Publicitat
Política · 11 de Novembre de 2013. 08:35h.

Mas 'ven' la independència a Israel

El president no ha estat rebut per Benjamin Netanyahu

Mas 'ven' la independència a Israel

Artur Mas, a la Universitat de Tel Aviv

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reivindicat la independència durant el viatge oficial a Israel, que s'allargarà fins dimarts quan està previst que es reuneixi amb el president d’Israel, Shimon Peres. Aquest dilluns tenia una reunió amb el ministre de Finances, Yair Lapid, però ha estat posposada a demà per una reunió d'urgència del Govern d'Israel. En canvi, no s'ha entrevistat amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Mas ha assegurat en una entrevista al diari israelià Yedioth Ahronoth que “Catalunya és un poble que vol volar alt, encara que alguns ens vulguin tallar les ales”. El cap de l’Executiu assegura que “Catalunya no busca cap conflicte, ni guerres” i que els catalans “només volem preservar la nostra identitat, desenvolupar el nostre projecte de futur i poder viure millor”.  “Ningú no discutiria que Israel ha de ser un estat”, però a “Catalunya li falla això", ha sentenciat.

El president també ha pronunciat la conferència Catalonia, the knowledge hub in Southern Europe, a la Universitat de Tel Aviv, on s’ha referit a la manifestació de la Diada de l’any passat i a la cadena humana d’enguany i ha afirmat que “Catalunya és ara en una cruïlla història. És molt emocionant per a una nació que ha existit durant molts segles construir un estat, tot i les moltes dificultats i obstacles que això comporta i que Israel coneix molt bé”.

El cap de l’Executiu ha comparat Catalunya i Israel en diferents moments de la seva intervenció, com quan ha assenyalat que “en molts aspectes, sobretot culturals, Catalunya s’erigeix com una mena d’anomalia a Espanya”, i ha afegit que “d’alguna manera, aquesta és també la causa de la nostra aproximació a Israel”.

En el col·loqui posterior a la seva conferència, preguntat pel procés polític que viu Catalunya, el president ha destacat que “no hi ha gaires paral·lelismes de moviments tan transversals i populars a Europa i al món” i que l’objectiu del Govern català és “intentar convèncer el Govern espanyol que ens permeti fer una consulta”. “La clau”, ha assegurat el president, “és ser capaços d’organitzar el referèndum per saber la nostra opinió sobre el futur de Catalunya”.

Durant el viatge s'ha signat un conveni entre el Weizmann Institute of Science, un dels centres d’investigació multidisciplinari líder d'àmbit mundial, i el Departament d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya. Aquest acord s'ha completat amb la signatura d’una carta d’intencions amb l’agència israeliana per a la cooperació industrial en R+D, Matimop, i amb un conveni amb la Universitat de Tel Aviv.

A preguntes dels periodistes després de la visita a l’Institut Weizmann, el cap de l’Executiu ha reiterat que, “des del catalanisme, mai no s’ha contraposat progrés nacional i progrés social”, ja que ambdós “van de la mà”  i “tots estem d’acord en això”. “Tot el catalanisme sempre ha entès que progrés social i progrés nacional, que avenç nacional i justícia social, són exactament el mateix”, ha reblat.

Mas viatja acompanyat d’una important delegació empresarial, formada per una trentena d’empreses catalanes dels sectors TIC i Smartcities. A Israel també s’hi desplaçarà una delegació dels directors dels principals centres de recerca de Catalunya així com el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el secretari d’Afers Exteriors i de la UE, Roger Albinyana.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#29 joan, BCN, 11/11/2013 - 20:11

Carai, però si totes les primeres files són de Convergencia i Unió!!! Estan a Israel o al míting de final de campanya....I això que el país està en bancarrota! Quin dispendi!

#29.1 Respawn, BCN, 12/11/2013 - 09:58

A esta chusma les importa un bledo qué estemos en bancarrota....

#28 pepito, barcelona, 11/11/2013 - 19:40

y depaso os compramos una bomba atomica a buen precio......

#26 BEJOTA, bcn, 11/11/2013 - 18:42

Porta Perales: "El procés sobiranista acabarà en una via morta"
Miquel Porta Perales (Badalona, 1948) practica l'heterodòxia almenys des dels seus anys d'estudiant. Enginyer tècnic químic, per designis familiars, va decidir tirar-se a la muntanya del mític pati de la Facultat de Filosofia i Lletres

#25 El Vendedor de Humo, barcelona, 11/11/2013 - 18:15

Mas, el buhonero vendedor de humo...--http://www.youtube.com/watch?v=dwWqMgddes4

#24 pepito, barcelona, 11/11/2013 - 17:41

Mas, mira sino te han puesto un microfano en la corbata.......