Publicitat
Política · 27 de Juny de 2014. 10:09h.

Mas prepara la seva sortida

El president renunciaria a ser cap de llista en cas de llista conjunta CiU-ERC

Mas prepara la seva sortida

Mas i Junqueras, en una imatge d'arxiu

El president de la Generalitat, Artur Mas, renunciaria a ser cap de llista si CiU i ERC pacten una candidatura, segons explica el periodista Francesc-Marc Álvaro, proper a CDC, en el seu bloc Desconnexio.cat. En aquest sentit, el periodista revela que "des del nucli de confiança del president de la Generalitat s’ha fet arribar de manera indirecta a Oriol Junqueras i al seu equip que Artur Mas renunciaria a ser cap de llista si CiU i ERC acordessin una candidatura conjunta".

Aquesta candidatura conjunta seria "per presentar-se a unes eleccions al Parlament que tinguessin caràcter plebiscitari, en cas que la consulta del pròxim 9 de novembre sigui prohibida pel govern espanyol, com tot apunta malgrat els rumors al voltant d’una hipotètica oferta de la Moncloa, poc probable".

"Mas faria 'un pas enrere' per facilitar una llista el més àmplia possible del sobiranisme, en la qual els primers llocs no fossin ocupats per dirigents de cap partit sinó per personalitats rellevants de la vida associativa, cultural, professional i econòmica del país. 'Cal ser generosos', ha remarcat un sobiranista independent amb interlocució fàcil a les dues bandes", afegeix el periodista.

"El politòleg Lluís Juncà, cap de gabinet d’Oriol Junqueras, ha expressat de manera discreta en alguns ambients que la decisió d’ERC sobre una proposta d’aquesta mena dependrà, sobretot, de la voluntat que tinguin els convergents d’arribar a un pacte més detallat i ampli sobre què fer l’endemà d’aquestes eventuals plebiscitàries", relata.

"Els republicans aspiren a confegir un full de ruta el més concret possible sobre els passos a seguir en cas que –com s’especula a partir de les enquestes- una candidatura sobiranista transversal obtingués una majoria prou folgada al Parlament i prou sòlida per articular un govern plural que fes possible la secessió de Catalunya", indica.

"La direcció d’ERC -que observa com el seu cicle de creixement electoral els porta a esdevenir la formació política principal per davant de CiU- només donaria per bona una candidatura d’ampli espectre si estigués directament vinculada a un calendari de prioritats per traslladar sense ambigüitats al pla institucional el compromís electoral inequívoc amb la independència. Hauria arribat l’hora de la ruptura", adverteix.

"Aquesta cessió dels primers llocs de la llista electoral a personalitats independents no suposaria, en cap cas, la retirada d'Artur Mas com a líder de CiU (o només de CDC, arribat al cas) ni la renúncia a presidir un nou govern integrat per diverses formacions compromeses amb la independència, si convergents i republicans arribessin a la conclusió que un gabinet que gestionés la separació d'Espanya hauria de tenir dues figures que es repartissin el protagonisme i les tasques: un president i un conseller en cap, funció aquesta que podria desenvolupar perfectament Oriol Junqueras", indica.

"Sempre per darrere dels famosos i notables de la candidatura, Mas i Junqueras també formarien part de la llista transversal i, per tant, serien escollits diputats de la nova cambra que, de fet, abordaria una etapa constituent. D'altres dirigents de CiU i d'ERC també integrarien, en segon terme, aquesta candidatura especial", detalla.

El periodista considera "remota la possibilitat que ICV i la CUP s’acabessin sumant" a l'esmentada candidatura i destaca que "entre els obstacles perquè CiU i ERC congelin temporalment les seves respectives sigles i continguin els seus legítims interessos per apadrinar una llista sobiranista transversal hi ha la desconfiança que va generar la negociació entre les dues formacions per fer un experiment similar destinat a les darreres eleccions europees".

"Diverses fonts asseguren que, en aquell moment, es va arribar a un consens ferm sobre alguns noms per encapçalar la llista –Germà Bel, Toni Comín- però dinàmiques partidistes de tota mena van avortar, finalment, l’operació. CiU considera que Junqueras va canviar de criteri a últim moment i ERC manté que els convergents no van donar prou garanties", apunta.

"S’ha sabut que els negociadors de Convergència havien expressat als seus interlocutors que estaven disposats a sacrificar el vincle amb Unió, en cas que Duran no acceptés la candidatura conjunta amb els republicans. Aquell estira-i-arronsa va ser seguit atentament per la direcció de l’Assemblea Nacional Catalana, que va encaixar molt malament el desenllaç", explica.

"El paper futur de Duran dins o fora de CiU, les pressions de determinades elits econòmiques, el pes de certes bases republicanes i les dinàmiques que puguin provenir del món local i comarcal també són obstacles a l’hora d’imaginar una llista sobiranista transversal al Parlament, patrocinada per convergents i republicans amb noms d’independents de prestigi en els primers llocs", admet.

"Mas i Junqueras saben que cal mantenir la calma per no provocar més reaccions hostils de les imprescindibles. ERC continua generant massa nervis en alguns cercles del poder empresarial i financer barceloní, els mateixos que –arribat el cas- podrien facilitar que Duran organitzés una nova Unió Democràtica", assenyala.

"En determinats ambients, s’ha començat a considerar que les plebiscitàries es podrien fer coincidir amb les municipals, tot i el risc d’espanyolització que pot comportar, perquè això facilitaria la mobilització en el territori i les sinergies en el bloc sobiranista, especialment actiu en moltes capitals de comarca", conclou.

Publicitat
Publicitat

80 Comentaris

Publicitat
#49 BEJOTA, bcn, 30/06/2014 - 12:37

líder del sector
Freixenet cumple 100 años reivindicando "estabilidad política" ante Mas.

#48 DaniD, BCN se rebela ante tanta inmundicia, 29/06/2014 - 19:10

Després de rumiar profundament durant molts dies, no he trobat cap candidat millor per representar la candidatura sobiranista conjunta com a personalitat culta, transversal i representativa que l'insigne TONI ALBÀ
Sisplau avisin quan començarà el festival nacional-secessionista per jo fotre el camp.

#47 Jep, BCN, 29/06/2014 - 12:30

L'espanyolisme detesta Mas pel pas endavant, però també per lliurar-li en safata de plata a ERC el nou govern català. L'espanyolisme detesta el catalanisme i detesta tot allò català que no faci professió d'espanyolisme.Ens voldrien folklòrics i regionalistes, com els valencians, els gallecs, etc.

#46 Pope, BCN, 28/06/2014 - 20:39

Veig que la màxima puntuació dels comentaris quan es tracta de Catalunya correspon als espanyolistes. No tinc res a dir, però les urnes no diuen el mateix. Deu ser que no voten. PP no te res a fer a Catalunya, Cs poc més i del PSC millor que no en parlem. Estan contens perque CIU cau, però ERC creix

#45 Ernest, Tarragona, 28/06/2014 - 20:24

És clar...a la presó que hi vagin d'altres...no?