Publicitat
Política · 9 de Juliol de 2008. 21:03h.

Més de 16.000 milions de dèficit fiscal

La xifra suposa un 9,8% del PIB català

Més de 16.000 milions de dèficit fiscal

Zapatero, amb Montilla

El grup d'experts encarregat pel Govern català d'actualitzar el dèficit fiscal català respecte a la resta de l'Estat ha calculat que el 2005 aquest dèficit va ser de 16.735 milions d'euros (9,8% del PIB català), si s'utilitza per fer el càlcul el mètode del flux monetari, i de 12.629 milions (7,4% del PIB), si s'utilitza el mètode del flux del benefici. En el període 2002-2005, segons el mètode del flux monetari, el dèficit mitjà va ser de 13.832 milions (9% del PIB), i segons el mètode del flux de benefici, de 10.206 milions d'euros de mitjana (6,6% del PIB).

El mètode del flux monetari té en compte l'impacte econòmic del sector públic sobre un determinat territori, i el mètode del flux del benefici mesura la incidència de l'actuació del sector públic sobre el benestar dels ciutadans. Segons aquest últim mètode, Catalunya va tenir un saldo fiscal negatiu del 7,4% el 2005, l'any més recent inclòs a l'informe, el que implica 12.629 milions d'euros en aquest exercici.

L'informe encarregat pel Govern català ha estat elaborat per tretze experts i calculat amb les dades de la Intervenció General de l'Estat. És una actualització del presentat el febrer de 2005, que va calcular el dèficit fiscal català entre 1986 i 2001.

La catedràtica d'hisenda pública Núria Bosch, que ha dirigit aquest grup d'experts, ha dit que les dades d'aquell informe "no són totalment comparables" amb els actuals, "perquè hi ha hagut algun canvi metodològic", i ha agregat que en les pròximes setmanes elaboraran una sèrie "homogeneïtzada" que permetrà comparacions.

De tota manera, ha dit que, si es calculés el PIB català d'aquell període d'acord amb els criteris seguits actualment, el dèficit fiscal català entre 1986 i 2001 seria del 8,8% segons el mètode del flux monetari, i del 6,5% segons el mètode del flux del benefici. Bosch ha evitat pronunciar-se a favor d'algun dels dos mètodes utilitzats, i ha dit que ambdós són vàlids, ja que revelen "coses diferents", i ha precisat que les dades de 2006 no estan incloses a l'informe perquè no estaven disponibles.

Ha agregat que les dades corresponen a un criteri no neutralitzat", és a dir, que recullen l'efecte cíclic del dèficit públic sobre el fiscal, per la qual cosa ofereixen una visió menys estable i estructural de l'evolució del saldo de balances fiscals. Ha aclarit que, per primera vegada, l'informe incorpora el pes que representa el dèficit fiscal sobre els ingressos que Catalunya aporta al sector públic central.

En aquest sentit, Bosch ha assenyalat que "de cada cent euros" aportats per Catalunya a l'Estat entre 2002 i 2005, "aproximadament una tercera part" no va retornar a Catalunya, segons les dades obtingudes pel mètode del flux monetari. Ha assegurat que en els pròxims anys se suposa que la disposició addicional tercera de l'Estatut contribuirà a rebaixar el dèficit fiscal de Catalunya.

L'exconseller Eduard Rius, els professors d'hisenda pública Juan Corona, Joan Carles Costas i Marta Espasa, i els catedràtics d'economia Guillem López i Xavier Sala Martín, entre d'altres, són alguns dels experts que han intervingut en l'elaboració de l'informe.

Publicitat
Publicitat

54 Comentaris

Publicitat
#54 joan, manresa, 10/07/2008 - 16:42

El día que plegui el Sr.Zapatero,pobret qui vingui al darrere--per desgracia--,sa polit tots els guanys i superavits del govern d'Aznar,ningú d'Europa el pot veure,i a sobre futará un sidral amb els vots del immigrants que fará época.Per favor plegui..

#53 Ramon, Barcelona, 10/07/2008 - 15:45

El cost d'instal·lar soldats -amb els seus cavalls- dins la Seu de Lleida també va ser inversió pública espanyola a Catalunya.

#52 juan, zaragoza, 10/07/2008 - 15:37

.. el trecho que va a que un catalan tiene el mismo derecho a acceder a la sanidad publica con la misma cobertura que en el resto de españa, q recibe pensiones y desempleo igual, las mismas subvenciones a los medicamentos.. es decir el 80% del gasto pbco

#51 juan, zaragoza, 10/07/2008 - 15:35

Alba esta claro que en cataluña hay un deficit de inversiones en infraestructuras: en carreteras especialmente sangrante, en ferrocarriles, en nuevos hospitales etc... es cierto pero de ahi al "nos roban", "expolio fiscal" etc.. hay un trecho..

#50 Ramon, Barcelona, 10/07/2008 - 13:35

Les inversions públiques espanyoles són com els vectors: tenen magnitud però també direcció i sentit. Verbigràcia, Espanya posa calers per a la reconstrucció del Liceu. Però á canvi obliga a programar-hi Doña Francisquita.