El nou president de Súmate, Josep Manuel Bueno, s'ha convertit per mèrits propis en l'últim convers del procés. Bueno, que havia estat regidor socialista a Sant Celoni, ha assumit aquest mes d'abril un càrrec pel qual han passat també Eduardo Reyes o Gabriel Rufián.
Bueno s'afegeix a una llarga sèrie de dirigents de PSC que es van apuntar al procés: Ernest Maragall, alcaldable per Barcelona; Ferran Mascarell, vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona i exdiputat al Parlament; Toni Comín, ex conseller de Salut i ara vicepresident de el Consell per la República; Marina Geli, exconsellera de Salut; Magda Casamitjana, exalcaldessa de Roses, exdiputada, i l'ex i ara directora general de el Programa de Salut Mental de el Departament de Salut.
També d’altres com Joan Ignasi Elena, que va ser president del Pacte Nacional pel Referèndum, o el periodista Jordi del Río, que va ser director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat. Mentre que n'hi ha que s'han passat als Comuns, com Jordi Martí, que va competir i va perdre les primàries contra Jaume Collboni. Colau, després de ser elegida alcaldessa de Barcelona, el va fitxar de gerent de l'Ajuntament -amb un sou superior als 100.000 euros- i ara és regidor.
L'ara president de Súmate, de fet, va començar a treballar en el Departament de Presidència amb el primer tripartit. Quan CiU va recuperar el poder amb 62 diputats al 2010 ja no va ser cessat i actualment està adscrit a la direcció general de Coordinació Interdepartamental, una de les adreces claus de la conselleria.
Però fonts socialistes recorden que, durant la seva militància socialista, "era molt del PSOE i res independentista". Regidor de la Batllòria -un nucli agregat de Sant Celoni-, durant la final del Mundial de Sud-àfrica va organitzar una pantalla gegant per veure el partit Espanya-Holanda "amb taules perquè la gent ho veiés en directe". "Amb algunes banderes espanyoles entre el públic, per descomptat", afegeixen les fonts consultades. També recorden que era "un gran aficionat als toros" i que "fins i tot anava a la Monumental".
Josep Manuel Bueno va cridar en la primera carta pública després de la seva elecció a la "construcció nacional" i va reivindicar la República catalana com "la millor opció". "Vaig néixer -explicava- un 12 d'octubre de 1976, a Barcelona, en plena transició democràtica, en el si d'una família de classe mitjana". "Sóc fill, nét, besnét, rebesnét etc .... per part de pare, malagueny, per part de mare, granadí, és a dir, sóc fill de la diversitat i de la pluralitat catalana, com diem els juristes ‘ius sanguini’ andalús, ‘Ius soli’ català", va afegir amb orgull.