Publicitat
Política · 17 de Juny de 2019. 10:16h.

Màrius Serra acusa Cercas de "tergiversació descomunal"

"Per als polítics unionistes només són catalans els que es mostren fidels a la pàtria i voten el que cal votar"

Màrius Serra acusa Cercas de "tergiversació descomunal"

L'escriptor Màrius Serra, en un article a El Nacional, explica que "he llegit 'La gran traïció' de Javier Cercas a El País Semanal. M'ha semblat un article molt trampós, de manera que he decidit parafrasejar-lo gairebé literalment des d'un punt de vista oposat".

"Espanyol, el que s'anomena espanyol, ja només ho era qui volia que Espanya no canviés ni una mica, qui considerava que, podent parlar tots castellà, les altres llengües 'cooficials' eren molt boniques i ornamentals, però e-vi-dent-ment no estaven ni podien estar al mateix nivell i que la sobirania era una i no compartible".

"Abans roja que rota, vaja. I qui, ja sigui per afecció sentimental a Catalunya o perquè, com jo, és del tot incapaç d'entendre les virtuts de la unitat imposada i la considera una causa reaccionària, injusta i autoritària, no computava com espanyol, almenys per als dirigents espanyols de gairebé tot l'arc parlamentari", critica.

"La prova flagrant d'això és que tals dirigents parlen sistemàticament en nom d'Espanya i jutgen que el problema català és un problema entre catalans, i no ho és: és un problema entre espanyols, els uns incapaços d'imaginar altres espanyols diferents de la seva concepte d'espanyolitat i els altres entestats en comptar-se a través del mètode més lògic en democràcia: un referèndum d'autodeterminació vinculant perquè sapiguem tots, inclòs el senyor Cercas, quants són els que, com ell predica, no volen la separació i quants sí", proposa.

"Per això el nacionalisme espanyol està demostrant ser incompatible amb la democràcia i amb la justícia: perquè, quan es tracta de triar entre democràcia i la nació, tria sempre la nació, i el mateix succeeix amb la justícia, si cal saltar-se el mandat de les urnes, s'aplica el poder judicial, el poder policial i, si cal, el militar", lamenta.

"Per als dirigents espanyolistes al poder, els catalans no som els que vivim, treballem i vam votar a Catalunya, sinó només els que, a més, són bons catalans, fidels a la pàtria espanyola i voten el que cal votar. Els altres no som espanyols , no comptem, no existim ".

"Ja n'hi ha prou de fer-se il·lusions sobre la democràcia i la justícia espanyoles. Probablement mai vam ser espanyols, mai comptem, mai existim. Això és el que amagaven les proclames unanimistas de l'unionisme ( 'A per ells', 'Tots els espanyols som iguals') , el disciplinat ús dels ressorts que van permetre trucar per telèfon a empresaris, domesticar el atzar perquè el jutjat número 13 estigués de guàrdia quan tocava, l'ús de paraules tan corrents com l'adjectiu 'tumultuàries' i les declaracions disciplinades de funcionaris públics repetint com lloros les mateixes parauletes: una tergiversació descomunal".

"La paraula és dura, però no trobo una altra: nosaltres vam ser lleials al pacte que va fundar l'Espanya democràtica, els hereus del franquisme, no. Que jo sàpiga, cap d'ells ha demanat perdó, i no sé si algun té el valor de fer-ho . la qual cosa vol dir que, llevat que la democràcia i la justícia europea es ho impedeixin, seguiran posant la nació per sobre de la democràcia i de la justícia".

"M'alegro que el meu pare, que va anar a la guerra amb dinou anys, no hagi arribat a viure això, i també m'alegro que la meva mare, a punt de complir noranta-quatre anys, hagi tingut forces i coratge per anar a votar l'1 d'octubre (tot i els uniformats), el 21 de desembre, el 28 d'abril i el 26 de maig".

"Per la resta, mentiria si no afegís que ara mateix, després de seguir amb interès el judici al Procés, el meu sentiment fonamental és una barreja d'incredulitat, d'humiliació, de fàstic i de vergonya, i que de vegades em pregunto si, a més de una tergiversació descomunal, no hi haurà estat tot, des que amb quatre anys vaig anar a escola i el primer dia el meu professor em va ensenyar la primera frase en castellà que vaig aprendre ( 'Me gusta mucho ir al colegio'), una immensa estafa", conclou.

Publicitat
Publicitat

45 Comentaris

Publicitat
#39 Timbaler , Bcn , 18/06/2019 - 13:12

Narcisisme+frustració = paranoia

#38 El que diuen, Un poble, 18/06/2019 - 10:46

Cercas te raó, els comentaris que solem escoltar per part dels indepes son de caire exclusiu i menyspreant, casualment el 80 per cent provenents de gent que tenen un avantpassat de la Guardia Civil o de la policía armada (res de greu si no hi haguès el component exclusiu), la majoría amb cognoms no precisament catalans. és un fet.

#37 Polloloco , Tabarnia , 17/06/2019 - 23:20

¡Cuánto me alegro de haber participado en que RNE, en su momento, echara al chivato de Mario Serra del programa de Pepa Fernández!

#36 sid, bcn, 17/06/2019 - 15:40

Hi ha uns quants que els hi està costant entendre que recolcen a polítics ultra nacionalistes, identitaris, insolidaris,.... és a dir a la extrema dreta. Alguns pq no s'anadonen,altris pq els hi costa reconèixer l'error i d'altres pq també. Per tb n'hi ha que han vist clar q tenim un MHP racista dirigint un moviment ultradreta

#35 Sergi Sergio, Barcelona, 17/06/2019 - 15:13

Un ultranacionalista catalan criticando a Javier Cercas, ala, Marius vete a dar una vuelta y que te de el aire.