aconseguir un aspecte penós per provocar llàstima, pero res d'això aconseguiran perque els han d¡aplicar mà dura i sentencies severes i els fugitius convindria caçar-los al vol i tambe jutjar-los amb més exigencia