Política · 2 de Març de 2015. 08:12h.

"Mas i Junqueras no tindran majoria absoluta"

Jesús Maestro (ERC): "El procés no sembla que hagi d'acabar bé"

"Mas i Junqueras no tindran majoria absoluta"

Jesús Maestro

Jesús Maestro va ser membre de la direcció d'Esquerra fins que se'n va allunyar. Després d'haver estat responsable de la Regidoria de Cooperació de l'Ajuntament de Barcelona durant quatre anys va ser nomenat secretari de Cooperació Exterior de la Generalitat amb el tripartit. Quan va ser cessat -i substituït per cert per l'actual responsable del Diplocat, Albert Royo- va treballar en càrrecs de cooperació a Algèria i Uruguay. Ara continua militant a ERC -i pagant religiosamente-: és mira la política amb el mateix interès, però més de lluny.

- Com acabarà el procés?

Aquestes coses sempre són difícils de dir. Però la veritat és que no sembla que acabi bé. Les coses no s’han acabat de fer bé, i ha mancat una mica de prospectiva. En aquests moments no sembla que hi hagi moltes possibilitats que tot plegat acabi bé. En tot cas, això no acaba, ja que en tot procés dialèctic el progrés és sempre possible. I l’anomenat procés ho és. Ara bé, entès com a tal, no sembla que les perspectives d’èxit siguin gaires.

- El procés s'està refredant?

Jo diria que més que refredant el que està passant és un cansament de sempre i a tota hora, en determinats cercles, parlar sempre i sempre del mateix. Les societats són molt més complexes, i més en aquests moments. Un empatx del mateix doncs cansa. A més, no es pot mantenir anys i anys la tensió quan hi ha moltes altres coses que preocupen i ocupen la ciutadania.

- La veritat és que no conec cap país del món on es convoquin eleccions amb nou mesos d'antelació

La veritat, en situacions normalitzades, com ho és la nostra, no es convoquen eleccions amb 9 mesos d’antelació. Només en situacions de sortides de dictadures, etc. No és el nostre cas, afortunadament. A mi em sembla que al país no li convenen, i crec que està per veure si hi seran o no. Sembla que sí, però uns resultats determinats en les eleccions municipals poden fer canviar la situació.

- Mas i Junqueras sumaran?

A dia d’avui tots els indicis semblen apuntar que no tindran majoria absoluta. En tot cas, això no és cap drama. Si fos així, només seria el reflexe de la voluntat de la ciutadania. I això tots els demòcrates ho hem d’acatar, ens agradi o no. Ara bé, sumar per a fer què? Governar? Intentar resoldre problemes dels ciutadans? O només fer actes de cara a la galeria sense cap repercussió en la millora de la vida de la ciutadania? Fer una DUI? Baixar la bandera espanyola, molt bé. I després, què? I ho dic des d’un punt de vista independentista, però a vegades sembla que no es poden expressar determinades opinions fora del corrent majoritari. O suposadament majoritari.

- El 9N vam votar si sí al voltant d'1,8 milions de persones. Amb això n'hi ha prou per a la independència?

Doncs francament no. Tots sabem que en un referèndum d’autodeterminació hi ha a votar tothom. Almenys un 75% o 80% dels censats. I francament amb 1’8 o 2, doncs en primer lloc no és la majoria. I en segon, cal una majoria qualificada.

- Com jutja la gestió del Diplocat?

Sincerament, no sé gaire què fan. En tot cas l’àrea internacional, en la meva opinió, és molt poc professional i aprofita molt poc les eines que tenim al nostre abast. Menys propaganda i més feina. Per a aconseguir suports cal discreció, parlar, explicar, viatjar, i ser conscients del moment en què vivim. En un món tan convuls cal tenir present que, u, no som tan importants com ens pensem a nivell internacional; dos, la comunitat internacional no vol més embolics, especialment la UE, dels que ja hi ha; tres, cal saber com funciona el món.

- Hollande va rebre la carta en anglès

Una mostra de la manca de professionalitat i de coneixement del funcionament de l’escenari internacional. Per exemple, després de l’atemptat contra Charlie Hebdo, em sembla que va caldre un anunci més ràpid del President que assistiria a la manifestació de París. I em sembla que va fer el que tocava, com gairebé tots els altres líders polítics.

- Quins suports tenim a l'exterior?

Suports dels que compten, francament pocs. Tinc algunes idees de possibles accions i polítiques que potser ens podrien ajudar, però em sembla que qui té les responsabilitats pensa que ja ho fa bé. I és legítim. Però efectiu, francament ho dubto molt. Més aviat a la comunitat internacional, especialment a l’europea, no els ve gens de gust la idea d’un altre problema. I això ningú no ho ha dit fins ara. I hem de ser-ne conscients.

- Des del Pacte de Génova, els suports a l'exterior de Catalunya han estat més aviat escassos. De fet, els anglesos ens van deixar tirats.

La política internacional no té escrúpols. És així. I em sembla que sense mà esquerra, i temps, i professionalitat, bones paraules però suports efectius, no gaire.

- A Pujol, ho explica ell a les memòries, el confonien amb el president d'una companyia italiana d'assegurances: Generali

És veritat. El que ven de Catalunya és Barcelona. I no parlo de l’equip de futbol, sinó de la ciutat, amb les seves llums i ombres. Ara, amb el que està passant aquí som més coneguts, però si hem de parlar del que ens distingeix, és Barcelona.

