Política · 27 de Novembre de 2008. 10:09h.

Maragall s'arrenglera amb Mas i es desmarca de Montilla

Demana un nou referèndum si el TC retalla l'Estatut i fa una crida a "treure un milió de persones al carrer"

Maragall s'arrenglera amb Mas i es desmarca de Montilla

Montilla i Maragall, en una imatge d'arxiu

L'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall ha demanat durant el III Congrés Catalanista convocar un nou referèndum a Catalunya, si el Tribunal Constitucional (TC) acaba retallant l'Estatut, i organitzar una manifestació massiva de protesta, amb l'objectiu de treure fins a un milió de persones al carrer.

"Si ho toquen, han de tornar a preguntar-nos si 'sí' o si 'no', perquè ja no és el mateix. Els que vam votar 'sí' encara que no ens agradava del tot, segurament, si ara ens ho toquen podríem tenir dret a dir que ens ho tornin a preguntar. No hi ha volta de fulla. Si he votat un text 'sí' o 'no' i m'ho toquen, és que ja no és el mateix, ni que sigui per una coma. Si toquen alguna cosa, que ens ho tornin a preguntar", ha insistit.

"Jo no sé si diré 'sí' o 'nò, però que m'ho preguntin. Ja estic d'acord amb que uns jutges en algun moment intervinguin. Potser aquí està l'error. Haurien d'haver intervingut abans del referèndum, perquè si ens ho haguessin tocat abans del referèndum i ens haguessin tret segons què, potser no haguéssim votat 'sí' els mateixos que votem a favor", ha explicat.

Maragall ha suggerit la possibilitat que Jordi Pujol i ell mateix, com a expresidents de la Generalitat, al costat d'Heribert Barrera i Joan Rigol, expresidents del Parlament català, emetin "un escrit" per a convocar la ciutadania catalana a "sortir al carrer". Segons Maragall, una gran mobilització de protesta en contra de la retallada de l'Estatut "tindria un pes i una força molt important": "Si poses un milió de persones al carrer, allò va a missa", ha dit.

"Per a la meva sorpresa, jo vaig ser una mica més ambiciós que el nacionalisme oficial, que va pactar amb Zapatero algunes retallades", ha remarcat Maragall, que ha recordat que a l'article primer es va canviar el terme "nació" pel de "nacionalitat" per a definir Catalunya i, de fet, es va relegar el concepte "nació" al preàmbul.

D'altra banda, ha vaticinat que els catalans "mai serem independents, cada vegada serem més depenents", encara que sí s'ha mostrat favorable a la "independència fiscal" de Catalunya: "No hem d'enviar diners enlloc".

Publicitat
Publicitat

30 Comentaris

Publicitat
#30 Jordi, Barcelona, 28/11/2008 - 09:33

Amb la tonteria aquesta de les "dretes i les esquerres" i el ser "més progre que ningú", el brou del qual es va cuinar al tardofranquisme i la transició, almenys un 20% de l'electorat del PSC porta 30 anys equivocant-se de partit.

#29 Sergi, BCN, 28/11/2008 - 08:58

Te raó però això s'havia d'haver dit al seu moment. Era la seva responsabilitat com a president. Tot això era previsible envoltant-se de Montillas, Manuelas, Corbachos... fins que el van fer fora.

#28 Eduard, Castelldefels, 27/11/2008 - 23:30

Que tal si recordem la fórmula de compromís entre els sobirans i el poble? NOS QUE SOM IGUAL QUE VOS, QUE PLEGATS SOU MES QUE NOS.... (més o menys). És a dir: l'autoritat no ve de cap deu, si no del poble que en fa delegació pel seu bon us, no renuncia

#27 Andreu, Bcn., 27/11/2008 - 18:12

Carles (Bcn) 27/11/08,14:56: Sí senyor, Carles, com tu mateix dius, El poble té la sobirania... El poble espanyol, of course, té la soberania i aquesta es in-di-vi-si-ble.

#26 Pijoaparte, Xoriçolandia, 27/11/2008 - 15:45

Una petita aclaració, Carles, estimat. Per a sobre de mi, ningú. Per a sota, tampoc. No segueixo als liders. Amb mi no va el culte a la personalitat.