Publicitat
Política · 7 de Desembre de 2015. 09:53h.

"Mas s'ha posat al capdavant del procés"

Josep Manel Ximenis, impulsor de la consulta d'Arenys de Munt: "Jo faria un referèndum unilateral d'independència"

"Mas s'ha posat al capdavant del procés"

Josep Manel Ximenis

Ens trobem al passeig de Gràcia amb Josep Manel Ximenis “l’home del cognom traduït”. Em diu tan sols arribar: “Bernat, vull demanar disculpes a qui s’hagi pogut sentir ofès”. Es refereix a les conseqüències de l’entrevista publicada el passat mes de maig en aquest mateix diari. “No crec que, llegida atentament -i ho vaig fer diverses vegades, subratlla Ximenis- pogués ofendre ningú. Però malgrat tot, i atesa també la naturalesa dels mitjans de comunicació, segurament no me’n vaig sortir bé. La idea era fer una anàlisi rigorosa estrictament històrica, sense més intenció que aquesta”. Ximenis denota el seu ofici gairebé vocacional -m’explica- des dels disset anys de caixer a Banc Sabadell. És un home tranquil i serè, però convençut i segur de les seves idees. Segurament és per això que el seu parlar suau i acompassat traspassa aquell aplom que, combinat amb fermesa absoluta i persuasió, sovint i a més d’un provoca incomoditat.

- Sr. Ximenis, Déu ni do l’entrevista del mes de maig passat.

No pretenia menystenir ningú i només parlava de responsabilitats socials i històriques acumulades. El que és indubtable és que Catalunya i Castella són dues societats diferents, cosa que prové des del seu inici i ha tingut la corresponent evolució natural tot i compartir el mateix territori de la Península Ibèrica; com també Portugal.

- Algú el va titllar de xenòfob.

Cert, i crec que mai he fet, ni vaig fer aleshores, cap comentari en aquest sentit. Ara bé, hi ha hagut gent que així ho ha interpretat. I sí així ha estat els demano disculpes. Els meus orígens també són castellans i aragonesos, gent a qui aprecio, i com pot comprendre mai faltaria el respecte als meus avantpassats.

- Així quedarà escrit. D’altra banda, com es possible que la CUP expulsi, acompanyants inclosos, el representant que va dirigir la primera consulta unilateral de sobirania a Arenys de Munt?

Bona pregunta i, sobretot, bona la precisió relativa als acompanyants, perquè així ha estat. Però potser ho hauria de preguntar a algú de la CUP.

- Ho farem, però insisteixo, com es possible i per què?

Només “hem” rebut un burofax, amb data 30 d’octubre de 2015, enviat per una persona que no té cap autoritat i parla en nom de la secretaria nacional, de la qual no n’és membre. En aquest, se’ns diu que ens han expulsat a mi i la regidora Esther Sánchez, amb noms i cognoms, i tota la gent del nostre entorn, sense citar-ne ni un de sol, molts dels quals són militants de la CUP des del mateix 2007.

- Qui els ho envia?

És un jurista de la CUP, no li diré el nom. Tampoc sabem a quines persones va adreçat, ni quants ni tenim cap llista de noms.

- Així vostè està fora de la CUP?

Segons el comunicat, estic i estem expulsats sense cap motiu jo i totes les persones que vam constituir la CUP el 2007. És a dir, aquells que vam fer la consulta, les municipalitzacions o vam innovar amb qüestions de participació ciutadana el poble.

- Com s’executa una expulsió, sobretot en una entitat que destaca per l’assemblearisme? Perquè jo només conec dos sistemes: a cop de porra o a pes i agafats de mans i peus?

Ells creuen que estem fora, però aquí hi ha uns estatuts a nivell nacional que s’han de complir, i no s’ha fet.

- Disculpi que insisteixi però: el motiu?

No el sabem. Únicament, se m’acudeix –i parlo per intuïció- el tradicional protagonisme, en aquest cas de la número dos de la llista, Maria Ballester, que ens va acabar enganyant a tots. Junt amb l’interès d’ERC per aconseguir la majoria al consistori. I és fàcil de constatar, Maria Ballester ha entrat recentment al govern, i donant suport a un conjunt d’iniciatives totalment contràries a les de la CUP i, per tant, enganyant els electors.

- Vostè és de regidor per la CUP o no?

