Publicitat
Política · 3 de Desembre de 2008. 19:10h.

L'èxit de la Llei de Barris

Política Territorial ha ajudat a rehabilitar 92 barris de 77 municipis

L'èxit de la Llei de Barris

Joaquim Nadal, parlant amb el conseller d'Economia, Antoni Castells

Quatre anys després de l’inici de les convocatòries d’ajuts de la llei de barris, el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, ha fet balanç al Parlament dels projectes en marxa i de l’orientació futura del programa de barris. Aquest programa ja ha ajudat a rehabilitar 92 barris de 77 municipis. Segons el departament, "la llei 2/2004, de 4 de juny, de millora de barris, àrees urbanes i viles que requereixen una atenció especial, té com a objectiu promoure la transformació global d’aquests àmbits per evitar-ne la degradació, millorar la qualitat de vida dels seus veïns i afavorir la cohesió social".
 
S'afegeix que "en molts casos, les àrees a què fa referència la llei són nuclis antics, polígons d’habitatges o àrees d’urbanització marginal. En aquestes zones hi conflueixen problemes de naturalesa diversa, com ara el mal estat de conservació dels edificis i de les xarxes de serveis; la inexistència d’equipaments; la manca d’accessibilitat i de transport públic; inseguretat ciutadana; poca dinamització comercial, i la concentració de veïns amb unes necessitats especials".
 
Es preveu arribar als cent barris amb la sisena convocatòria. El total és de més de 804.000 persones directament beneficiades, l’11,2% de la població catalana, amb 990 milions d'euros d’inversió pública als barris, cofinançada al 50% entre els ajuntaments i  Govern que aporta  495 millions.  El 45,7% de la inversió es destina a millores en l’espai públic; el 31,67%, a rehabilitació d’edificis i provisió d’equipaments; l’11,94%, a l’accessibilitat i la dotació de tecnologies de la informació; i el 10,63%, a programes de millora econòmica i social, i equitat de gènere.

El departament diu també que "aquesta llei va néixer com una eina d’intervenció integral de l’administració pública en aquestes àrees, per tal d’impulsar accions dirigides tant a la rehabilitació física com a la sostenibilitat ambiental, el benestar social i la revitalització econòmica. Calien, doncs, diversos instruments per tal de poder canalitzar una inversió extraordinària i de xoc de la Generalitat".
 
I s' afirma que "així, es va crear el fons de foment del programa de barris, d’on procedeix el pressupost per a cobrir fins el 50% del cost dels projectes seleccionats. La comissió de gestió del fons és l’encarregada d’analitzar les sol·licituds que es presenten a cada convocatòria i de proposar al conseller del departament de Política Terrritorial les que són susceptibles de rebre ajuts. Igualment, s’han constituït 70 comitès d’avaluació i seguiment dels diferents projectes de millora, amb la participació de més de 300 col·lectius entre entitats veïnals, associacions ciutadanes i  agents econòmics i socials".

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Joan, Balaguer, 03/12/2008 - 20:02

A Lleida, els diners han anat a parar a barris de ciutats on sempre han governat els socialistes. Aleshores, què feien tots aquests anys?

#2 Kim Karmel, Girona, 03/12/2008 - 19:50

Éxit?, el veritable èxit son els anys i anys que ininterrompudament porta a dalt del cotxe oficial el Nadal aquest, i a més a més la germanor que també he fet pujar al vehicle oficial. Aixó és un Gran Hermano de veritat Merceditas!

#1 Kropotkin, Vic, 03/12/2008 - 19:16

Impresionante labor por solo unos miles de millones de euros. Es dificil superar obras de este nivel. La histori ales hará justicia.... Bueno, es un decir...