- Tothom diu que Espanya ens vetaria a la UE, però i França? Ells tenen la Catalunya Nord, el País Basc francès, Còrsega, Bretanya.

Jo crec que no és extrapolable a França el que passa a Espanya. Còrsega no és Catalunya ni Euskadi, com tampoc no ho són Bretanya i les altres nacionalitats. Si ens vetarien? Depèn dels seus interessos. Però potser no serien els únics, i no pas per qüestions internes sinó pels seus propis interessos.

- L'Estat Islàmic fa por. Com es pot combatre?

És molt difícil. Estem recollint dècades de polítiques equivocades a la regió, i de manca de coneixement i de reconeixement del que és l’Islam. No és gens fàcil i no hi ha fórmules màgiques. Cal intel·ligència –des de tots els punts de vista-, decisió i saber que el que es fa no pot ser encara més contraproduent. M’agraden molt els articles del Tomàs Alcoverro a La Vanguardia sobre el tema. Em sembla que llegint-lo un té una visió i opinió millor del tema.

- Vostè encara milita a Esquerra?

Sí, en sóc afiliat. Encara que molts pensen que no, mai no he deixat el carnet. Des de fa 25 anys enguany.

- I paga religiosament?

Sí.

- Els que van tenir càrrec amb el tripartit són una mica els 'empestats' del partit?

Absolutament cert. Algunes persones han pogut “reconvertir-se” però molts, la majoria, no. És així. Per molt que ho digui algú, no totes les sensibilitats hi caben en l’ERC actual. I hi ha qui no para de cercar “pedigree” d’esquerres fora del partit quan dins l’hi té. I amb això no estic parlant des de la recança o la recerca d’un càrrec. No. És així. I qui no està per adhesions inquebrantables, doncs no hi és.

- Comença a haver-hi moviments interns a Esquerra contra Oriol Junqueras?

A mi em sembla que no. Crec que bona part de la militància està d’acord amb la línia de la direcció, i em sembla bé que ho pensin. Jo en discrepo, però no em sembla que hi hagi, fins on jo sé, moviments interns. Ara bé, és ERC. O sigui, que mai no se sap. /Una entrevista de Xavier Rius

Jesús Maestro

42 Comentaris

Publicitat
#18 Claüc, Sabadell, 03/03/2015 - 08:13

Quan estàs dins d'un partit et sembla que la teva opinió és molt objectiva, però no ho és.
A) la majoria dels catalans volem la independència.
B) L'independentisme no disminueix (ara potser una mica estancat).
Per tant, ja poden dir o fer els partits que l'objectiu l'assolirem.

#17 Pere, BCN, 03/03/2015 - 07:38

ERC ja s'està cagant a les calces. Sou patètics. Si teniu por feu com els d'ICV i doneu suport a la "unidad de españa"

#16 joan, manresa, 02/03/2015 - 18:22

El Casal,18,15 h.--No sembla que hagui d'acabar be..??.Quin sentit li vol donar.??Miri Catalunya li sobren mesianics.El procés será lo que el poble de Catalunya decedexi a las urnas.Ens podrá agradar o no.Veurem que pasará.Pro es un "crit" que portem molts anys dintre nostre.Estelades als balcons

#15 BEJOTA, bcn, 02/03/2015 - 16:58

E. EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa, això no és força suficient", apunta. "Encara han d'aparèixer un milió de vots independentistes més" (= 27 S).

#15.1 Claüc, Sabadell, 03/03/2015 - 08:16

BJ, canses una mica. Les europees no eren plebiscitàries. La gent votava partits en funció d'aliances a Europa.
Per altra banda, quants vots van treure els clarament unionistes? menys.

#14 Neferu, Barcelona, 02/03/2015 - 16:04

Fernando,hosp.
El mantra que repetís contínuamente"Los unionistas son 4 gatos,los unionistas son 4 gatos"nos da idea de que lo repetís tanto porque queréis convenceros de que es así.No hace falta penar antes de tiempo;las urnas dirán si somos 4gatos o 4 millones de personas hartas de tanta estupidez

#14.1 Hector, bcn, 02/03/2015 - 18:44

Me suena eso a cuando dicen, los indepes son 4 gatos, los indepes son 4 gatos... estan de bajada ya (llevamos 3 años, estaremos en negativo)...el proceso llega a su fin (hace 3 años tambien, estaremos ya antes del bigbang)...y se repite cada 2 por 3,nos podemos basar en tu argumento,o solo tu puedes

#14.2 Fernando, Hospitalet, 02/03/2015 - 19:30

A los datos me remito: el PP-Cs no se comen un rosco; el 81% del Parlamento catalán es catalanista y antiespañolista; las manis españolistas dan pena y fracasan estrepitosamente siempre; la bandera española da asco a la mayoría de catalanes-no verás jamás una bandera española en un míting del PSC

#14.3 El azote de los necios, Barcelona, España, 02/03/2015 - 20:42

Fernando, a muchos independentistas les dan asco los sujetos que se llaman como tú, porque ni son catalanes , ni se esfuerzan en aprender catalán........ ¿ quo vadis tontaina?.......¿ sindrome de estocolmo, con patología de exogrupo y con tintes de endofobia?

#14.4 Fernando, Hospitalet, 02/03/2015 - 22:36

Los españolistas, q en Cataluña son 4 gatos inadaptados y q odian el país que los acogió a ellos o a sus padres, son racistas: consideran que no se puede ser catalán con apellidos españoles y votan a partidos ultras y racistas como el PP, Pxc o Cs, olvidando q ellos tb son inmigrantes.