Per descomptat, com també Esther Sánchez, tot i que, per un decret d’alcaldia, l’alcalde ens n’ha tret al consistori. Però va ser per la CUP que la gent ens va votar. I el que no podem és enganyar els electors. Estem parlant d’un 20 per cent dels vots, que no és poca cosa, tres regidors i un dels percentatges més importants de la CUP.

- El tema està en mans del jutges.

Ho està, i per part dels membres de l’assemblea d’Arenys de Munt, tot i que la nostra voluntat és mirar d’acordar quelcom amb la CUP nacional. Tot això prové d’una mala praxis de l’assemblea territorial del Maresme, que és qui pren la decisió d’expulsió, cosa per qual no té capacitat.  Ni s’ha obert cap expedient (que seria el primer pas que pertoca) ni se’ns ha dit què és el que hem fet malament.

- Així doncs, qui els pot fer fora?

Som un partit assembleari i de base, per la qual cosa la decisió hauria de ser presa per l’assemblea local, que és qui va decidir que jo fos cap de llista els passat 19 de març.

- I a ERC perquè li pot interessar això, a part de la majoria que em diu?

A part de l’especial mania cap a la meva persona de l’actual alcalde Joan Rabasseda, per apoderar-se del símbol independentista dels que vam impulsar la consulta, la primera declaració municipal d’independència, l’AMI o en ser els primers en apostar per la sobirania fiscal i liquidar els altres impostos. Va ser un tema local, certament, però de moment el primer i únic. I contra tothom.

- Qui forma aquesta assemblea local de la CUP?

Entenem que l’assemblea d’Arenys és de moltes més persones que les 7 en què diuen que ha quedat. La CUP nacional s’ha de fer un replantejament profund del que passa a Arenys de Munt, i com a mínim se’ns hauria de convocar. I en aquesta “assemblea d’Arenys de Munt reduïda de set persones” hi ha hagut qui s’ha intentat apropiar de fons bancaris nostres, d’informació, correus electrònics i bases de dades protegit tot per llei.

- O sigui, que entre tantes assemblees i assemblees és del tot natural que Artur Mas no sigui president encara. Fins quan ha d’esperar el pobre Artur?

El que passa és que la gent desconeix el funcionament intern de la CUP, però l’assemblearisme de base funciona així. I és un procés en el qual jo crec.

- Vostè faria Mas president?

El tema no és si jo ho faria a Mas president o no.

- Sí que ho és sí (Riem).

Jo accepto la decisió que ha pres la CUP a Manresa. I també entenc la gent que subratlla el fet que Mas s’ha posat al capdavant del procés, perquè es veritat.

- La solució aleshores?

Sens dubte, i ateses les circumstàncies actuals, un referèndum unilateral d’independència. És el que nosaltres vam fer a Arenys de Munt, el 13 de setembre de 2009.

- Però senyor Ximenis, això no és pot fer.

Per què no? Tampoc es podia fer legalment el d’Arenys de Munt i bé el vam fer contra les lleis espanyoles, els jutges, els advocats de l’Estat i el govern de l’Estat. Sé que no és el mateix la legitimitat que la legalitat. Però s’hauria de posar-hi fil a l’agulla digui el que digui el Tribunal Constitucional o el govern espanyol. I no seria il·legal perquè sobre la legalitat espanyola hi ha la internacional.

- Amb quina confiança o garanties el president Mas, a qui vostès li estan negant el vot una vegada i una altra, pot prendre’s aquesta opció quan ell i consellers del seu govern estan en mans de la justícia?

A Arenys de Munt també vam estar amenaçats i vam tenir judicis. I no va passar res. Davant la democràcia no hi ha aturadors, i la legitimitat que necessitem davant tot el món passa per un referèndum unilateral.

- I per què, i si és tan fàcil, no ho proposa Antonio Baños i ho fa?

Existia una proposta unilateral d’independència si es guanyava en vots i escons. Un referèndum unilateral era una “segona” opció. S’imposa doncs com una opció necessària.

- Fins i tot tindrien el suport de Catalunya Sí que es Pot.

Millor, quants més majoria millor.

- Quan vostès parlen de desobediència de què parlen exactament, perquè on no hi ha obediència hi ha la selva?

Desobediència a les lleis espanyoles però obediència al poble català.

- Però som espanyols.

