Publicitat
Política · 15 de Març de 2019. 10:34h.

L'herència del procés

També es carrega la CUP i els Comuns

L'herència del procés

El procés ha fraccionat les diferents opcions polítiques del mapa polític català. Les dues últimes formacions en patir aquest desgast ha estat la CUP, amb la decisió de Poble Lliure de concórrer a les eleccions generals; i els comuns, que han vist com el sector sobiranista s'allunyava de la confluència d'esquerres.

CiU es va trencar el juny del 2015 després de 37 anys de col·laboració entre la formació que va fundar Jordi Pujol el 1974 i la que va impulsar Manuel Carrasco i Formiguera el 1931. El fet que la força que liderava Artur Mas abracés l'independentisme va provocar un debat intern en el partit de Josep Antoni Duran Lleida. Al final va haver-hi una consulta a la militància, que va guanyar pels pèls la direcció.

Els partidaris de la independència a Unió, que va acabar desapareixent, es van escindir i van formar una nova formació, Demòcrates de Catalunya, que actualment està liderada per Núria de Gispert i Antoni Castellà.

Posteriorment, Convergència es va transformar en el PDECAT per deixar enrera els casos de corrupció que esquitxaven la formació de Mas i recentment el sector més proper a l'expresident Carles Puigdemont ha impulsat la Crida Nacional per la República, un projecte paral·lel a la formació que ara presideix David Bonvehí.

El PSC, per la seva banda, va patir diverses escissions: Jordi Martí, que ara es presenta amb Ada Colau, va muntar el Moviment Catalunya; Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana -tots dos es van fusionar en el Moviment d'Esquerres-; Comín va fundar la plataforma Socialisme, Catalunya i Llibertat, però no va prosperar; i, finalment, Joan Ignasi Elena, ara assessor legal dels processats d'ERC -han hagut de donar-li un càrrec- Avancem. Tots, per descomptat, han acabat sota el paraigua d'Esquerra.

Ara li ha tocat el torn als Comuns que han vist com Elisenda Alamany ha deixat el grup parlamentari de Catalunya En Comú-Podem i ha fundat la formació Nova-Nou Futur i intenta negociar una coalició electoral amb ERC per presentar-se junts a les eleccions generals i municipals a Barcelona.

Una situació similar està vivint EUiA amb Joan Josep Nuet, que també ha muntat un partit i concorrerà amb ERC a les eleccions generals del 28 d'abril. De fet, Catalunya en Comú l'ha suspès "cautelarment" de militància i li ha demanat al grup dels comuns a la Cambra que prengui les mesures necessàries per a expulsar-lo del grup.

I, finalment, la CUP també ha de fer front a una crisi interna després que Poble Lliure, una de les organitzacions que conformen la confluència d'esquerres, hagi anunciat que es presentaran a les eleccions espanyoles amb Albano Dante-Fachin. Els anticapitalistes ja han advertit la decisió "pot tenir conseqüències".

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#10 Pepe, Alacant, 16/03/2019 - 12:26

Quienes iniciaron el procés, supongo que sabían que perderlo tendría consecuencias funestas, y así está ocurriendo. Ahora hay que pagar los platos rotos.

#9 joan, manresa, 15/03/2019 - 16:57

tin.)la manifestació al peu del balcó,amb els crits d'independència..!i al matej temps la negativa de la CUP,de que el Sr.Mas i CDC,for mesin part del proces..,axó ens ha portat a una disbauxa tant gran que tot i fer marc-has enrere.,mai mes será lo que era CAT.,i tot axó tot sigui dit,amb els somnis i esperances de naltros i el mal fer del PP

#8 joan, manresa, 15/03/2019 - 16:50

El Casal,16,40 h.--Des de l'opinió de la nostra colla "els 7 de la tretulia",creiem faria falta un altre afegitó....--El "procés" va fer un gir ,quan el Molt Honorable President Sr.Mas,escollit democràticament per el poble de CAT,va ser pressionat ,en unas imatges per cert ,vista amb directe,la ANC,va posar al President ,als peus de la (con

#7 despertaferro, L´H capital de TABARNIA, 15/03/2019 - 15:38

Una pequeña acotación con referencia al PSC se rompió no se si por sus dirigente pero si por gran parte de sus votantes y afiliados dando lugar a Ciudadanos aunque gran parte de gente del PSOE/PSC aun continua sin enterarse.

#5 Vikander , Cornellá , 15/03/2019 - 14:11

Son todos lo mismo.