Publicitat
Política · 30 d'Abril de 2015. 21:37h.

L'exprimer ministre diu que el referèndum va deixar "cicatrius" al Quebec

Borrell assegura que el procés ha provocat "una bretxa"

L'exprimer ministre diu que el referèndum va deixar "cicatrius" al Quebec

Una imatge de l'acte de Societat Civil Catalana (Foto: SCC)

L'exprimer ministre del Quebec Jean Charest, ha dit durant un acte organitzat per Societat Civil Catalana (SCC) que "els referèndums donen respostes concretes, però divideixen, bloquegen i, al Quebec, van deixar cicatrius, afegint que “en moltes ocasions, els referèndums exacerben les opinions, no són la panacea".

El polític quebequès ha destacat, en la seva intervenció, que les societats "han de tenir en compte tot el que compartim i no només destacar les diferències, que també existeixen".

Charest ha destacat que en el món del segle XXI els joves del Quebec són partidaris de "les identitats múltiples" i no volen que se'ls plantegi "la disjuntiva entre ser quebequès o canadenc".

"És fantàstic, al Quebec tenim dues llengües i dues cultures. El debat és emocional. Els temes identitaris són molt potents i no cal deixar-los de costat", ha remarcat.

Finalment, l'exprimer ministre quebequès ha assenyalat que els referèndums de 1980 i 1995 "van tenir conseqüències en el Quebec, van baixar els índexs econòmics, van sortir empreses i hi va haver una sortida de joves de la regió. No es poden amagar aquestes dades".

Per la seva banda, l’expresident del Parlament Europeu i exministre del Govern espanyol, Josep Borrell, ha indicat que, fent referència al cas català, "les mentides de les formacions nacionalistes han calat molt en les consciències dels ciutadans".

Borrell ha assenyalat que ara mateix "hi ha una bretxa en la societat catalana" i que, en relació al procés sobiranista, és partidari que es "valorin els avantatges i els inconvenients" perquè la població estigui informada.

L'expresident del Parlament Europeu ha recordat que "a Catalunya hi ha intoxicació" i que "el nacionalisme no ha tingut resposta dialèctica pels que defensem que formar part del conjunt és millor que dividir-nos".

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#18 PEPE, LLEIDA, 02/05/2015 - 21:25

QUI SÓN AQUESTS?

#17 Xipolleig, Barcelona, 02/05/2015 - 12:23

Pels que esatn en contra la democràcia, l'exercici d'aquesta sempre deixa " cicatrius".
S'estimen més un cos inert que no pas un cos amb cicatrius

#16 Fonsi, Granollers, 02/05/2015 - 00:32

Be, les properes eleccions amb Podemos, que vol trencar amb tot, també deixaran "cicatrius", però és que la gent està molt i molt farta de que tot vagi malament i els diferents governs d'Espanya no arreglin res pues pasa el que passarà a finals d'any i si hi ha "cicatrius" de qui és la culpa?

#15 dionís, Caldes de M., 01/05/2015 - 19:20

I el primer secretari del partit comunista xinès diu que si els tibetans insisteixen en no voler ser xinesos , també tindran cicatrius.

#14 Cesc, BCN, 01/05/2015 - 19:08

Benvolgut amic Borrell, el nacionalisme no ha tingut resposta dialèctica per part de ningú perquè no hi ha cap argument possible, l'única resposta que hi ha és l'insult, el menyspreu i lleis injustes com les de l'esclavitud a EEUU al s. XVIII.