Publicitat
Política · 22 de Gener de 2014. 08:15h.

Mas acusa Rajoy de "despotisme il·lustrat"

Lamenta que el pla del president espanyol ignori el "70%" dels catalans

Mas acusa Rajoy de "despotisme il·lustrat"

Mas i Homs, amb Anton Rovira

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta tarda que “tenir un pla per a Catalunya sense tenir en compte el 70% de l’opinió dels catalans”, com pretén fer l’Estat espanyol, és “despotisme il·lustrat”. 

El cap de l’Executiu ha replicat Rajoy i ha demanat que, “si tant confien en l’actual Constitució”, i tants plans tenen per a Catalunya, el dia 9 de novembre “posin a votació dels catalans la Constitució actual”, al costat de la pregunta ja pactada pels partits catalans. Una prova, ha dit el president, que seria “ben democràtica”, però s’ha mostrat “convençut” que no s’atreviran a fer.

Durant la presentació del llibre del catedràtic de dret constitucional Antoni Rovira ¡No es justo!, el president ha defensat que “les lleis i la Constitució són un instrument al servei dels drets de les persones, i no una finalitat en elles mateixes”. Per aquesta raó, ha dit, el que cal és adaptar el corpus legal a les noves realitats, com és el cas de Catalunya, “en lloc de posar el dret o la Constitució com una autèntica muralla, com un mur per contenir l’expressió democràtica d’un poble que vol decidir el seu futur col·lectiu”.

Mas ha recordat que una part dels arquitectes de la Constitució espanyola de 1978 eren catalans.“Era un pacte per a la convivència del conjunt de l’Estat”, ha subratllat, “i una majoria molt gran del poble català va confiar que era el marc en el qual podria aspirar a desenvolupar el seu projecte futur, que estava basat en autogovernar-se el màxim possible”.

Avui, després de 35 anys, el president ha assegurat que “hi ha hagut un dèficit de funcionament important” i que, des de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 contra l'Estatut “el mirall es va trencar” i ara cal preguntar-se: “hi ha algú capaç a Espanya de fer un mirall nou, en el qual veure’ns reflectits tots plegats?”, ha reblat Artur Mas.

El president de la Generalitat ha remarcat que “és una llàstima” que alguns partits, “que tenen una llarga tradició democràtica, no s’apuntin a defensar la raó democràtica per excel·lència, que és la voluntat d’un poble que vol decidir el seu futur”. “És una gran desgràcia veure en el panorama polític espanyol com la posició d’estar en contra del que s’està fent a Catalunya és gairebé una posició monolítica”, ha lamentat.

Finalment, el president ha lamentat la decisió del ministeri de Foment que obligarà Acció Cultural del País Valencià a posar fi a les emissions de Catalunya Ràdio, i ha assegurat que “s’estan vulnerant drets molt clars”. “És un dret col·lectiu que hi hagi mitjans de comunicació públics que reforcin l’idioma propi d’un territori”, ha defensat, i ha afegit que amb accions com aquestes es demostra que avui “el valencià, l’idioma propi i oficial, al costat del castellà, no només queda desprotegit, sinó clarament atacat”.

Publicitat
Publicitat

40 Comentaris

Publicitat
#23 Arnau, Sant Pol de Mar, 23/01/2014 - 09:09

No és "despotisme il·lustrat", és "despotisme espantat".

#22 Santi, Cabrils, 22/01/2014 - 21:58

Lo de este Mas es increíble. Pretende cargarse el estado de derecho, la legislación vigente y una de las democracias más permisivas que hay en el mundo como el la suya, la española y encima tilda a los demás de despóticos?. Pero como se puede tener la cara tan dura?. El mundo al revés.

#21 Antonio, Tarragona, 22/01/2014 - 17:00

¿Cómo sabe Mas la opinión del 70% de los catalanes? Que yo sepa, en las últimas autonómicas votaron el 70% del censo electoral, y el censo electoral es menor a la población total. ¿Cómo sabe lo que queremos el 70%? O Mas es tonto o es un mentiroso. Venga President, te dejo decidir.

#20 nuncaMas, BCN, 22/01/2014 - 16:54

¿Habéis visto como últimamente Mas responde a todo lo que dice Rajoy con la intención de generar polémica y a poder ser unas cuantas dosis más de odio? De verdad, nunca me ha gustado Mas, pero es que ya me empieza a dar un poco de asco.

#19 FRANCESC, Barcelona, 22/01/2014 - 16:27

Despotisme il·lustrat???? A l'Estat espanyol actualment no hi ha estadistes de la talla d'Aranda, Campomanes o Floridablanca.