Publicitat
Política · 11 d'Abril de 2014. 09:11h.

Mas ja pensa en eleccions

El president planteja a Le Figaro "transformar" la consulta en una convocatòria electoral anticipada

Mas ja pensa en eleccions

Imatge de l'entrevista publicada a Le Figaro. Foto: Ruben Moreno

El president de la Generalitat, Artur Mas, en una entrevista a Le Figaro, afirma que "transformaré les eleccions catalanes en un referèndum". Mas, que denuncia que "ens falta la capacitat legislativa", explica també que no va anar al Congrés perquè "sabia que el resultat seria negatiu. Si hagués vist que hi havia una petita possibilitat d'acord, m'hauria anat a Madrid sense cap problema. També sabia que el Madrid estava buscant una foto: el president de Catalunya, defensa la seva iniciativa, perd, s'ha acabat".

Mas deixa clar que "aquesta vegada, cap president de Catalunya no entrarà en acords amb Madrid que no es respecten. No funciona d'aquesta manera, la població catalana ha de ser el garant de la solució a través d'un vot directe". "A Catalunya, hi ha dues opcions: continuar el procés o aturar-lo. L'altra alternativa, l'avanç en l'autogovern ja no és possible", afirma.

En aquest sentit recorda que "el meu calendari té un fi: a la fi de 2016. Nosaltres d'acord amb la seqüència dels esdeveniments. Si no hi ha altra manera, transformarem les eleccions en un referèndum. Però aquest no és el millor escenari". Tot i això, admet que "aquest és l'escenari més probable, per desgràcia. Si arribem aquí, serà el resultat de l'oposició radical de les autoritats espanyoles".

Mas reivindica que "el 80 % dels catalans volen expressar-se. Com governes Catalunya, si estàs en contra del 70% de la població?". També deixa clar que "prefereixo una consulta sense eleccions és més nítida, clara i precisa, és millor".

El president de la Generalitat afirma que "en el conjunt d'Espanya, l'economia catalana és la que es comporta millor". "En trenta anys, la inversió pública espanyola a Catalunya sempre han estat per sota del nostre pes demogràfic", lamenta, tot i deixar clar que "l'economia no és l'únic factor. Cultura, identitat, l'idioma, les polítiques socials, la autonomia també són punts molt importants". "Les lleis espanyoles que volen debilitar el català de manera permanent", afegeix.

També remarca que "una Catalunya independent fora de la UE és una cosa que no vull", malgrat indicar que "no crec que aquest sigui el preu a pagar. Més de 300.000 ciutadans de la UE viuen a Catalunya i tenen drets". "No hi ha cap precedent. Per tant, la UE tractarà Catalunya o Escòcia d'una manera diferent a Croàcia o Sèrbia, per exemple. Catalunya és absolutament pacífica, això no és el mateix que tenir una guerra d'independència".

Mas reivindica que " Catalunya ha estat independent durant tres segles". Quan li pregunten si "es refereix a la Corona d' Aragó?", respon que "sí, però el més important és el present testament". "En general, els països entenen molt bé el dret dels catalans a determinar el seu futur polític", assenyala.

Malgrat tot, el president català remarca que "quan hi ha un risc, es pot guanyar o pots perdre. Aquest és el joc". "Hem d'estar preparats per a la victòria i el fracàs", adverteix. Finalment, admet que pensa en el seu lloc en la història de Catalunya, tot i matisar que "no m'obsessiona. Crec en el que estic fent. No puc donar-li l'esquena a 70 o 80% de la població del meu país".

Publicitat
Publicitat

81 Comentaris

Publicitat
#60 Endavant President, amb la independència GUANYEM, 11/04/2014 - 23:14

Clar i català (Francès, en aquest cas). Un President, sens dubte, per a conduir el País a la llibertat.

http://www.youtube.com/watch?v=lVDOPDAVxN0

Tenim la legitimitat al nostre costat per a poder exercir el nostre Dret a Decidir, el nostre futur.?

Democràcia i LLibertat. Sí i Sí.

#59 9, f, 11/04/2014 - 18:17

Mentida, Mas només pensa en fer elecCiUns.

#58 Votar és Democràcia, prohivir-ho és totalitarisme, 11/04/2014 - 17:00

La internalització del procés va endavant.

Gràcies preseident.

#58.1 Joan, Barcelona (España), 11/04/2014 - 17:41

Será porque nadie le ha abierto la puerta fuera.

#56 Han FUGIT de CAT CENTENARS de MILERS d'unionistes., CENTENARS de MILERS d'unionistes........, 11/04/2014 - 16:49

1)Els separatistes ... segueixen sent "4 gats",
malgrat l'ADOCTRINAMENT,però ...

2)Des de fa 35 anys han FUGIT de CAT CENTENARS de MILERS d'unionistes,per ...

3) sentir-se OPRIMITS pels separatistes.

4) Abans eren "4 gats" entre 100 (= 4%).

5) Ara són "4 gats" entre 10 (40%) ....

#55 Viatge a Itaca, Itaca Vice, 11/04/2014 - 16:38

Alguns periodistes ja han començat el seu viatge a Itaca: "Godó envia a Barbeta a Washington"...

Quí el seguirà???

Mónica Terribas?,
Ariadna Oltra?,
Basté?,
Ruth Jiménez?,
MikiMoto?,
Cot?,
Capdevila?
Partal?
Sallent?,.....