Publicitat
Política · 9 de Setembre de 2019. 11:21h.

L’independentisme comença a aterrar

Un organisme del Govern planteja per primer cop durnat el procés l’encaix a Espanya

L’independentisme comença a aterrar

Ferran Requejo

L'Institut d'Estudis de l'Autogovern, que depèn del Govern, planteja en un informe impulsar una reforma constitucional que inclogui un nou estatut per a Catalunya, segons informa El País i l'Ara. La nova relació, que hauria de ser aprovada al Parlament i votada pels ciutadans, implicaria des de tenir finançament a un poder judicial propi, passant pel dret a vetar normes de l'Estat.

L'estudi, que no exclou un referèndum pactat d'autodeterminació, és el primer que no planteja la independència sinó l'encaix després dels set anys de procés. A més, el director de l'organisme és Ferran Requejo, un professor considerat proper a ERC que va arribar a sonar com a cap de llista a les generals encara que ell ho va rebutjar.

Precisament, Ferran Requejo, que signa la introducció, recorda que el primer estudi elaborat aquest any per l'organisme ja advertia que, si no es produeixen aquests canvis que permetin un "reconeixement i acomodació estable de Catalunya en una democràcia plurinacional legitimada", pel catalanisme polític no hi haurà més alternativa pràctica "que la independència malgrat totes les dificultats estructurals, procedimentals i sobrevingudes que comporti a mig termini".

L'informe, datat al juny, dóna per fet que l'actual model territorial espanyol té més trets dels règims regionals que dels federals en tenir el Govern espanyol poder de decidir gairebé de forma "unilateral" i "hegemònica" les relacions jeràrquiques amb les autonomies. El text cita com a exemple el paper diluït del Senat o que la Conferència de presidents, reunida tres vegades des de la seva creació, no ha estat un mecanisme rellevant. El document planteja un nou model territorial reformant les relacions entre la Generalitat i l'Estat basat en una bilateral "equitativa plurinacional", la capacitat del Govern per no sumar-se a projectes.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#14 Carlos, Algeciras, 10/09/2019 - 18:45

Entonces las nuevas perspectivas abren nuevas posibilidades a todos los españoles.
A lo mejor Andalucía, también pide la independencia.
Quién sabe?

#13 Carlos, Algeciras, 10/09/2019 - 18:43

Parece mentira que no se quieran enterar, que la integridad del territorio español, pertenece a todos los españoles.
Por lo tanto habría que:
1. Modificar la constitución, con el permiso, por votación de todos los españoles.
2. Someter al pueblo español en votación, la nueva Constitución, para su aprobación.
3. Ver, si nueva Constitució l

#12 Aterrar a on ? A Marte ?, Bcn, 09/09/2019 - 22:45

Pero si es mes del mateix, pero amb escerificacio d'ou ferrat !

#11 Argonauta, Argos, 09/09/2019 - 22:25

Ni una concedion mas, vista la deslealtad con la q se han utilzado todas las anteriores

#10 Daniel, Sabadell, 09/09/2019 - 22:07

Esta propuesta supondría engordar bastante más al tigre, y así tarde o temprano tener la suficiente fuerza para dar el zarpazo definitivo a la unidad territorial. Blindar competencias y poder judicial propio donde el Estado no pueda intervenir en Cat., a la vez que disponer de derecho de veto para poder intervenir en el España. Ni a la esquina...