Política · 24 de Gener de 2014. 16:02h.

L'Estatut, paper mullat

Només una persona compareixerà al Parlament per les caixes

L'Estatut, paper mullat

Imatge de la compareixença de Todó a la comissió

La comissió d’investigació sobre les possibles responsabilitats derivades de l’actuació i la gestió de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors reprendrà dilluns, a les nou del matí, el treball amb una nova sessió de compareixences, en què la majoria dels convocats han declinat venir al Parlament i altres no han comunicat la seva intenció. Només Julio Segura Sánchez, expresident de la Comissió Nacional del Mercat de Valors, ha confirmat que hi compareixerà.

La possibilitat que el Parlament cités a comparèixer autoritats de l'Estat davant la cambra catalana va ser una de les novetats incloses en l'Estatut del 2005, però difícilment es du a la pràctica.

A l’ordre del dia de la sessió de dilluns hi figura com a primer punt la compareixença del ministre d’Economia, Luis de Guindos, que amb una carta amb data 11 de gener va comunicar a la presidenta de la comissió, Dolors Montserrat, que d’acord amb diversos dictàmens del Consell d’Estat la seva compareixença davant parlaments autonòmics “no resulta obligatòria, com tampoc ho és la de titulars d’altres departaments ministerials i alts càrrecs de l’administració de l’estat”.

Amb tot, de Guindos comunica la seva “total disposició a comparèixer, de forma voluntària, davant el ple del Parlament català” per exposar els principals aspectes de la reestructuració bancària.

Els exministres d’economia i hisenda Elena Salgado i Pedro Solbes també van comunicar amb una carta amb data 14 de gener que no compareixerien emparant-se amb les conclusions esmentades del Consell d’Estat.

Salgado, però, va adjuntar a Montserrat el diari de sessions de la comissió d’economia del Congrés del 26 de juliol de 2012, amb la seva compareixença amb relació a la reestructuració bancària i el sanejament financer.

El governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, també invoca el Consell d’Estat i el “deure de secret” per raó del seu càrrec per argumentar que no compareixerà, però transmet també a Montserrat la voluntat del Banc d’Espanya de “col·laborar” amb la comissió facilitant “documents i informacions” no subjectes al deure de reserva.

Els exgovernadors Miguel Ángel Fernández Ordóñez i Jaime Caruana basen les seves negatives amb els mateixos arguments. Amb tot, també han transmès a Montserrat la disposició a contestar per escrit les qüestions que la comissió els faci arribar.

Amb explicacions semblants, també han comunicat per carta que no compareixeran Fernando Restoy, subgovernador del Banc d’Espanya i president del FROB, Jerónimo Martínez Tello, exdirector general de supervisió del Banc d’Espanya, i María Elvira Rodríguez Herrer, presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Els dos primers es mostren disposats a enviar la documentació no reservada que els demani la comissió.

Fernando Jiménez i José Manuel Campa, secretari i exsecretari d’estat d’economia respectivament, no han comunicat a la presidenta de la comissió si compareixeran.

La comissió d’investigació de les entitats financeres es va constituir el 12 d’abril i va aprovar les compareixences el 27 de maig. Des de llavors hi han comparegut una seixantena de persones en catorze sessions.

A més de la de la setmana vinent, hi ha convocades per al 3 i el 10 de febrer les dues darreres sessions de compareixences, que clourà el conseller d’economia i coneixement, Andreu Mas-Colell.

Un cop substanciades les compareixences, la comissió haurà d’elaborar el dictamen amb les conclusions, que haurà de debatre i votar el ple perquè sigui aprovat definitivament.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Gironí, Girona, 24/01/2014 - 16:45

Aquests parlamentaris de la sandàlia són molt valents citant a financers espanyols però no tenen pebrots de citar ni a Fainé ni a Nin. ¿Algú em pot explicar per què en una Comissió del Parlament sobre les entitats financeres no son cridats els dos principals financers del país?

#2 FGR, Barcelona, Espanya, 24/01/2014 - 16:35

Aquestes són les conseqüències de posar a un paio que es treu la sandàlia enmig de l'interrogatori d'aquesta comissió d'investigació i la utilitza per intentar humiliar qui pensa que són els seus enemics

#1 BEJOTA, BCN, 24/01/2014 - 16:08

Infla sus aportaciones al resto del país
Cataluña maquilla la balanza fiscal para justificar su "España nos roba"
La Generalidad afirma que Cataluña aportó al resto del Estado 16.543 millones de euros netos en 2010, pero infla esta cifra en su propio beneficio