Publicitat
Política · 24 de Gener de 2020. 13:07h.

Lliçons morals del Síndic

Ribó parla "d'abstracció dels drets" el mateix dia que Fiscalia l'acusa de suborn

Lliçons morals del Síndic

El Síndic de Greuges de Catalunya ha presentat al Parlament la resolució sobre el Reial decret pel qual s'adopten mesures urgents per raons de seguretat pública en matèria d'administració digital, contractació del sector públic i telecomunicacions.

"Es tracta d'un paquet de mesures que permet al Govern prendre el control de qualsevol xarxa de telecomunicacions sense intervenció judicial ni audiència prèvia en els supòsits d’amenaça immediata i greu per a l'ordre públic, la seguretat nacional, la seguretat pública o la salut pública, i quan es prevegin greus problemes econòmics o operatius a altres operadors (que poden ser agents privats) o usuaris de serveis de comunicacions electròniques", explica.

"La possibilitat d'intervenció de les comunicació electròniques i de les infraestructures podria permetre al Govern de l’Estat impedir l'accés a un determinat web o a una plataforma digital o, per exemple, limitar el flux d'informació o les comunicacions electròniques, la qual cosa pot suposar una forma de censura mitjançant la limitació de l'accés a Internet i els serveis de telefonia, sense cap mena de control de l'autoritat judicial", afegeix.

El Síndic considera que "la facultat d’intervenció s’estableix en un sentit tan ampli i indeterminat que pot afectar les llibertats d’expressió, comunicació i informació de la Constitució, el Conveni europeu i la Carta de drets fonamentals de la UE. Igualment, presenta un potencial amenaçador del dret a la intimitat personal i familiar, el secret de les comunicacions i la protecció de les dades personals".

"En una societat democràtica, la protecció de la seguretat pública, la seguretat nacional o l’ordre públic no es pot fer a través del control dels mitjans de comunicació, siguin els mitjans de comunicació clàssics (ràdio, televisió, etc.) o les noves xarxes i serveis de la societat de la informació i la comunicació, per on circulen les idees, les opinions i la informació".

Per tant, el Síndic considera "contradictori buscar aquestes finalitats fent abstracció dels drets i les llibertats fonamentals, i sobretot dels que resulten estructuralment necessaris precisament per configurar aquesta societat com a democràtica".

La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat al titular del jutjat central d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, que iniciï els tràmits per investigar per un presumpte delicte de suborn impropi al Sindíc de Greuges, Rafael Ribó, que va viatjar amb la seva filla a la final de la Lliga de Campions a Berlín el 2015 per compte d'un empresari imputat en el 3%.

El Miniseri Públic considera que la conducta de Ribó podria incórrer en un delicte de "suborn impropi" ja que el Síndic de Greuges "no manté relacions d'amistat o afecte amb Soler" i "no només accepta ser convidat, sinó que pren la iniciativa per obtenir un benefici més gran en sol·licitar expressament que també sigui convidada la seva filla".

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Veciana, Barcelona, 24/01/2020 - 15:30

Todo eso de la libertad y la censura en la red se lo dices a VOX.