Publicitat
Política · 16 de Juliol de 2009. 15:50h.

L'única comunitat sense llei electoral

El Parlament acorda començar a elaborar-la a partir del setembre

L'única comunitat sense llei electoral

Jordi Ausàs, conseller de Governació, Departament del qual depèn la llei electoral, amb José Montilla, el dia que va prendre possessió del càrrec

Catalunya continuarà sent l'única comunitat sense llei electoral pròpia, almenys fins al setembre.  Així, per a les eleccions al Parlament s’aplica de forma supletòria la llei orgànica de règim electoral general. Ara, el Parlament ha aprovat per unanimitat (132 vots a favor) una moció per començar a elaborar a partir del setembre una llei electoral de Catalunya.

El text aprovat manifesta “la necessitat d’impulsar una proposició de llei electoral”, i afegeix que “els grups parlamentaris es comprometen a sol·licitar el pròxim període de sessions la creació d’una ponència conjunta” per elaborar-la “a partir de l’informe ‘La llei electoral de Catalunya: participació, representació, transparència’, elaborat per la comissió d’experts creada per acord del Govern de 27 de març de 2007”.

L’acord ha arribat després que CiU hagi acceptat íntegrament l’esmena del tripartit. Tot i que les mocions de CiU i la del grup mixt, que demanava també la creació de la ponència conjunta, s’han debatut en un únic punt de l’ordre del dia, la del grup mixt s’ha votat separadament i ha estat rebutjada, ja que només ha tingut el suport dels tres diputats del grup proposant i el dels del PPC (15 vots a favor i 117 en contra).

L’article 56.2 de l’Estatut, a què es refereix la moció, estableix que “el sistema electoral és de representació proporcional i ha d’assegurar la representació adequada de totes les zones del territori de Catalunya. L’administració electoral és independent i garanteix la transparència i l’objectivitat del procés electoral. El règim electoral és regulat per una llei del Parlament aprovada en una votació final sobre el conjunt del text per majoria de dues terceres parts dels diputats”.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Joan, Bcn, 17/07/2009 - 11:30

Un ciudadano, un voto. Una ley mas justa para los ciudadanos de Barcelona. Y de paso una revision de las balanzas fiscales con el resto de Catalunya.

#1 Un demócrata, Aiguafreda, 16/07/2009 - 23:13

En la nueva Ley Electoral Catalana, los votos en blanco de los ciudadanos, deberían reflejarse en el Parlamento, con la asignación proporcional de escaños vacantes.