Política · 8 de Juliol de 2009. 15:15h.

Les xifres de la discòrdia

Les posicions sobre el nou model de finançament encara no s'han apropat

Les xifres de la discòrdia

El conseller Castells, amb la ministra d'Economia, Elena Salgado

Tot indica que s'apropa l'acord sobre el nou model de finançament autonòmic. El nou sistema s'aplicarà de forma progressiva durant tres anys, i la xifra que correspongui a cada comunitat el tercer any ha de ser considerada com la dada fonamental del model. Aquesta xifra és addicional, és a dir, que se suma a la quantitat que ja rep en aquests moments per al seu finançament cada comunitat autònoma. Encara que des de molts àmbits es diu que l'acord està a prop, la realitat és que les xifres reivindicades encara es mantenen lluny de coincidir.

Per poder realitzar adequadament les comparacions, és necessari recordar que, malgrat les discrepàncies existents i de les interpretacions no coincidents, el dèficit fiscal actual de Catalunya amb l'administració central de l'Estat -un dèficit en contra de Catalunya, òbviament- es pot establir al voltant dels 15.000 milions d'euros.

Les dades que es manegen fan referència al nou sistema de finançament que s'està negociant, i no a l'eventualitat que puguin concedir-se a Catalunya quantitats al marge del sistema, en base a altres conceptes. L'administració catalana podria rebre partides extraordinàries, fora del sistema, com a compensació per finançar competències pròpies, com la policia autonòmica o les presons, que no tenen altres comunitats. Però es tractaria de quantitats al marge del nou model i de discutible consolidació en el futur.

Per a la revisió del model de finançament de Catalunya, el Govern de l'Estat planteja, segons les últimes dades conegudes, una oferta que suposaria, en el tercer any de la seva aplicació, uns 2.000 milions d'euros addicionals per a l'administració de la Generalitat. Algunes fonts indiquen que, a última hora, el Govern de Zapatero podria arribar a una oferta propera als 3.000 milions l'últim any, afegint quantitats fora del sistema, com a compensació per competències pròpies de Catalunya.

A l'altre costat de la taula, les últimes dades conegudes de la posició de la Generalitat de Catalunya indiquen que la revindicación del Govern català implica uns recursos addicionals sobre la situació actual que, en el tercer any, suposarien uns ingressos aproximats de 3.500 d'euros.

De la seva banda, un dels partits del tripartit més actiu en aquest assumpte, Esquerra Republicana de Catalunya, ha fixat recentment la seva posició al respecte. L'exigència del partit que presideix Joan Puigcercós es concreta en uns càlculs que, en el tercer any de la seva aplicació, proporcionen a l'administració catalana 3.800 milions d'euros.

En aquesta xifra, Esquerra Republicana coincideix amb la Cambra de Comerç de Barcelona, una de les entitats empresarials més representatives del sector social denominat societat civil catalana. La Cambra també creu que en el tercer any de la seva aplicació, el nou sistema ha de suposar per a Catalunya uns ingressos addicionals de 3.800 milions d'euros.

I la principal formació política de l'oposició, Convergència i Unió, té establerta la seva exigència per sobre de totes les xifres anteriors. La federació que lidera Artur Mas considera que, en el tercer any d'aplicació del nou sistema, Catalunya hauria de rebre una quantitat addicional aproximada de 5.000 milions d'euros. Els portaveus de CiU insisteixen que no és una xifra exacta, sinó aproximada.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 Josep Portero, Terrassa, 12/07/2009 - 21:43

Es un moment històric, un punt d'inflexió i malgrat que a uns quants no els agradi, la majoria de les forçes polítiques i socials de Catalunya i de la rsta de l'Estat, els sembla un acord molt bo.
Ciu hauria de desmarcar-se del PP i pujar a

#8 Maria, El Vendrell, 12/07/2009 - 18:33

Ara ERC pot dormir tranquila. EL PSC li pagarà els deutes i ja li ha garantit la renovació d'un tercer tripartit. Visca els independetistes BotiflERCs,

#7 ernest, tarragona, 11/07/2009 - 00:35

luis (bcn) em sap greu la història de l'herència familiar, tingues ben clar però, que si no ens fotessin la pasta que ens foten per tot arreu no s'hauria de recaptar aquest impost

#6 luis, barcelona, 08/07/2009 - 21:31

12000 millones?
PUES NO ES TANTO
si a esos millones se le resta los que el GOBERN CATALÁ roba a las viudas y huerfanos con en PUTO IMPUESTO

#5 Pep, Alt Empordà, 08/07/2009 - 19:03

Pep, com dius tu aquest esperpent s'arreglaria si els ciutadans de Catalunya votesin majoritariament un partit independetista...mentre la majoria de ciutadans de Catalunya votin partits autonomistes ningú porà arreglar aquest esperpent.