Publicitat
Política · 17 de Gener de 2012. 23:04h.

L'Estat amenaça les autonomies amb una "intervenció temporal" econòmica

El Govern de Rajoy utilitzarà l'ICO per donar crèdits a les comunitats amb dificultats

L'Estat amenaça les autonomies amb una "intervenció temporal" econòmica

Foto 'de família' de la reunió del Consell

El Govern espanyol crearà una línia de crèdit oficial per donar oxigen financer a les autonomies amb problemes de liquiditat, segons el ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, després de presidir el primer Consell de Política Fiscal i Financera amb el nou Govern de Mariano Rajoy. L'ajuda estarà condicionada a la presentació de plans de sanejament, que hauran de tenir el vistiplau del ministeri. Parlant de sancions, Montoro ha dit que "es pot arribar a una intervenció temporal".

El ministre ha explicat que hi ha "diverses sancions previstes" per incompliment del dèficit, que poden arribar fins i tot a la intervenció de les autonomies i dels ajuntaments. "No estem parlant de suspensió de competències, sinó del que fa la Unió Europea", ha matisat. "Es pot arribar a una intervenció temporal", ha admès, i ha avisat que el Govern espanyol no permetrà que les administracions tinguin problemes de liquiditat "molt aguts".

També ha remarcat després de la reunió amb els consellers que la línia de l'ICO servirà per donar liquiditat als governs autonòmics i locals per pagar els proveïdors. "Hi ha dèficit quan els proveïdors no cobren", ha remarcat. Encara que no s'han concretat els detalls de la línia de crèdit oficial perquè, segons el ministeri, encara no se sap "la magnitud del deute de proveïdors de què estem parlant", Montoro sí que ha advertit que els controls de la despesa pública els farà el ministeri.

"L'Administració de l'Estat serà molt estricta en l'aplicació de la despesa", ha subratllat, i ha afegit que els canvis signifiquen "un avenç en termes de transparència i realitat comptable" de les comunitats autònomes.

De la seva banda, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que s'ha reunit prèviament amb Montoro, ha expressat  la satisfacció de la Generalitat per mesures com ara l'obertura de la nova línia ICO i els mecanismes d'aval directes o indirectes a l'hora de refinançar el deute dels territoris. Mas-Colell ha qualificat de "fructífera" la reunió, perquè "permetrà finalment avançar decisivament en el pagament a proveïdors".

A la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, no s'hi ha abordat el pagament a Catalunya dels diners de la disposició addicional tercera de l'Estatut pendents de liquidar per part de l'Estat, tot i que Mas-Colell ha assegurat que continuarà reclamant els 759 milions.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Terraxa, Terrassa, 18/01/2012 - 10:23

doncs si és per morositat, quan podrem els ciutadans intervenir l'estat central?, per què euro per euro l'estat central té el deute més gran:
Deute públic espanyol 2010:
autonomic 113.879 m. 17,1%
local 35.000 m. 5,2%
CENTRAL 518.278 m. 77,7%
Total 667.157 m.
(font: EAE Business School)

#1 Pimpollo, Vic, 17/01/2012 - 23:25

Albricias! Por fín una buena noticia!