Publicitat
Política · 14 de Juny de 2021. 20:27h.

L'herència Zapatero

Les relacions amb els Estats Units tocades des de llavors

L'herència Zapatero

Les relacions entre Espanya i els Estats Units estan tocades des de l'època de José Luis Rodríguez Zapatero, quan, per diferents decisions, hi va haver una sèrie de desavinences i fredor diplomàtica entre els dos països. Avui, de fet, la "trobada informal" entre el president de Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president dels Estats Units, Joe Biden, que no ha arribat als 30 segons.

Zapatero, quan era secretari general de PSOE, va decidir romandre assegut quan la bandera nord-americana va passar per davant de la llotja d'autoritats en la desfilada del 12 d'octubre de l'any 2003. El llavors cap de l'oposició va assegurar posteriorment que no es va aixecar com a protesta davant del Govern espanyol per fer desfilar els països les tropes estaven a l'Iraq.

La política exterior del Govern de Rodríguez Zapatero va ser un altre dels factors que va deteriorar la relació. El 19 d'abril de l'any 2004, Zapatero va anunciar la retirada immediata de les tropes espanyoles de l'Iraq i va recordar que ja el març de 2003 va adquirir aquest compromís "públic" i ho va reiterar el passat mes de febrer. "Respon a la meva voluntat de fer honor a la paraula donada", ha defensat.

Un altre aspecte que no ajuda a les relacions entre els dos països és que Espanya se situa a la cua dels països que menys gasten en Defensa de l'OTAN, cosa que es repeteix en els últims anys. Les xifres de l'any 2020 mostren que Espanya està lluny de complir l'objectiu de destinar el 2% del PIB a què es van comprometre els aliats per 2024.

Espanya és el tercer membre de l'Aliança Atlàntica que menys percentatge del seu Producte Interior Brut (PIB) va gastar en Defensa, un 1,16%. Estats Units, que en els últims anys ha vingut pressionant Europa i Canadà perquè assumeixin més despesa militar, va invertir el 2020 el 3,87% del seu PIB.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 pepe, andorra, 16/06/2021 - 12:31

zapatero? Ese no es el q han contratado los totalitarios q mandan en Venezuela para q les haga de lobby en Europa? ¿O es el de los supuestos comunistas cubanos? Si es q detrás de un presunto comunista o socialista siempre hay un banquero estadounidense.....

#6 Caganer, bcn, 15/06/2021 - 11:02

ZP debería ser juzgado por la pobreza brutal a la que asumió este país durante su gobierno..

#5 Venanci, Vilanova G, 15/06/2021 - 08:51

L'aparició del tal Zapatero va marcar la devallada de la politica a tots nivells, instalant-se arreu personatges de l'escola del populisme demagogic i l'engany permanent, que s'atrevien a negar la crisis, renegar del principal aliat d'europa, i resucitar rancunies de la guerra civil per caprici personal i de retruc dividir la societat.

#4 José Martí, BCN, 15/06/2021 - 08:31

A ver si será desde la guerra de Cuba, Rius.

#3 Marcial Heredia, el circo de la tele, 15/06/2021 - 08:25

Tranquilízense, en caso de conflicto con marruecos Zapatero tiene el apoyo de Maduro y Raul Castro. España no es más que una sociedad suicida a la espera del Zapatero o Sánchez que la remate. Zapatarescamente en la champions li de la economo mundiala.