Publicitat
Política · 8 de Gener de 2020. 11:18h.

Les veritats de Núñez Seixas

"Si Catalunya estigués al Caucas i no a la UE seria independent"

Les veritats de Núñez Seixas

Capçalera de La Contra de LV (foto: Mané Espinosa)

L'historiador dels nacionalismes europeus, Xosé Manoel Núñez Seixas, en una entrevista a La Vanguardia, considera que "ja era hora, després de set anys de tensions, que s'arribés a un acord com el de PSOE i ERC, i cal valorar, per exemple, que els independentistes es comprometin a respectar l'ordre jurídic".

"Sembla que a ERC ha pesat ara la seva llarga tradició republicana més que el seu recent independentisme", afegeix, a més d'afirmar que "l'alternativa a aquest acord era el xoc frontal i els tancs entrant per la Diagonal". "Era l'estratègia tant d'alguns independentistes, que somiaven amb presentar-se com víctimes davant la UE, com dels qui posen la unitat de la pàtria per sobre de la democràcia", argumenta.

"Si ERC no fica la pota ara, traurà rèdit electoral de la seva aposta. Waterloo està a l'espera i jugarà a les dues bases: criticarà l'acord tot i que es beneficiï d'ell esperant que ERC es desgast. Però ja han perdut la iniciativa", indica. L'historiador assenyala que els republicans "van descobrint que l'Estat espanyol no és la caricatura que veuen a Polònia, i, com ha passat altres vegades, els que van per Madrid tornen canviats".

"La paradoxa és que l'independentisme català creia que la UE seria el marc democràtic que s'acomodaria al seu secessionisme, i, en canvi, ha demostrat que és un obstacle per a ells. Si Catalunya estigués al Caucas i no a la UE seria independent", afegeix.

Nuñez Seixas afirma que "ningú reconeixerà la independència fins que aconsegueixi una majoria clara a favor. Si per canviar una Constitució necessites una majoria qualificada, no s'entén que per crear un Estat n'hi ha prou amb una simple majoria en escons, que no en vots".

"Artur Mas reconeixia que la independència requeria a l'almenys el 60% de vots, però, a la fi, es va declarar amb menys del 50%; en van tenir prou una minsa majoria parlamentària, obtinguda gràcies a una llei electoral, l'espanyola, replicada aquí per afavorir a les comarques nacionalistes i perjudicar els barris de Barcelona que no ho són", explica.

Finalment conclou que "està clar que a Barcelona, Catalunya se li queda petita. I és que és una capital dinàmica global i multicultural que sortiria perdent si fos encasellada com a capital d'un petit Estat".

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#19 Manolito CHAN, Futura C.A. de Barcelona. Tractoria nos roba., 08/01/2020 - 20:04

La última frase es definitiva para reclamar la Comunidad Autónoma de Barcelona.

#18 Cris, Barcelona , 08/01/2020 - 19:36

Y si Xose no fuera independentista. No lo escucharía nadie, menudo corto.

#17 Kropotkin, Bic, 08/01/2020 - 18:05

Pues que se lleven a Tractoria al Caucaso de una vez. ¿A qué esperan? Jua, jua, jua,...

#16 josemiguel, El Prat de Llobregat, 08/01/2020 - 16:06

Una variante del discurso con el q se contemporizó con la ETA durante muchos años:si no matáis,todo es posible.Es decir,aceptar q el matar es un método equivocado para un proyecto sobre el q me la repampinfla.Y no.Matar es la consecuencia del no aceptar compartir ciudadanía pq se considera uno q no puede estar al mismo nivel

#15 Menjamela Grandi, Anapurna, 08/01/2020 - 15:03

Que le pregunten a Putin, el amigo de Puigdemón, cómo resolvió el problema independentista en Chechenia.. jua jua.