Publicitat
Política · 24 d'Abril de 2019. 17:19h.

L'ocàs del Síndic

Ribó va fer firmar Maragall pels presos malgrat l'alzheimer i ara resulta presumptament esquitxat pel 3%

L'ocàs del Síndic

El Síndic de Greuges ha protagonitzat en els darrers mesos diversos episodis que han qüestionat la imparcialitat de la institució que representa. En el que portem de 2019, Ribó ha fet firmar a l'expresident Maragall un manifest de suport als dirigents independentistes presos malgrat la seva condició de malalt l'alzheimer i ha donat l'excusa perfecta a Torra per obeir la Junta Electoral respecte a la retirada de la simbologia política dels edificis públics durant la campanya. La més recent va ser aquest dimarts al vespre, quan el diari El País va publicar en exclusiva que un empresari de la trama del 3% li hauria pagat un viatge a la final de la Champions l'any 2015.

Rafael Ribó va començar l'any utilitzant la firma de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall en un comunicat conjunt publicat el 16 de gener en el qual demanava garanties pels acusats en el judici de l'1-O. L'escrit proposava "mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari". El document, també estava firmat per expresidents de la Generalitat i expresidents del Parlament.

La signatura de Pasqual Maragall en el text va propiciar crítiques sobre l'ètica d'aquesta incorporació. Una de les veus crítiques va venir del Col·legi de Metges de Barcelona. El seu president, Jaume Padrós, va criticar el Síndic de Greuges per haver inclòs el nom de l'expresident al document a través d'una piulada al seu compte de twitter.

"Estic molt a favor del contingut de la carta dels expresidents de la Generalitat que demana l'excarceració dels presos polítics. Però com a metge no puc acceptar que s'utilitzi el president Maragall, que es troba afectat per una malaltia que l'incapacita per prendre decisions", va escriure Padrós a twitter. "L'estat actual de la malaltia que pateix no li permet prendre cap decisió d'aquesta transcendència. És un principi ètic" va escriure en un segon missatge.

La filla de l'expresident i portaveu de la Fundació Pasqual Maragall, Cristina Maragall, va contestar el missatge de Padrós agraint-li el seu posicionament. "Moltes gràcies Jaume. Totalment d'acord, cal respecte i rigor per abordar aquests temes. La complexitat de la demència no es resol en un tweet".

La recomanació del Síndic de retirar "de forma excepcional" els llaços grocs i les estelades de les dependències de la Generalitat durant el període electoral el passat 20 de març va ser l'excusa perfecta per Torra per fer veure que no feia cas de l'ordre de la Junta Electoral Central.

Rafael Ribó va socórrer el president Torra, apel·lant a "la necessitat excepcional de preservar escrupolosament la neutralitat ideològica dels poders públics durant el període electoral". La decisió del Síndic va alleugerir el Govern, sobre el que pesava una instrucció expressa de retirar la simbologia política dels seus edificis.

Aquest dimarts al vespre el diari El País va publicar que l'empresari Jordi Soler, vinculat a la trama del 3% hauria pagat el viatge del Síndic de Greuges a Berlín, l'any 2015, per veure la final de la Champions League que va enfrontar al Barça amb la Juventus, segons un informe de la Guàrdia Civil al qual el rotatiu ha tingut accés.

En l'informe, la Guàrdia Civil sosté que Soler va abonar les despeses del viatge a alts càrrecs del Govern d'Artur Mas i altres personalitats per "obtenir un tracte favorable" de les autoritats. Una de les personalitats a les quals hauria pagat el viatge seria al Síndic de Greuges, Rafael Ribó.

Rafael Ribó també es va posicionar quan Llarena va suspendre de càrrecs públics els dirigents independentistes presos i va assegurar que aquesta "no és aplicable als diputats processats per l'1-O". A través d'un comunicat, el Síndic va negar que "un cop ferm el processament per rebel·lió" correspongui "la suspensió automàtica de les persones processades" perquè, segons ell, es faria "aplicant una previsió legal reservada per a casos diferents".

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 Mariano Rajoy, vigo, 16/05/2019 - 12:17

la pregunta que tendríamos que hacernos todos es que hace el burgués leninista, cumplidos los 74 años la semana pasada, en funciones en su cargo, porque ya se agotó su mandato, y alargándolo con el beneplácito de todas las fuerzas políticas que actuan de palmeros, y lo tienen como el gurú espiritual del separatismo en la sombra...Vergüenza!!!

#11 un musclu, bcn, 25/04/2019 - 12:40

Vividor !!!

#10 rosa, Barcelona, 25/04/2019 - 08:49

Aqest Sr. hauria de plegar....però el Sr. Maragall té la malaltia que té i ell no crec que solet decidis. qui ha darrere que li fa fer aquestes coses?. algúns familiars?. Pregunto.

#9 Carlos Gomez, bestia amb forma humana, 24/04/2019 - 22:48

Com diu el Pepe Mujica : "el poder no cambia a las personas, solo revela quienes verdaderamente son"

#8 Destroyer 2.0, Barcelona, Tabarnia, España. , 24/04/2019 - 22:26

De este tipejo solo me interesa saber quid e paga los viajes a el y a su familia y por qué. Apesta al 3%