Publicitat
Política · 16 de Juny de 2009. 21:34h.

L'hora de la veritat per a Esquerra

Els consellers d'ERC eviten plantejar el finançament al Govern amb l'excusa de la inauguració de la T-1

Mentre Zapatero continua fent promeses sobre el nou model de finançament, la realitat és que el Govern espanyol s'ha plantat: ha posat el 15 de juliol com a data límit i ha reiterat que l'oferta és de 9.000 milions addicionals per a totes les comunitats. Malgrat aquest ultimàtum, divendres passat la vicepresidenta econòmica del Govern espanyol, Elena Salgado, va reobrir les negociacions amb Castells en una reunió en què també va participar el secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña. De la seva banda, el PSC sembla disposat a acceptar el que decideixi el PSOE, i per a Esquerra Republicana ha arribat el moment de prendre una decisió.

Zapatero ha promès durant l'inauguració de la T-1 a l'aeroport del Prat que en un termini "breu" es pactarà el nou finançament, que servirà per "satisfer les necessitats de Catalunya perquè per primera vegada rebrà un finançament per càpita per sobre de la mitjana del conjunt d'Espanya".

En la reunió del Govern català d'aquest dimarts, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha explicat que en els últims dies, després de les eleccions europees del 7 de juny, s'han "reemprès" les negociacions, segons ha explicat en roda de premsa la consellera d'Acció Social i Ciuadanía, Carme Capdevila, d'ERC.

Capdevila ha assegurat que "s'està treballant de manera discreta" i "s'està avançant en alguns aspectes", però els progressos "no són encara prou significatius". Ha afegit que "quan aquest avenç sigui significatiu, el propi conseller Castells donarà informació puntual".

En qualsevol cas, els consellers pertanyents a ERC han evitat la polèmica en la reunió del Govern català, i no han plantejat l'assumpte del finançament amb l'excusa de l'acte d'inauguració de la nova terminal de l'aeroport del Prat.

Tanmateix, la portaveu d'ERC al Parlament català, Anna Simó, ha demanat al president Zapatero que "no faci més promeses i posi recursos sobre la taula", i l'ha demanat passar de les "paraules" a les "concrecions". Ha indicat que "no és de rebut dir en la inauguració de la Terminal-1 [de l'aeroport del Prat] que la cosa és molt a prop i mantenir la mateixa xifra de 9.000 milions" per repartir entre totes les comunitats, ha advertit la dirigent d'ERC, que ha explicat que el seu partit està "fart de la cançó de l'ara sí, i que després no arribi".

Segons el portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Ridao, els governs espanyol i català "es veuran les cares" si no hi ha acord el 15 de juliol, data fixada pel president de l'Executiu espanyol per tancar el model. Ridao ha dit que hi ha hagut "algun acostament" i alguna proposta, si bé ha lamentat que les notícies encara no siguin "gaire encoratjadores".

Tot indica que si la situació actual es manté i el Govern espanyol no millora la seva oferta i fa més flexible la seva posició, ERC es trobarà davant d'una situació difícil, perquè no és probable que el PSC rebutgi l'oferta del Govern del PSOE. Esquerra haurà de fer alguna cosa.

Anna Simó
Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Fotem-los al carrer!, Barcelona, 17/06/2009 - 08:25

No fos cas que l'amo Rodríguez s'emprenyi, eh venguts?

#2 AbateMarchena, Viladecans, 16/06/2009 - 23:44

Estos parlamentarios siguen la máxima aquella de su guía: El general Franco. Cuando tenía un problema y un ministro lo acosaba para que hiciera algo les decia: "Hay que esperar a que escampe".
Estos dicen: Esperemos a cobrar afin de mes.

#1 Xevi, Salt PP.CC., 16/06/2009 - 23:15

ai ai ai la menjadora...ja os ho fareu!