Publicitat
Política · 29 de Novembre de 2011. 17:51h.

Les relacions PSOE-Santander

L'entitat va renegociar un deute del partit i va finançar la compra d'un habitatge per a Zapatero

Les relacions PSOE-Santander

Imatge d'arxiu d'una reunió entre Emilio Botín i José Luis Rodríguez Zapatero

El Govern espanyol va decidir aquest passat divendres indultar el conseller delegat del Banc Santander, Alfredo Sáenz, de la condemna de tres mesos d'arrest i inhabilitació que li va imposar el Tribunal Suprem per acusació falsa quan presidia Banesto. Aquesta decisió li permet seguir ocupant el seu càrrec a l'entitat bancària, una entitat que ha tingut algunes relacions financeres amb el PSOE i amb el seu actual secretari general, José Luis Rodríguez Zapatero.

L'any 2010 es va publicar que el Banc Santander i la caixa d'estalvis BBK havien condonat al PSOE els interessos de 33 milions d'euros d'uns crèdits suposadament arrossegats des de feia 20 anys. En aquella època, el partit va demanar crèdits per finançar la campanya de l'OTAN.

El Tribunal de Comptes, que no deia, de què entitats financeres es tractava, va afirmar en un informe sobre la comptabilitat dels partits polítics corresponents al 2006 que no tenia la informació necessària sobre aquests acords de condonació per per avaluar si s'havia produït o no finançament irregular del PSOE.

El PSOE va reaccionar amb un comunicat afirmant que la suposada condonació del deute era una "renegociació del pagament dels interessos generats pel mateix". Segons els socialistes, aquesta operació va ser comunicada al Tribunal de Comptes tant pel PSOE com a per les entitats financeres.

Així mateix, el PSOE va negar que existís un deute de 33 milions d'euros pendents de pagament, i va assenyalar que l'import de l'operació de renegociació del pagament dels interessos generats ascendia a 2,8 milions d'euros de principals i 3,5 milions de euros d'interessos.

També va assegurar que el partit actuava "amb total transparència als afers relatius al seu finançament com a organització política, sempre atenent amb la màxima col·laboració les peticions formulades pel Tribunal de Comptes".

Uns advocats, accionistes del Santander i que habitualment interposen accions judicials contra l'entitat per motivacions diverses, van presentar una querella contra el banc en relació amb aquest afer per presumpte delicte societari d'administració fraudulenta o deslleial.

Sobre això, el Santander va argumentar que en "la renegociació amb el PSOE es van tenir en compte criteris legals i jurisprudencials" i que l'acord va ser "satisfactori", ja que van provisionar 2,31milions el 1993 i van acabar cobrant 2,8 amb un benefici de 500.000 euros el 2006.

D'altra banda, el 2007, quan Zapatero feia tres anys a la presidència del Govern espanyol, va comprar un xalet situat a la urbanització El Mirador de Vera, a la localitat almerienca de Vera, que va suposar un desemborsament de prop de 440.000 euros. El finançament d'aquesta compra va comptar amb una línia de crèdit oberta a Zapatero pel Banc Santander.

Tanmateix, amb el transcurs del temps es va poder comprovar que el terreny on estava ubicat el xalet era propici a patir inundacions. A més, es trobava prop d'un punt on s'emmagatzemaven els residus de la platja i, finalment, la zona era sospitosa d'irregularitats urbanístiques. Zapatero i la seva família van decidir vendre.

Però l'esclat de la bombolla immobiliària va afectar també el president. L'habitatge, comprat el 2007 per 440.000 euros mitjançant una línia de crèdit oberta pel Banc Santander, va ser venut a mitjans del 2011 per 280.000, és a dir, que la família Zapatero va perdre uns 160.000 euros en aquesta operació.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#5 jaon, bdn, 30/11/2011 - 10:57

"de què entitats financeres es tractava". DE QUINES ENTITATS. Nois d'e-noticies, no sé on heu après a escriure, però de debò que sou un zero a l'esquerre. Fa vergonya de veure-ho per gent que té la paraula i l'escriptura com a eina de treball..

#4 miquel (nosuportoelsenvejosos), badalona, 29/11/2011 - 23:00

Sou uns envejosos !!! Malparleu del Santander perqué no us dona credits a vosaltres, morts de gana !!!! A més qui estigui lliure de prèstecs d'alguna entitat bancaria, que tiri la primera pedra !! fantasmes, més que fantasmes !!!

#3 Lena, Igualada, 29/11/2011 - 20:52

Quin fastig de corruptes, el PSOE és lo pitjor, encara no entinc com a aconsehuit traure tant de vots i diputats...els que han votat PSC tenen que ser masoquistes

#2 Kropotkin, Vic, 29/11/2011 - 19:17

Es que cuando se tiene talante, la "izquierda" se entiende con todos.

#2.1 Gerard, Barna, 30/11/2011 - 20:24

No surtis del guió, la culpa és del catalanisme.

#1 elnuma, bcn, 29/11/2011 - 18:47

La Caixa también ha condonado DEUDAS al PSC en cambio si embarga a las familias morosas.¿Porqué o a cambio de qué ese trato de favor?.Por esas mismas fechas Montilla era ministro de industria y favoreció y eliminó todo obstaculo para el intento de OPA por parte de la LA CAIXA/GAS NATURAL a ENDESA.

#1.1 Quim, Pineda de Mar, 29/11/2011 - 20:36

elnuma BCN.Barreges naps amb cols,tot sigui per aprofitar-hi i tirar contra Catalunya.
Dit això,tens raó amb queixar-te dels desnonaments per part de TOTES les entitats mentre les mateixes tracten alguns partits com a "querides".
Pel que fa a l'OPA a Endesa,em sembla que menteixes;mira el resultat.

#1.2 elnuma, bcn, 29/11/2011 - 22:24

Cuando dices que aprovecho para tirar contra Catalunya, no sé a quien te refieres,si al PSC o a La Caixa,supongo que a la Caixa. Entoces cuando se critica al banco Santander o al PSOE ,¿es " tirar " contra los santanderinos o contra España?.