Publicitat
Política · 6 de Març de 2009. 20:48h.

Mals auguris per a ERC

Eusko Alkartasuna, socis d'Esquerra al País Basc, es queden amb un sol diputat

Mals auguris per a ERC

Puigcercós i Ziarreta durant la campanya electoral basca

Els dirigents d'Esquerra han insistit, després de les eleccions, que el País Basc no és Catalunya; però el que li ha passat a Eusko Alkartasuna pot ser un mal auguri. La formació ha perdut finalment un escó i s'ha quedat només amb un diputat al Parlament basc després que no renovés la coalició amb el PNB.

Les relacions entre EA i Esquerra són similars a les del PNB amb CiU. El president d’ERC, Joan Puigcercós, va participar per exemple el passat dia 15 en un míting a Bilbao en suport a Eusko Alkartasuna a les eleccions basques, acompanyant el president d'aquesta formació i candidat a lehendakari, Unai Ziarreta.

Puigcercós va dirigir llavors les seves crítiques cap al PSOE i el PP perquè “quan es tracta d'ajudar a treballadors, a l'economia social, a cooperatives i als emprenedors es barallen i munten un dos de maig, però quan es tracta de fotre a Euskadi i a Catalunya el PP i el PSOE s'uneixen sense complexos”.

L'aposta d'Unai Ziarreta de separar-se del PNB i presentar-se en solitari li ha sortit malament. Eusko Alkartasuna va aconseguir set escons el 2005, quan es va presentar amb el PNB, i l'1 de març de 2009 s'ha quedat en un. El fracàs ha estat total. Dels 108.645 vots que va aconseguir en les autonòmiques de 1998, EA ha passat a 37.820 el 2009.

L'altra aposta d'EA en presentar-se sense el PNB era el projecte de liderar el conegut com a pol abertzale, és a dir, un cert reagrupament de les forces independentistes que rebutgen la violència. Els resultats demostren que, probablement, aquest paper serà jugat per Aralar.
       
El fracàs d'EA en el seu intent d'aglutinar l'esquerra independentista basca ha de fer reflexionar ERC a Catalunya. I el mateix cal dir del fracàs del BNG després de la coalició amb els socialistes a la Xunta, intentant una experiència similar a la d'ERC a Catalunya amb el PSC.

El pròxim mes d'abril, EA celebrarà un congrés extraordinari, que prendrà decisions sobre el futur. Lògicament, es renovarà la direcció, i tampoc no es descarta que augmenti la pressió per tornar, d'alguna forma, al paraigua del PNB.

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#23 tit deSabadell, SABADELL, 08/03/2009 - 16:44

Las alforjas bien cubiertas..............

#22 Kropotkin, Vic, 08/03/2009 - 14:37

No tendrna problemas... Con lo de estas dos legislaturas ya no sufriran ningún tipo de crisis ni estrecheces en 200 o 300 años. Tranquilos, no sufrais por ellos... Además, siempre podran trabajar en una agencia de viajes. Por experiencia no será...

#21 manel ferran, BCN, 08/03/2009 - 12:19

per això se n'han anat amb ARalar....!!!! quina colla dee traïdors...!!!!

#20 JA M'ESCRIUREU!, Sant Llorenç Savall, 07/03/2009 - 19:15

Ensumo una forta patacada electoral d'ERC per part de molts catalanistes de pedra picada.
Ens parlen d'expoli i mantenen un impost de successions a Catalunya que és una vergonya total i absoluta. Per les obres els coneixereu, no pas pels discursos!

#19 cesar, noceda del bierzo, 07/03/2009 - 16:55

venga pinotxo donde estas