Publicitat
Política · 2 de Setembre de 2020. 15:14h.

"L'independentisme coincideix amb els feus carlins"

La periodista Conxa Rodríguez hi veu "alguna cosa més" que una coincidència

"L'independentisme coincideix amb els feus carlins"

Conxa Rodríguez (foto: Marfant)

La periodista i escriptora Conxa Rodríguez publica 'Els exilis de Ramon Cabrera' (cegal), una biografia que "resol alguns dels enigmes que han gravitat sobre els exilis de Ramon Cabrera i la seva metamorfosi ideològica, del carlisme antirevolucionari al liberalisme moderat".

Rodríguez, en una entrevista a e-notícies, veu una relació entre independentisme i carlisme i sosté que "geogràficament l'interior de Catalunya, que és on l'independentisme és molt més fort, coincideix amb els enclavaments carlins de segle XIX"."La primera guerra carlina acaba a Berga, que és la gran capital del carlisme al segle XIX. Coincidència o no, Berga té ara l'ajuntament de la CUP", recorda.

"La segona guerra carlina Ramon Cabrera munta la seva caserna a Amer, a quatre passes de distància d'on tenia la pastisseria Puigdemont. Cabrera capitula a Amer. Em pots dir que és una coincidència, però jo crec que hi ha alguna cosa més", apunta.

De la mateixa manera, assenyala que "la tercera guerra carlina el seu fort és Olot i és l'interior, també. De fet Barcelona mai és carlina, mai van passar de Gràcia que en aquells dies estava separat de Barcelona".

"Els centres urbans i la costa es manté liberal durant el segle XIX. Si ara analitzes els resultats electorals, els centres urbans i la costa és menys independentista que l'interior", constata Conxa Rodríguez, a més d'afegir que "la coincidència no és només geogràfica, també és ideològica".

"El carlisme té un factor de defensa del que és local contra el que ve de fora. I l'independentisme vol posar una altra frontera. A mi em sobren les fronteres i ara volen muntar una altra. Hi ha elements com voler agafar competències de l'Estat central on coincideixen l'independentisme amb el carlisme", sentencia.

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#7 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 02/09/2020 - 22:36

Lo que dice es más que evidente para cualquiera con lecturas y ojos en la cara. Justo allí donde fue rampante el carlismo, pocos años después surge el separatismo. Blanco y en botella. En esencia siguen defendiendo lo mismo: caciquismo y privilegios.

#6 Vigatano, Vic, 02/09/2020 - 22:30

Rancionalcatolicismo cutre

#6.1 zuma, Madrid, 04/09/2020 - 14:54

Que cansinismo con tomar una parte y además a medias porque se defendían los cuerpos intermedios frente a la rapiña liberal que provocó miseria y la mayor debacle ecológica y de Patrimonio natural y cultural jamás superado. Es el nacionalismo liberal identitario y estatalista el que alimenta al independentismo. Viva el Tercio de Montserrat

#5 Blas de Pedo, Bcn, 02/09/2020 - 18:36

Quin disgust per Barraycoa i el Vives

#4 La Cat profunda i la cosmopolita, Barcelona, 02/09/2020 - 17:52

Ni a Barcelona, ni en tota la costa de Barcelona i Tarragona cremaven bruixes, sempre ha estat cosa dels ultramuntans, un tarannà totalment diferent, tot i compartir un mateix territori, dues Catalunyes amb poques coses en comú, a part de la llengua catalana, els uns bilingües, els altres monolingües

#4.1 Blas de Pedo, Bcn, 02/09/2020 - 18:39

Estàs dient a Castella ultramontana,com te sentin els amos del Cortijo,no et voldran més quan sortin a caçar

#4.2 Decebut, bcn (tbn), 02/09/2020 - 20:57

No, Purri, no... a llocs com Sant Feliu Sasserra, capital de la vegueria del Lluçanès. I no l'Església, sinó l'autoritat civil...

A les mateixes zones on reclamaven el retorn de la Inquisició...

S'està bé al llit, oi, ara amb aquesta fresquesta que s'ha posat?

#4.3 Decebut, bcn (tbn), 02/09/2020 - 21:10

No les cremaven, les penjaven. A SFS, com a altres llocs de Cat, hi ha un lloc anomenat "Puig de les Forques" que ja podeu imaginar pq servia.
Em fan gràcia aquestes noies que diuen que són les descendents de "les bruixes que no vau cremar" quan, en realitat, hi ha probabilitats que al seu arbre genealògic hi hagi algun jutge dels q feien això.

#4.4 Decebut, bcn (tbn), 02/09/2020 - 21:12

Però ens han explicat totes aquestes historietes de pa sucat amb oli per fer-nos creure que som millors que els veïns.

Tu, Purri, no tens cap culpa. Nosaltres t'estimem.

#3 estelada, bandera d'onan, santuari del bolardo caigut, 02/09/2020 - 15:51

Jo sempre poso l'exemple del llach: papi alcalde franquista, avi i besavi, liders carlins de lleida... i segur que si descendim per l'estaca que te per arbre genealogic trobem algun que altre malcontent.