Una de les característiques del procés és que Arnaldo Otegi ha esdevingut un referent per a l'independentisme català. La mateixa ERC ha pres Bildu com a soci preferent i, aquest divendres, van fer fins i tot una roda de premsa conjunta. El mateix Oriol Junqueras es va desplaçar el 23 d'octubre passat a Sant Sebastià per participar a la manifestació convocada a favor dels drets dels presos d'ETA.
Bildu tampoc és ETA i el mateix Arnaldo Otegi ja ha complert condemna. Va quedar en llibertat el març del 2016 després de complir una pena de deu anys imposada per l'Audiència Nacional per intentar reconstruir la il·legalitzada Batasuna sota ordres d'ETA.
"Volem fer una menció específica a les víctimes causades per la violència d'ETA, volem traslladar-los el nostre pesar i dolor pel patiment sofert. Sentim el seu dolor, i des d'aquest sentiment sincer afirmem que no hauria d'haver produït mai", va manifestar el passat mes d'octubre Otegi mitjançant una declaració.
Però tampoc cal oblidar els atemptats, molts d'ells sagnants, d'ETA a Catalunya. 75 atemptats, en els quals es van comptar 54 morts i centenars de ferits.
Fins i tot la polèmica reunió de Josep Lluís Carod-Rovira a Perpinyà el 2004, sent president de la Generalitat en funcions, en què suposadament va demanar una treva d'ETA a Catalunya. La llavors organització terrorista, va abandonar les armes el 20 d'octubre del 2011 i es va dissoldre definitivament el 2018, en aparent compliment.
A la roda de premsa conjunta d'aquest divendres, ERC i EH Bildu, han demanat al Govern de Pedro Sánchez que passi "de les paraules als fets" si vol rebre el suport en la tramitació parlamentària dels Pressupostos Generals de l'Estat del 2022.