Publicitat
Política · 21 de Febrer de 2014. 08:22h.

Mas: "la història l'escriuen els pobles"

El president afirma que el poble de Catalunya "anhela poder votar i decidir el seu futur"

Mas: "la història l'escriuen els pobles"

Artur Mas, amb Pilarin Bayés

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat que el poble de Catalunya “anhela poder votar i decidir el seu futur” i ha assegurat que “encara que tingui en contra majories molt grans a les Corts espanyoles, aquest és un país que se’n pot sortir, si la gent s’ho creu de veritat, es mobilitza, té voluntat de permanència, i les institucions estan a l’alçada de les circumstàncies”.

Durant l’acte de presentació de la col·lecció Història de Catalunya, il·lustrada per Pilarin Bayés i dirigida i coordinada per Josep Maria Solé i Sabaté i Queralt Solé i Barjau, el cap de l’Executiu ha afirmat, parafrasejant la dita popular, que “potser l’escriuen els vencedors, algunes vegades amb la força de les armes, però qui fa la història és la gent, les persones, els pobles”.

El president Mas ha recordat que la Generalitat va néixer el 1359 per recaptar impostos i negociar amb el rei i ha assenyalat que “el fil roig de la gent d’aquest país des de fa segles ha estat governar-se a ell mateix i limitar el poder absolut”. En aquesta línia, ha afirmat que “aquest és un poble que és molt difícil de manar i molt fàcil de servir”, perquè els catalans “es rebel·len contra el poder absolut, contra el poder omnipotent o omnipresent”. El president també ha assegurat que el projecte de la Hisenda pròpia presentat avui “va en el sentit de poder-nos governar nosaltres mateixos, amb tota la profunditat que puguem”.

El president Mas ha aprofitat l’acte per enviar un missatge als que diuen que Catalunya no té història. Ha dit que la història els incomoda i els que la neguen ho fan perquè “demostra que aquest és un poble amb personalitat pròpia, amb identitat i amb projecte des de fa molt de temps”.

En un altre moment del seu discurs, el cap del Govern ha remarcat la importància de la història, tot assenyalant que “quan hi ha governs espanyols amb poders absoluts o majories molt grans i fan lleis educatives, el primer que volen controlar del currículum és la història, perquè saben que explicant-la d’una manera determinada poden canviar les ments i els sentiments d’una part de la població”.

El cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que la col·lecció Història de Catalunya “ajudarà que molts catalans i catalanes, alguns d’aquí de fa molts anys i d’altres vinguts de fora, no només coneguin aquesta història sinó que estimin aquest país”.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#18 Santiago, Madrid, 22/02/2014 - 17:27

Los "DERECHOS ADQUIRIDOS" de las personas que viven en Cataluña y se sientan catalanes y españoles (ADQUIRIDOS a lo largo de generaciones) son anteriores y están por encima de los PRESUNTOS FUTUROS DERECHOS de los independentistas que solo quieren ser catalanes.

#17 Santiago, Madrid, 22/02/2014 - 17:26

En el supuesto "ILEGAL e INCONSTITUCIONAL" de que existiera consulta

1 Si una provincia decide seguir en España, sigue en España aunque el resto de provincias quieran independizarse

#16 Santiago, Madrid, 22/02/2014 - 17:26

2 Si un municipio decide seguir en España, sigue en España aunque el resto de municipios de esa provincia quiera independizarse

3 Si una persona o empresa quiere seguir en España, sigue en España aunque su municipio quiera independizarse, pagaría impuestos al gobierno central o su comunidad origen

#15 luigi longo, bcn, 21/02/2014 - 19:47

La historia la escribe mucha gente, pero la interpretan los iluminados, y entonces ya no es historia sino dogma.

#14 Pere, Girona,Spain, 21/02/2014 - 17:57

El "popbla", el "popbla", se l'infla la boca amb el "popbla".

Que cursi que es aquest destructor de "popbles"