Publicitat
Política · 12 de Novembre de 2013. 14:47h.

Mas ret homenatge a les víctimes de l'Holocaust

"Als que acusen de nazisme el moviment del poble català els demano que visitin el memorial Yad Vashem"

Mas ret homenatge a les víctimes de l'Holocaust

Mas, al mur de les lamentacions

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat aquest dimarts el memorial Yad Vashem, conegut com el Museu de l'Holocaust, on ha homenatjat les víctimes dels nazis.

"Acusen el poble català, els seus dirigents i a mi mateix d’encapçalar un moviment que està sota les directrius del nazisme, o del feixisme, o de la violència", ha remarcat.

Tot seguit ha afegit que "tot això és una falsedat enorme i jo avui, davant d’aquestes parets del Museu de l’Holocaust, els vull demanar a tota aquesta gent que en el conjunt de l’Estat fan aquestes proclames que facin una reflexió, que vinguin aquí i s’adonaran del que significa la violència, l’extermini, el nazisme i el feixisme".

En aquest sentit, ha recordat que el poble català "ha estat víctima d’aquests moviments, en la guerra civil i en la dictadura del general Franco" i ha afegit  que "molts catalans van anar als camps de concentració, a lluitar amb la resistència francesa, i alguns van desembarcar a Normandia".

Mas també s’ha entrevistat aquest matí, a Jerusalem, amb el president d’Israel, Shimon Peres, amb qui, ha dit, “hem coincidit en moltes coses” i a qui ha explicat “el projecte que Catalunya està defensant”. Artur Mas ha informat al polític israelià que Catalunya demana “una Europa més forta, que sigui capaç de prendre decisions al més alt nivell” i, a nivell intern de país “més poder, més autogovern i major sobirania” per resoldre els temes que afecten els ciutadans.
 
En declaracions als mitjans de comunicació, Artur Mas ha manifestat que en la reunió amb Shimon Peres, que ha tingut lloc al Palau presidencial durant gairebé una hora, han intercanviat opinions no només sobre temes d’àmbit local, sinó també sobre “la visió del que ha de ser el món i de com evoluciona”. El cap de l’Executiu ha subratllat que “a Catalunya estem intentant defensar que necessitem una Europa federal que superi els estats tradicionals, i que tingui prou poders per defensar el conjunt d’Europa en aquest món i economia globals”. “Per tant –ha afegit el president- ser generosos en aquest sentit de cedir sobirania a Europa”.
 
El cap del Govern ha explicat al líder israelià durant la seva conversa “el moviment majoritari que hi ha a Catalunya que reclama més autogovern pels temes que afecten el dia a dia els ciutadans” i ha citat alguns d’ells com la sanitat, l’educació, els serveis socials, les infraestructures, el transport metropolità, l’habitatge o la cultura.
 
El president de la Generalitat ha subratllat també que Shimon Peres s’ha interessat molt pel Mobile Congress i el Mobile Capital, i que tant ell, com el conseller Mas-Colell i l’alcalde Xavier Trias,  li han explicat a fons. “L’hem explicat el que això significa des del punt de vista de centralitat, de gran aparador, de recepció de moltíssima gent que vénen de fora de Catalunya, de tota la resta del món, en un sector que és de tecnologia punta, i des del qual Barcelona i Catalunya estan intentant destacar d’una forma especial”, ha afegit.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#8 Pedro, Barcelona, 13/11/2013 - 14:48

Cuidado con las comparaciones, el objetivo de la guerra civil no fue Catalunya sino toda España, exiliados los hubo de todos lados, y ya puestos Madrid se defendió más. En cuanto al nzismo usted sabe que no se refiere a esto sino a la ideología que es el nacionalismo excluyente.

#7 spanish, Madrir, 13/11/2013 - 13:25

jo li recomanaria haver ant a Gaza....abans de posar a Israel d´exmeple de res

#6 BEJOTA, BCN, 13/11/2013 - 13:08

Artur Mas tumba el negocio del cava catalán: se venden 13,8 millones de botellas menos en España.

#5 jes, bcn, cat, 12/11/2013 - 19:18

Excellent mostrar respecte per altres civilitzacions milenaries sr. Mas. No ho fan els de la boina.
En tot cas millor això que la foto de les Asores.

#4 Pere, Lleida, 12/11/2013 - 18:05

El sr. Mas recomana la visita. Ja que vostè fa viatges inutils amb els diners de tots, almenys calli.