La periodista i escriptora Conxa Rodríguez publica 'Els exilis de Ramon Cabrera' (cegal), una biografia que "resol alguns dels enigmes que han gravitat sobre els exilis de Ramon Cabrera i la seva metamorfosi ideològica, del carlisme antirevolucionari al liberalisme moderat".
Rodríguez, en una entrevista a e-notícies, veu una relació entre independentisme i carlisme i sosté que "geogràficament l'interior de Catalunya, que és on l'independentisme és molt més fort, coincideix amb els enclavaments carlins de segle XIX".
"La primera guerra carlina acaba a Berga, que és la gran capital del carlisme al segle XIX. Coincidència o no, Berga té ara l'ajuntament de la CUP", recorda.
"La segona guerra carlina Ramon Cabrera munta la seva caserna a Amer, a quatre passes de distància d'on tenia la pastisseria Puigdemont. Cabrera capitula a Amer. Em pots dir que és una coincidència, però jo crec que hi ha alguna cosa més", apunta.
De la mateixa manera, assenyala que "la tercera guerra carlina el seu fort és Olot i és l'interior, també. De fet Barcelona mai és carlina, mai van passar de Gràcia que en aquells dies estava separat de Barcelona".
"Els centres urbans i la costa es manté liberal durant el segle XIX. Si ara analitzes els resultats electorals, els centres urbans i la costa és menys independentista que l'interior", constata Conxa Rodríguez, a més d'afegir que "la coincidència no és només geogràfica, també és ideològica".
"El carlisme té un factor de defensa del que és local contra el que ve de fora. I l'independentisme vol posar una altra frontera. A mi em sobren les fronteres i ara volen muntar una altra. Hi ha elements com voler agafar competències de l'Estat central on coincideixen l'independentisme amb el carlisme", sentencia.