Política · 15 de Desembre de 2009. 06:25h.

L'independentisme en surt tocat

El resultat del 13-D reforça els sectors més moderats dels partits catalans

L'independentisme en surt tocat

Joves amb banderes independentistes durant la jornada del 13-D

Després de les expectatives despertades, els resultats de la jornada del 13-D han causat decepció en els sectors independentistes de Catalunya, tant dins com fora dels partits polítics. I la conseqüència és un cert retrocés del moviment sobiranista.

A Esquerra Republicana, el suport clar i decidit des del primer moment a la iniciativa ha produït, després del desenvolupament de la jornada, un afebliment de les posicions del partit al si del Govern tripartit.

De fet, els retrets més o menys clars des d'Esquerra a la indiferència del PSC i del president de la Generalitat cap a la jornada del 13-D, semblen ara, després dels resultats, totalment injustificats. Almenys, aquesta és la interpretació que fan els socialistes catalans.

Joan Puigcercós va forçar la maquinària del partit davant el 13-D, amb l'objectiu de recuperar el terreny electoral que, segons les enquestes, està perdent. Però no sembla que hagi aconseguit el seu objectiu. Fins i tot és possible que hagi perdut més terreny.

Pel que fa a CiU, els dirigents que es van pronunciar més decisivament a favor de la jornada del 13-D, com Felip Puig i Oriol Pujol, han donat un pas en fals, mentre que els sectors més moderats -i Unió Democràtica- han sortit reforçats.

Després del 13-D, a l'entorn d'Artur Mas es considera que la posició del líder, amb una ambigüitat calculada davant la convocatòria, i amb una gran dosi de prudència, ha estat finalment encertada.

Al marge dels efectes estrictament polítics de la jornada, cal destacar que l'expectació despertada a la premsa internacional no s'ha vist corresposta pel resultat aconseguit.

Aquest fet produirà que, en el futur, els mitjans informatius estrangers analitzin de forma més moderada la realitat catalana. Sobretot, després de la baralla protagonitzada, ja el 14-D, pels impulsors del 13-D.

Publicitat
Publicitat

73 Comentaris

Publicitat
#73 Flamenco, Granollers, 16/12/2009 - 14:58

Lo que pasa es que el separatismo no es nada atractivo para los trabajadores, muchos de ellos en paro, tampoco para los empresarios. La base del separatismo está basado en el odio a lo español y cuando muchos sepan que su desgracia es culpa del separatism

#72 MARC-SABATES.COM, BARCELONA CATALUNYA //*//, 15/12/2009 - 23:42

Soc Català //*//
INDEPENDENCIA
MARC-SABATES.COM

#71 Meliq Salau, Reus, 15/12/2009 - 23:31

Recordem que el PSOE(PSC) gestiona la Nació amb els vots del 15% dels electors catalans.

#70 Núria, BCN(CAT), 15/12/2009 - 20:50

Ja la coneixem aquesta cançó. Sempre és la matiexa. Quantes fites de l'independentisme hi ha hagut que no haguessin sigut criticades i menyspreades? Però cada dia som més. Quanta mala fe darrera d'una suposada informació que és manipulació.

#69 Núria, BCN(CAT), 15/12/2009 - 20:47

I això qui ho diu? Mai com ara l'independentisme ha movilitzat com ho ha fet ara, I l'Indiependentisme està tocat? Quans anys endarrera miren? És tot el contrari però que esperaveu que diguessin els ESP? I qui ho diu el PSC-PP? Fins el pròxim enterrat