Publicitat
Política · 26 de Febrer de 2012. 13:26h.

Mas diu que Espanya tracta Catalunya "com una colònia"

El president de la Generalitat considera que "un avi català viu pitjor que un avi espanyol"

Mas diu que Espanya tracta Catalunya "com una colònia"

Mas, amb Pilar Rahola, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que Espanya tracta Catalunya "com una colònia". En una entrevista feta per Pilar Rahola, i publicada aquest diumenge al Magazine de La Vanguardia, explica que "la mentalitat espanyola és imperial".

"Van perdre les colònies exteriors i s'han bolcat en les interiors. I encara que Catalunya no és una colònia, de vegades ens han tractat com si ho fos. Encara ho intenten, però no tots, i no ho aconsegueixen. I subratllo: no tots, perquè no podem simplificar això d'Espanya", afegeix.

Segons Mas, "determinats mitjans de comunicació ens fan la guerra al camp lingüístic i saben que aquesta és la nostra existència. Nosaltres existim com a poble per la llengua i per la cultura". I creu que hi ha catalans còmplices, ja que "sempre n'hi ha hagut que han viscut més còmodament a l'ombra dels arboços" de Madrid.

El president també ha insistit en la necessitat d'assolir el pacte fiscal, ja que la situació actual és "insuportable". "Nosaltres tenim un 20% de pobresa i d'atur. No és que Andalusia tingui un 26% i nosaltres un 4% com a Àustria. I tot amb un cost de la vida superior. Un avi català viu pitjor que un avi d'altres territoris amb la mateixa pensió, i podem pagar menys per la llei de Dependència", ha comentat.

Per a Mas, a més, el pacte fiscal no tallaria el sentiment independentista, donat que "no canviaré diners per ànima, ni sentiments, ni pel dret a viure en el futur. El pacte fiscal no talla les aspiracions futures de Catalunya, però mostrarà una Espanya més amable".  "El català està mal vist a Espanya perquè és incòmode, perquè no rasa amb l'assimilació. El més diferent que hi ha a Espanya és el català", ha dit.

D'altra banda, el president ha afirmat que José Luis Rodríguez Zapatero ha mentit molt -"no m'ha mentit a mi, ha mentit a tot déu"- i que confia més en Mariano Rajoy: "Hi ha més serietat, que no significa amabilitat ni solucions, això està per veure. Crec que Rajoy no s'instal·larà en l'engany permanent. Jo li dono molt valor a la paraula donada, i Rajoy sembla fiable".

Preguntat sobre si amb les retallades té sentit mantenir delegacions catalanes com la de Nova York, ha explicat que "hem concentrat tots els serveis, i al final no surt tan car. Però no tenim cap deliri per mantenir l'oficina oberta, ha d'haver-hi uns contractes... Però és probable que marxem d'allà".

"No obstant això, combato la voluntat de presentar la política exterior de la Generalitat com un malbaratament, la qual cosa és falsa. I, en canvi, a aquests que tenen ambaixades i parafernàlies mai els diuen res perquè se suposa que la política exterior la fan els estats. Però si ara la política exterior la fan les pimes, com no hem de fer des del govern de Catalunya! I tant que la farem, i amb més intensitat. Si cal corregir algun excés, doncs cap problema", ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

76 Comentaris

Publicitat
#36 angel, cardedeu, 28/02/2012 - 20:50

.........i Mas tracta a Catalunya com a ECspaña.

#35 angel, cardedeu, 27/02/2012 - 20:24

Botifler, payasso, mentider i per què pactes amb el PP?

#34 ecioncat, Badalona, 27/02/2012 - 15:00

AH!!! ALERTA!!! Que no ho es?
Doncs per l'actitud servil dels nostres "mandataris" en Pepito s'ho pensava.

#33 jajajjajaaaaaa, barceloan, 27/02/2012 - 13:21

es ignorant una avi català és espanyol mal que li pessi......vaja foto.....la del forat a ERC i el PI, el del papa a Liechisestien i el Vives, el de la Fundacio Trias que va a judar a expoliar el Palau de la Musica.......fantastic

#32 Pep, Catalunya, 27/02/2012 - 11:03

Senyor Mas i cia (vull dir CiU). Les colònies s'independitzen. A veure si ho enteneu, artistes del doble llenguatge!