Publicitat
Política · 5 d'Abril de 2021. 17:03h.

L'últim servei de Josep Ramoneda al procés

El que va ser l'intel·lectual de referència del PSC critica que Illa faci servir el castellà al Parlament

L'últim servei de Josep Ramoneda al procés

Josep Ramoneda va ser durant molts anys l'intel·lectual de referència de PSC. Fins i tot va estar al capdavant del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), entre 1989 i 2011, un organisme que finançaven a mitges l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona que va comptar també amb generoses subvencions del Ministeri de Cultura, institucions governades aleshores pels socialistes.

Amb la irrupció del procés va ser un dels intel·lectuals de l'esquerra que es van passar al dret a decidir, on van ser molt ben acollits. L'últim servei va ser un article a El País el passat dia 3 d'abril titulat 'On va Illa?' on va critica la deriva del PSC cap a tesis properes a Ciutadans i lamenta que el candidat socialista hagi emprat "rotllos en castellà" en les seves intervencions al debat d'investidura de Pere Aragonès.

"En política, els gestos mai són innocents, sempre vénen carregats d'intencions. Estem ficats en una fase de confrontació en què s'oblida fàcilment que, en democràcia, els petits detalls poden donar més pistes que les grans proclames. I els matisos recuperaran la seva importància en els temps que venen" comença l'escrit Ramoneda.

"Per això m'ha sorprès que el nou líder del PSC, Salvador Illa, en el doble debat de la fallida investidura de Pere Aragonès, hagi trufat les seves intervencions amb alguns rotllos en castellà, semblant al model amb què Ciutadans va fer la seva raó de ser. Ni Reventós, ni Maragall, ni Montilla, ni Iceta, els seus antecessors, ho havien fet mai" ha lamentat Ramoneda.

L'intel·lectual també apunta que la irrupció de Ciutadans al Parlament va normalitzar l'ús del castellà a la Cambra catalana i es pregunta què pretén Illa "alineant-se amb un gest definitori del que va ser Ciutadans" amb les seves intervencions en castellà.

"S'entén el que pot tenir d'aposta conjuntural: l'electorat de Ciutadans en aquest moment és el que està més disponible després d'haver-se sentit enganyat" apunta. Ramoneda considera que "un projecte polític amb vocació de continuïtat, com se li suposa a un partit de llarg historial com el PSC, no es pot assentar sobre l'oportunisme si vol tenir durada".

"Si vol fer créixer l'electorat socialista i estabilitzar-lo, el PSC s'ha de moure amb ple reconeixement de les singularitats d'un territori que té els seus atributs precisos, més enllà de la confrontació" assenyala.

"Illa ve catapultat pel president del Govern en una operació d'imatge típica d'una política que, quan el contingut està en els eslògans i no en els projectes, es fa forçosament conjuntural. Però coneix prou el seu país per saber quines són les seves singularitats. I això significa saber distingir entre fer política a Catalunya o fer-la a Espanya. D'altres han caigut per confondre-ho" lamenta en l'article.

"El PSC podria ser determinant en la pròxima etapa de la política catalana, però no ho serà si no és capaç de pensar autònomament i es limita a agafar el relleu de Ciutadans en la prolongació del conflicte simple entre unionistes i independentistes i se suma als que han fet de la confrontació el nou statu quo (amb el corresponent sistema d'interessos). Seria una greu irresponsabilitat, perquè per aquest camí ara mateix no hi ha sortida, només estancament" conclou.

Publicitat
Publicitat

25 Comentaris

Publicitat
#26 Tirant, Bcn, 06/04/2021 - 16:06

No pensava que Ramoneda fos tan fanàtic (o tan covard i servil per intentar conservar els enchufes i mamandurrias dels que viu ...)

#24 Marti, Palafrugell, 06/04/2021 - 12:05

Veu n hi do! Acusa al govern de Espanya de fer política de eslogans. Si aquest es un intelectual benvinguts siguin els analfabets.

#22 marc, barcelona, 06/04/2021 - 09:51

El pijoclasismo de los progres sociatas, segun estos pijoprogres, el catalan la lengua de la casta como él y el castellano el de la plebe y no hay que rebajarse a ser como la plebe, que existen clases y clases, solo hay que rebajarse a utilizar el castellano para pedir el voto.

#21 A., Barcelona, 06/04/2021 - 09:47

Aquest Ramoneda com el Sobrequés o el Tete Maragall. Tota la vida vivint del poder i fidels al seu marxisme, però de Groucho no Karl. Estos son mis principios y si no le gustan no se preocupe, tengo otros

#20 Jordi Guirau, Granollers, 06/04/2021 - 08:56

Esto es la p....ta y la Ramoneda de toda la vida.