Tenim la ciutadania espanyola, però això no vol dir que tots ens en sentim.

- Hi ha molta gent que sí.

Sí, però molts no ens podem sentir d’un país on s’atenta contínuament contra els drets socials o els de les persones.

- Però és la legalitat que hi ha.

També amb Franco es permetia afusellar, o no fa tants anys les dones no podien votar. La legalitat dels EUA impedia molts drets a la gent de color. I tot això com se salta? Doncs simplement desobeint lleis injustes a favor de drets de les persones i col·lectius.

- Ja em deixa més tranquil. O sigui l’anarquia no val?

Compte, aquí estem parlant de lleis injustes. No d’arbitrarietat en la interpretació d’aquestes.

- Les eleccions catalanes eren un plebiscit. Si era així, i ens ho hem de creure, com s’explica que una majoria de votants independentistes, la suma dels vots de Junts pel Si i la CUP, vulguin Mas president però una part d’aquests, i per assemblea, decideixi que no? La CUP no és extremadament rigorosa amb el vot directe?

Tampoc d’aquest milió sis-cents mil votants de Junts pel Sí sabem si tots acceptarien a Mas de president.

- Ho portaven al programa. Cap dubte doncs. I en tot cas, del total de votants, només en quedarien tres-cents mil i escaig de la CUP, i suposant que tots no volguessin, que sembla ser que tampoc és així.

Aquests interrogants existeixen, per la qual cosa l’única sortida eficient i pràctica és el referèndum. O potser la CUP acceptaria -és una especulació- a Artur Mas president si d’aquí a un mes féssim un referèndum unilateral.

- Per primera vegada a la història Catalunya té un Parlament independentista. Potser és el moment de fer un pas més enllà i superar l’endemà de Martí l´Humà.

No cal, en aquell moment ja érem independents.

- No. Érem de la Corona d’Aragó, a part que a l’hora de la veritat, dels nou representants al Compromís de Casp dos dels “representats” catalans es venen i voten per un Trastàmara castellà.

Bé, diguem que hi ha una decisió col·legiada.

- Mmm... coral?

...sí, coral.

- Agafem-nos fort doncs! Potser Jordi Pujol ens va fer creure durant molts anys que Catalunya era una país de primera, i no ho som tant i hi ha molta mediocritat.

Certament, hi ha un alt percentatge de polítics mediocres i pocs a l’alçada del que és el país. Però no som un país de segona.

- I perquè ha passat això?

Probablement perquè no hem sabut formar els polítics adequats, i una part dels que s’hi han dedicat ho han fet per omplir-se les butxaques. I és així que els grimpaires, grisos o mediocres acaben assolint quotes de poder que només els beneficien a ells i perjudica el conjunt de la societat. Crec que aquest és un dels reptes que hem de superar; i entre tots.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#12 Tirant, bcn, 08/12/2015 - 15:32

Este Ximenis tiene pinta de haberse "catalanizado" el apellido (se puede hacer, ahora es legal) para no sentir vergüenza de sus orígenes. Patético.

#11 Dionís, Caldes de M., 07/12/2015 - 21:44

Ser independentista a favor de la recuperació nacional de Catalunya i concedir entrevistes a l'e-notícies, que combat obertament l'independentisme és incompatible.
Alguna cosa mes del que diu deu estar fent malament el Sr. Ximenis

#10 BEJOTA, BCN, 07/12/2015 - 19:41

E. 27-S.
CATALANS: 7.571.127

CENS: 5.510.713

VOTANTS: 4.115807

Separatistes: 1.949241

Separatistes: 35% DEL CENS (47,8% DEL VOTS)

N.B.ARENYS DE MUNT...EL POBLE S'ON EL CEO TREU LES MOSTRES DE LES ENQUESTES,OI?

#9 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 07/12/2015 - 15:16

Con Mas de capdavantero
el procés separatero
va directo al vertedero.

#7 Cansat 3milios, BCN, 07/12/2015 - 13:27

Mas ha perdut el nord i el Senyor Ximenis va perdut..

#7.1 Bous i esquelles, Arenillos de Arriba, 07/12/2015 - 16:17

Fins i tot ha perdut el seu cognom. Aquest és el que muntava referendums amb entrepans i entrada lliure al primer que passava per que els de 13Tv anèssin omplint els programes i es fotèssin un tip de riure.